Digitale ideer

Nettet er fyldt med muligheder - også til arbejdet med sprogindlæring.

På denne side har vi samlet en lang række links til forskellige gratis resurser på nettet. - Links til alt fra hjemmesider til film og digitale redskaber, som kan bruges i arbejdet med dansk som andetsprog.

CFU har ikke noget med disse links og sites at gøre, ud over at vi ser muligheder i dem til arbejdet med flersprogede elever.

Her er links, der kan bruges i arbejdet med sprogtilegnelse og links til arbejdet med kulturforståelse og interkulturel undervisning. Og her er links til både store og små - og til deres lærere.

- Der kommer løbende nye til.


Brug aktiviteter - hentet fra nettet

 • Sproglige lege og øvelser

  Her finder du forskellige øvelser, lege og idéer - som supplement til undervisningen.

  Bevægelsen med i sprogtilegnelsen - download masser af aktiviteter. Og nu er det gratis!

  Op fra stolen - ud på gulvet - smil på læben. Forlaget Sproggren har altid fokus på at inddrage bevægelse i undervisningen. Materialerne er udarbejdet til kursister på sprogskoler, men kan også fint bruges i modtagelsesklasser og i den supplerende undervisning. Og som noget nyt kan man gratis hente en lang række af opgaverne.

  Gå til Sproggrens web med gratis materialer

   

  Quizlet

  Quizlet.com er et fint og enkelt værktøj, hvor man bl.a. nemt kan lave ord- og begrebsaktiviteter. I programmet indsættes forbundne ord to og to. Det kan være et ord på dansk og det samme ord på fx polsk, eller det kan være et fagord og forklaringen på ordet. Programmet udarbejder så flashcards, som kan bruges på forskellig vis til at træne ordene, ligesom man også ved at klikke på "Live" kan lave hurtige konkurrencer mellem eleverne om at sætte ordene rigtigt sammen.

  Gå til quizlet.com
  Se en guide til Quizlet på YouTube

   

  Billedkort fra Fonten fra entreprenørskab - print selv

  På nettet findes også mange forskellige muligheder for at arbejde med billeder i sprogundervisningen. Hent fx de gratis billed- og ordkort på Fonten for entreprenørskabs hjemmeside. Det er gode kort, som kan bruges i små lege og samtaleøvelser i mange sammenhænge. Der hører en vejledning til.

  Følg linket nedenfor og vælg 'Mellemtrin' i menuen til højre. Når du har angivet navn og adresse i formularen, kan du gratis downloade billed- og ordkort fra materialet 'Den Kreative Platform i Børnehøjde':

  Print selv billedkort

   

  Idekatalog:
  30 ideer til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart

  Hvordan tænker man sprogunderstøttende tiltag med, når man planlægger, hvad en aktivitet skal indeholde? I dette idekatalog fra Nationalt Videncenter for Læsning er samlet 30 konkrete ideer til, hvordan man kan skrue op for børnenes sproglige deltagelse i hverdagen i skolen - ved at skrue lidt ned for individuelle aktiviteter med udfyldningsopgaver og op for aktiviteter, der kræver samarbejde med samtale og undersøgelse. Kataloget henvender sig til lærere og pædagoger i indskolingen.

  Hent idekataloget

   

  Digipuzzle - ordforrådsspil med mere

  Program med mange forskellige øvelser og spil. Til de yngste er der fx en indskolingskategori og kategoriserede vendespil med oplæsning.

  Gå til digipuzzle

   

  Sproglege, billedbøger med mere til de mindste

  Idékatalog fra Lotte Salling
  Leg sproget frem - med rim, remser og bevægelse (pdf)

  Gratis downloads til fx print, læsning på pc eller Ipad, visning på smartboard, ophæng, små filer til iPad-læsning m.m.
  Gå til siden med gratis downloads

   

  LEGO til brug i sprogtilegnelsen

  Med kun seks forskellige klodser kan der laves et utal af sproglige øvelser. Øvelser, som arbejder med sproget i en legende kontekst. Materialet hedder 'Back to Basics with 6 Bricks' - og indeholder forskellige 'bøger' med ideer til sproglige og sociale lege, der ikke kræver andet end seks legoklodser i hver sin farve. Målgruppe: Primært 3-12 år.

