Læremidler fra CFU

Her finder bud på læremidler, som du som lærer i Region Midtjylland kan låne hjem fra CFU til din undervisning i dansk som andetsprog.

To drenge kigger i en bog sammen

Find gode læremidler, som du kan inddrage i basisundervisningen og