  Se en lille film om materialet

  Download dansk udgave af hæftet med beskrivelse af mange øvelser (pdf)

   

  Multidansk - for indskolingen

  Multidansk er et websted for tosprogede børn i børnehave og indskoling. Mange skal i gang med det danske sprog for første gang. Her er øvelser til lytte, tale, læse, rime og synge samt idéer til film, lege og spil.

  Gå til Multidansk

   

  Printland - supplerende lege og opgaver

  Mere end 4000 opgaver til print skal du gratis hente på hjemmesiden printland.dk - heriblandt en del til sprogarbejde.

  Gå til printland.dk

   

  Kryds og tværs

  Et online værktøj, hvor du uden at skulle logge ind, hurtigt kan fremstille kryds og tværs opgaver, som dine elever kan løse og derefter automatisk få rettet.

  Gå til Crossword Lab

   

  Sprog for sjov

  Lav ordskyer til præsentationer, gæt en skjult sangtekst, eller se, hvilke ord, der bruges mest i egne eller andres tekster.

  Gå til Wordle

  Gå til Tagxedo

   

  Skriveskabeloner til arbejdet med ordklasser og diskussionsoplæg

  Lærer Margit Gade har samlet en del skabeloner på sin hjemmeside. Det gratis materiale kan downloades - og kan muligvis bruges også i dansk som andetsprog.

  Gå til margitgade.dk

  Lexin billedtema

  Lexin Billedtema er et flersprogligt interaktivt lyd- og billedordbogsmateriale. Det indeholder ca. 1800 ord oversat til en række sprog, som er illustreret med tegninger fordelt på 31 temaer - flere af temaerne er delt op i undertemaer. Alle ordene kan ses, høres og læses. 

  Gå til Lexin

   

  Kongevejen til det korrekte dansk?

  En lærer fra VUC Syd har lavet en hjemmeside med et hav af øvelser, tips og gode links. Kig selv med og se, om der ikke er noget relevant for dine elever/kursister.

  Gå til kongevej.dk

   

  Multidansk - for indskolingen

  Multidansk er et websted for tosprogede børn i børnehave og indskoling. Mange skal i gang med det danske sprog for første gang. Her er øvelser til lytte, tale, læse, rime og synge samt idéer til film, lege og spil.

  Gå til Multidansk

   

  Lyt og stav

  En hjemmeside, hvor man kan lytte til et ord, som man så skal stave. Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets.
  Opgaverne afvikles direkte i browseren. Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning.

  Gå til Lyt og stav

   

  Kryds og tværs

  Et online værktøj, hvor du uden at skulle logge ind, hurtigt kan fremstille kryds og tværs opgaver, som dine elever kan løse og derefter automatisk få rettet.

  Gå til Crossword Lab

   

  Dansk nu

  Dansk nu er en fin side med udtaleøvelser og mange andre gode tilbud til voksne, men den er ikke gratis...

  Gå til Dansk nu

   

  Opgaveportalen

  På forlaget Alfabetas opgaveportal har I gratis adgang til hundredvis af selvrettende og interaktive opgaver inden for både tematiske og grammatiske emner. Opgaverne supplerer som udgangspunkt Alfabetas bøger, men kan også plukkes ud som træningsopgaver med mulighed for repetition og fordybelse. Du logger ind på UNI-Login.

  Gå til Opgaveportalen

 • Læsning

  Cyberspace byder på mange læseresurser. Her er nogle af dem.

  Køb eller lån bøger på andre sprog

  Oplev, hvor stor en glæde, det kan udløse hos en elev, der ser sit modersmål repræsenteret i klassen! Der findes enkelte bøger på CFU på andre sprog, som du kan låne, men du finder et større udvalg på fx:

  Verdensbiblioteket- for sproglige minoriteter i Danmark

  Verdensbiblioteket understøtter folkebibliotekernes fremmedsprogede tilbud og tilgængeliggør derfor de sprog, der er sværest for for bibliotekerne at udbyde. Via NemID eller bibliotekslogin kan du tilgå online læsning af e-bøger og lydbøger, streaming af film og en stor samling af bøger på mange sprog. Gå til verdensbiblioteket

  Sproghandleren.dk

  Sproghandleren forhandler børnebøger på forskellige sprog. Gå til sproghandleren.dk

  BiblioteksCenter for integration

  BiblioteksCenter for Integration stiller bøger til rådighed for bibliotekerne. De kan sammensætte kasser med bøger til din klasse, hvis du kontakter dem og fortæller, hvilke sprog, der er repræsenteret. Gå til BiblioteksCenter for integration

   

  DSA-portal (NB: Kræver betalingsabonnement)

  Gyldendal lavede i 2018 en fagportal til dansk som andetsprog: dsa.gyldendal.dk. På portalen findes en række forløb, der dels kan laves som samlede forløb fra start til slut og dels som enkeltaktiviteter med fokus på helt specifikke opgavetyper. Hvert forløb findes på to niveauer, let (primært ordniveau) og svær (primært sætnings- og tekstniveau). Niveauerne lægger sig op ad de fagformål, der er for faget dansk som andetsprog. Brugen af portalen koster ca. 5000 kr. pr. år pr. skole
  Gå til dsa.gyldendal.dk

   

  Viden Om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever

  Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har offentliggjort en god Viden Om-udgivelse, som handler om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever. Udgivelsen samler de elementer i undervisningen, som forskning har vist gavner tosprogede elever mest, både hvad angår tilegnelse af dansk og læsning. Formålet er at styrke skolers arbejde med udviklingen af tosprogede elevers sprog- og læsekompetencer. Viden Om-materialerne er udviklet af TrygFondens Børneforskningscenter i et tæt samarbejde mellem forskere og praktikere. Materialerne er afprøvet på flere skoler.
  Hent Viden om sprog og læsekompetencer hos tosprogede elever på EMU

   

  Ugens nyheder på nettet

  DR's gratis site med topaktuelle nyheder målrettet mennesker, der har svært ved at læse - med billedserier, videoklip samt mulighed for at få nyhederne læst op. Opdateres dagligt. Hver uge laves quizzer og opgaver til artiklerne.
  Gå til Ligetil - Nyheder, der er lette at læse
  Se også de særlige temaer lavet for sprogskolerne

   

  Sproglege, billedbøger med mere fra Lotte Salling - til de mindste

  Idékatalog med lege 
  Leg sproget frem - med rim, remser og bevægelse (pdf)

  Gratis downloads fra Lotte Salling til fx print, læsning på pc eller Ipad, visning på smartboard, ophæng, små filer til iPad-læsning m.m.
  Gratis downloads

   

  Bogfoldere til dialogisk oplæsning

  Kompetencecenter for Integration i Silkeborg Kommune har udarbejdet mere end 100 bogfoldere med spørgsmål, quizzer, ordfokus og centrale vendinger til ældre og nye børnebøger.
  Gå til hjemmesiden med bogfolderne

   

  Gratis lette bøger til unge og voksne

  På portalen letbog.dk kan man downloade mange lette e-bøger, og en del af bøgerne kan også hentes som e-lydbøger. Der er bøger inden for alle genrer, fx romantik, krimi eller bøger om kendte personer. Det er gratis for dig at downloade bøgerne.
  Gå til letbog.dk

   

  Letbib - det læsevenlige bibliotek

  Her finder du gode hjemmesider for folk, der har svært ved at læse.
  Gå til letbib.dk

   

  Læs, lyt og bliv klog - med e-Reolen GO

  eReolen er bibliotekernes tilbud om e-bøger og netlydbøger - en selvstændig side med alle børnematerialer fra eReolen, og hvor der formidles særligt til børn og unge i alderen 7-14 år.
  Gå til e-reolen GO

   

 • Grammatik

  Grammatik skal læres i en kontekst. Men nogle gange er selvstudium også godt.

  Vores fælles sprog - sammenligning af grammatik mellem 10 forskellige sprog

  Eksplicit træning af grammatik kan bruges til at skærpe den sproglige opmærksomhed og systematisere sprogtilegnelsen for den sprogbevidste learner. Grammatik er et hjælperedskab i en sprogtilegnelsesproces, men kan aldrig stå alene.

  Gå til Vores fælles sprog

   

  Bab - hurtig oversættelse på nettet

  Find hurtig oversættelse mellem 22 sprog. Herudover er der grammatik, udtale og et omfattende bøjningsværktøj.

  Gå til bab.la

   

  Opgaveportalen

  På forlaget Alfabetas opgaveportal har I gratis adgang til hundredvis af selvrettende og interaktive opgaver inden for både tematiske og grammatiske emner. Opgaverne supplerer som udgangspunkt Alfabetas bøger, men kan også plukkes ud som træningsopgaver med mulighed for repetition og fordybelse. Du logger ind på UNI-Login.

  Gå til Opgaveportalen

 • Udtale

  Udtale er et vigtigt, men ofte overset område i arbejdet med tilegnelse af dansk. 

  Quizlet

  Quizlet.com er et fint og enkelt værktøj, hvor man bl.a. nemt kan lave ord- og begrebsaktiviteter. I programmet indsættes forbundne ord to og to. Det kan være et ord på dansk og det samme ord på fx polsk, eller det kan være et fagord og forklaringen på ordet. Man kan tilvælge oplæsning af begreberne, som man kan bruge til træning og eftersigelse. Programmet udarbejder så flashcards, som kan bruges på forskellig vis til at træne ordene, ligesom man også ved at klikke på "Live" kan lave hurtige konkurrencer mellem eleverne om at sætte ordene rigtigt sammen.

  Gå til quizlet.com
  Se en guide til Quizlet på YouTube

   

  Lexin billedtema

  Lexin Billedtema er et flersprogligt interaktivt lyd- og billedordbogsmateriale. Det indeholder ca. 1800 ord oversat til en række sprog, som er illustreret med tegninger fordelt på 31 temaer - flere af temaerne er delt op i undertemaer. Alle ordene kan ses, høres og læses. 

  Gå til Lexin

   

  Udtale - lyt, tal, lyt

  Ord, tryk, stød, korte sætninger mm. Lyt til udtalen, udtal selv og hør det igen. En rigtig fin hjemmeside til udtaleøvelse.

  Udtaleøvelser

   

  Lyt og stav

  En hjemmeside, hvor man kan lytte til et ord, som man så skal stave. Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets. Opgaverne afvikles direkte i browseren. Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning.

  Gå til Lyt og stav

   

  Udtaleøvelser

  En halvgammel hjemmeside med øvelser, hvor man hører ord og lyde. Mest til voksne...

  Gå til fonetik.dk

   

  App til udtaleøvelser

  hjemmesiden Min kusine Maria findes mange links til både apps og til sider, som er brugbare - ikke kun til udtaletræning ... men se fx denne omtale af app'en.

   

  Dansk nu

  Dansk nu er en fin side med udtaleøvelser og mange andre gode tilbud, men den er ikke gratis...

  Gå til Dansk nu

   

  VIFIN - fx KidSim

  VIFIN er et videns- og udviklingscenter under Vejle Kommune.
  Her finder du fx KidSim, en online læringsportal i dansk som andetsprog for børn i aldersgruppen 8-13 år. Portalen er primært rettet mod børn og unge i modtageklasser og er tænkt som et redskab, der både kan bruges i undervisningen og som selvstændigt hjælpemiddel for eleverne. På portalen får eleverne mulighed for at arbejde intensivt med den leksikalske kompetence gennem sproglige sammenhænge, både sociale og faglige, og derigennem udvide ordforrådet. KidSim har indbygget en talegenkender.

  Se alle VIFIN's materialer til børn og unge

  Gå til KidSim

 • Undervisning med film og tv

  Levende billeder kan være guld i undervisningen. Her er bud til både elev arbejdet og til lærerens egen inspiration.

  CFU's streamingtjeneste

  Nyheder, dokumentar, videnskab, reality og kortfilm. - CFU'ernes unikke streamingtjeneste indeholder mere end 37.000 tv-udsendelser, som du kan bruge i undervisningen. Du kan give dine elever adgang til udsendelserne i skolen eller hjemme - og de udløber aldrig.
  Ydermere har vi også omkring 500 spillefilm. Til en god del af titlerne findes pædagogiske vejledninger med ideer til undervisningsforløb og -aktiviteter.

  Kig med under Film og tv under 'Søg i samlingerne' på mitCFU

   

  Lær dansk med kortfilm

  Et flot materiale fra Filmcentralen udviklet til basisundervisning i dansk som andetsprog i modtageklasser, på modtagehold eller på asylskoler.

  Materialet er bygget op omkring flere korte animationsfilm, der knytter sig til de fire temaer: Natur, Mig og min familie, Karakterer og Traditioner.

  Filmene har et tydeligt handlingsmønster og en passende grad af talesprog, og undervisningsmaterialet har til formål at udvikle elevernes intersprog gennem sproglige aktiviteter, der er tæt knyttet til filmene og deres handling. Materialet knytter sig primært til faget dansk og natur/teknik og kan også knyttes til det obligatoriske emne sproglig udvikling samt understøtte elevernes alsidige udvikling.

  Gå til Filmcentralen og se materialet

   

  Hvor har jeg hjemme

  Et undervisningsmateriale til brug i 6.-10. klasse om børn og unge på flugt. Materialet knytter sig til syv film og giver eleverne et nuanceret billede af flygtninge, asylansøgere og deres forskellige baggrunde. Tilskueren kommer ind under huden på de medvirkende. Pludselig er de ikke længere tal i en flygtningedebat, men rigtige mennesker med drømme, håb og frustrationer.

  Gå til Filmcentralen og se materialet

   

  Hassan og ramadanen

  Et undervisningsmateriale om filmen ”Hassan og ramadanen”, der handler om drengen Hassan på 11 år, der bor i Køge. Hassan er shiamuslim, og han har for første gang valgt at faste til ramadanen ligesom sine forældre og tre store brødre. Hassan og ramadanen er en dokumentarfilm på 45 min. inddelt i 14 afsnit. Men det er også en webserie, der består af 17 korte web-episoder på ca. 5-9 min.

  Gå til Filmcentralen, se filmen og hent materialet

   

  Lille i en stor verden

  Børn på flugt er et hovedtema i Folkekirkens Nødhjælps materialer til undervisningen. Fokus er på Syrien, og der er udarbejdet små film og opgaver målrettet mellemtrinnet, men som kan fint fungere som inspiration til andre klassetrin også. Elevopgaverne er udarbejdet, så de opfylder Fælles Mål. I de seneste forløb er der elevopgaver i fagene madkundskab, engelsk, dansk, historie, natur/teknologi, matematik og idræt. 

  Det tværfaglige undervisningsforløb 'Børn på flugt' lægger med kampagnen 'Bag, så det batter' op til, at eleverne også kan bage, sælge og donere til fordel for organisationens arbejde.

  Læs mere, se filmene og brug materialet

   

  Tag kufferten med

  Se og brug denne lille tegnefilm om at være et rejsende barn - både det barn, der rejser mellem sine forældre, og det barn, der har været på flugt. Filmen er blevet til i et samarbejde mellem almenklassen 4.a og modtagelsesklassen M2a fra Paradisbakkeskolen i Nexø.

  Se filmen på YouTube

   

  I syv sind – om uddannelsesvalg

  Materiale, der er bygget op om 10 korte film. Hent bogen på hjemmesiden og se filmene på YouTube ved at søge på titlerne. Du kan også bestille bog og dvd fra Brug for alle unge - det koster kun portoen.

  Læs mere og se filmene

   

  Salaam Film & Dialog

  Salaam Film & Dialog er filmtilbud til skoler, ungdomsuddannelser og voksne, der stiller skarpt på kulturmødet og det globale ansvar, både i det moderne, flerkulturelle samfund i Danmark og i den globale sammenhæng. 

  Gå til salaam.dk

   

  Filmkompagniets gratis film om best practise

  Don't tell it - show it!
  Se eksemplarisk undervisning gennem korte og gratis film. Formidling gennem levende billeder har klare fordele; seeren kommer helt tæt på praksis, og der kommer mange nuancer med, når billeder og lyd supplerer hinanden.

  Det er Filmkompagniet, der står bag de gratis film om og fra folkeskolen. Filmkompagniet har i mange år produceret film, der viser eksemplarisk undervisning - med skolelærere som målgruppe - ud fra devisen om, at ved at vise hvad der virker, kan vi få mere af det.

  Læs om og se Filmkompagniets film til dsa-undervisningen

 • Apps og programmer til sprogudvikling

  Apps til sprogudvikling, til leg, læring og ikke mindst produktion - det er i denne proces, at de digitale muligheder for alvor rykker!

  DSA-portal

  Gyldendal lavede i 2018 en fagportal til dansk som andetsprog: dsa.gyldendal.dk. På portalen findes en række forløb, der dels kan laves som samlede forløb fra start til slut og dels som enkeltaktiviteter med fokus på helt specifikke opgavetyper. Hvert forløb findes på to niveauer, let (primært ordniveau) og svær (primært sætnings- og tekstniveau). Niveauerne lægger sig op ad de fagformål, der er for faget dansk som andetsprog.
  Brugen af portalen koster ca. 5000 kr. pr. år pr. skole
  Gå til dsa.gyldendal.dk

   

  Apps

  Pixiu: iPad-apps til dansk i indskoling 

  På denne blog kan du se beskrivelser af iPad-apps til dansk i indskolingen.
  Her finder du også gode plakater (pdf) til print selv med oversigter over hvad de forskellige apps kan og egner sig til.

  Gå til pixiu-bloggen

   

  Apps til bogstavtræning

  Der findes mange, men tjek fx disse ud:

  Skrivetavlen
  Betalingsapp. Kan bruges fra første interesse for bogstaver til mere avanceret skrivetræning

  Bogstavskolen
  Betalingsapp. Træner bogstavernes form og skriveretning

  Se bogstavlyden
  Viser ved hjælp af animation, hvordan bogstavernes lyde udtales. 

  Bogstavspillet - en del af app'en Silkes venner
  Gratis. Hør og se bogstaverne - og meget mere

  Møgfuglene

  Spilopperne
  27 spil, hvor barnet skal følge de indtalte instruktioner og derved få kendskab til farver og former, store og små bogstaver, tal og basal matematik som plus minus og procent. De første 6 spil er gratis, og derefter koster det. 

  Vokaljagt
  Gratis. Find vokalen, der mangler.

  Dansende bogstaver
  Gratis. Træn og leg med bogstaverne og opnå sikkerhed i bogstavernes form og lyd på dansk. Her kan børnene lytte til, gentage – eller endda danse – bogstavernes lyde. 

   

  Maneno - en læseapp

  Maneno er en ny og anderledes læseapp, der har til formål at hjælpe børn til at blive stærke læsere. I Maneno kan man læse en lang række børnebøger, og listen opdateres hver måned. Findes til IOS, men kommer også til Android.
  Maneno kræver abonnement, men er gratis for NOTA-medlemmer mellem 8 og 12 år.

  Læs mere om maneno

   

  Læs selv 1

  App med oplæsning af bogen ”Liva laver sort magi”, hvor teksten markeres, mens der læses op. Flere bøger kan tilkøbes.

   

  6000 ord

  App - nok mest til lidt ældre børn. App med 6000 ord, der kan tilgås gratis, hvis man tjener ’points’ op. Er oversat til 60 sprog.

   

  Læseguld gratis

  App til læse- og stavetræning målrettet børn på 0.-1. klasses niveau i læsning.

   

  DR Ramasjang 

  App med god leg og læring i flere universer.

   

  Play & learn

  App med huskespil, ordquiz med mere på tre niveauer om forskellige emner.

   

  Learn danish

  App til basis dansk, 1500 ord inddelt i kategorier – vælg ”Categories” –  primært til ældre børn/unge/voksne.

   

  Apps til alting

  Sitet 'Apps til opgaven' er først og fremmest et kæmpe inspirationskatalog med ideer, tips og små vejledninger til de bedste gratis nettjenester, programmer og apps til næsten alle typer computere, tablets og smartphones. Sitet kræver UNI-Login.

  Gå til appstilopgaven.dk

   

  Anbefalede apps

  På hjemmesiden Min kusine Maria anbefales og beskrives en masse - primært gratis - apps med alt fra elektroniske børnebøger til matematik og logopædiske apps.

  Gå til Min kusines Marias anbefalede apps

   

  Liste med apps og programmer

  En brugbar oversigt med korte beskrivelser af apps og programmer, der er velegnede til sprogudvikling, ikke mindst til flersprogede elever. Listen er udarbejdet af Videncenter for Integration på Sølystskolen i Silkeborg.

  Hent oversigten

   

   

  Programmer og hjemmesider

  Quizlet

  Quizlet.com er et fint og enkelt værktøj, hvor man bl.a. nemt kan lave ord- og begrebsaktiviteter. I programmet indsættes forbundne ord to og to. Det kan være et ord på dansk og det samme ord på fx polsk, eller det kan være et fagord og forklaringen på ordet. Programmet udarbejder så flashcards, som kan bruges på forskellig vis til at træne ordene, ligesom man også ved at klikke på "Live" kan lave hurtige konkurrencer mellem eleverne om at sætte ordene rigtigt sammen.

  Gå til quizlet.com
  Se en guide til Quizlet på YouTube

   

  Kahoot

  Et online værktøj, som er let at bruge til fremstilling af fx evaluering, konkurrencer og repetitioner. Opret en gratis konto.

  Gå til Kahoot

   

  SmåP - Små produktioner

  SmåP er en hjemmeside med grydeklare undervisningsforløb med digitale medier i alle fag. Lav præsentationer af de emner, I arbejder med - og bliv skarp på både indhold og ordforråd. SmåP-aktiviteterne tager udgangspunkt i syv mediekompetencer og aktiviteterne kan produceres på 1 - 6 lektioner. Kan bruges fra 10 år og opefter.

  Gå til SmåP

   

   

 • Kulturforståelse - Medborgerskab

  Forståelse for nye kulturer og gensidig forståelse kommer ikke bare af sig selv.

  Den europæiske sprogportfolio

  Sprogportfolio er et individuelt og personligt arbejds- og refleksionsredskab for elever, som lærer engelsk, tysk, fransk eller dansk som andetsprog. Med sprogportfolio kan eleverne synliggøre og dokumentere deres sproglige kompetencer, reflektere over deres sprogudvikling, sætte sig sproglige mål og evaluere deres sproglige fremskridt.
  Sprogportfolio indeholder tre dele:

  • Mit sprogpas, Mig og mine sprog 
  • Min sprogbiografi
  • Min sprogmappe

  Læs mere og hent sprogportfolio til dine elever

   

  Hassan og ramadanen

  Et undervisningsmateriale om filmen ”Hassan og ramadanen”, der handler om drengen Hassan på 11 år, der bor i Køge. Hassan er shiamuslim, og han har for første gang valgt at faste til ramadanen ligesom sine forældre og tre store brødre. Hassan og ramadanen er en dokumentarfilm på 45 min. inddelt i 14 afsnit. Men det er også en webserie, der består af 17 korte web-episoder på ca. 5-9 min.

  Gå til Filmcentralen, se filmen og hent materialet

  Online interkulturel kogebog

  Projektet Crossing Bridges ved KompetenceCenter for Integration har lavet en appetitlig interkulturel kogebog, der gratis kan hentes online. Bland kultur, religion og madlavning sammen til et spændende ret :-)

  Hent den interkulturelle kogebog (pdf)

    

  Jump-kort - dialogkort om job, uddannelse og medborgerskab

  Jump-kort er gratis billedkort til dialog job, uddannelse, medborgerskab, som gratis kan bestilles gennem Brug for alle unge under Undervisningsministeriet.

  Bestil de gratis Jumpkort hos Brug for alle unge

 • Tema: På flugt

  Der findes mange fine materialer om flugt og flygtninge. Nogle af dem linker vi til her.

  Undervisningsportal, der samler materiale om flygtningebørn

  Flygtningebørn.dk er en ny undervisningsportal med historier og materiale om børn på flugt. Her er en lang række forløb og websites, der alle handler om at være flygtning, samlet. Til alle klassetrin.

  Gå til flygtningebørn.dk

   

  Flygtningebørn

  Hvad er en flygtning - Børn på flugt - Hverdagen i en flygtningelejr - Ny i Danmark - Børnekonventionen.
  Det er nogle af de temaer, der ligger tv-udsendelser og øvrige materialer til på dr.dk/skoles site om flygtningebørn.

  Gå til dr.dk/skole's side om flygtningebørn

   

  Fordrevet

  Røde Kors' skoletjenestes tema om børn på flugt. Mange gratis materialer til undervisningen.

  Gå til Røde Kors' side om børn på flugt

   

 • Skolematerialer fra forskellige organisationer

  Mange organisationer har glimrende undervisningsmaterialer på deres hjemmesider. Hent nogle af dem her. 

  Undervisningsportal, der samler materiale om flygtningebørn

  Flygtningebørn.dk er en ny undervisningsportal med historier og materiale om børn på flugt. Her er en lang række forløb og websites, der alle handler om at være flygtning, samlet. 
  Til alle klassetrin.

  Gå til flygtningebørn.dk

   

  Sex og samfunds undervisningsportal

  Sex og samfund har en undervisningsportal med gratis materialer. Man logger på med sit UNI-Login og kan derpå hente en lang række tværfaglige undervisningsforløb og endnu flere øvelser.
  Blandt de mange tilbud er også et tema om dialog i det multietniske samfund.
  Her finder du øvelser til arbejdet med dialog om familier, det første kys, at tale om følelser, fælles aftaler med flere.

  Gå til Sex' og samfunds side om dialog i det multietniske samfund

   

  Folkekirkens nødhjælps undervisningsforløb

  Børn på flugt er et hovedtema i Folkekirkens Nødhjælps materialer til undervisningen. Fokus er på Syrien, og der er opgaver udarbejdet til mellemtrinnet, men som kan fint fungere som inspiration til andre klassetrin også. Elevopgaverne er udarbejdet, så de opfylder Fælles Mål. I de seneste forløb er der elevopgaver i fagene madkundskab, engelsk, dansk, historie, natur/teknologi, matematik og idræt. 

  Det tværfaglige undervisningsforløb 'Børn på flugt' lægger med kampagnen Bag, så det batter op til, at eleverne også kan bage, sælge og donere til fordel for organisationens arbejde.

  Læs mere, se filmene og brug materialet

   

  Røde Kors' skolematerialer

  Undervisningsmateriale om mange temaer, bl.a. om krig, genbrug, tøj og mode – og meget mere. Med udførlige lærervejledninger.

  Gå til Røde Kors' skoletjeneste

   

  Red barnets undervisningstemaer

  Fra mobning til børns rettigheder og naturkatastrofer. Her er der aktuelle temaer med lærervejledninger og opgaver.

  Gå til Red barnet skolematerialer

   

  Unicefs undervisningstemaer

  Om fx klimaforandringer, børns rettigheder og sport.

  Bestil gratis materiale hos Unicef

   

  Børnerådet: Børn, der lever med vold

  10 film om børn, der lever med vold.

  Se de 10 film

   

  I syv sind – om uddannelsesvalg

  Materiale, der er bygget op om 10 korte film. Hent bogen på hjemmesiden og se filmene på YouTube ved at søge på titlerne. Du kan også bestille bog og dvd fra Brug for alle unge - det koster kun portoen.

  Læs mere om I syv sind

   

  Brug for alle unge

  Motivationspædagogik - Jump-dialogkort - Ideer til lektiecafeer - Gode råd til dig, der arbejder med tosprogede elever i erhvervsuddannelserne med mange flere.
  Vælg mellem en lang række inspirationshæfter og konkrete materialer og bestil dem gratis hjem til jeres skole.

  Bestil gratis materialer gennem Brug for alle unge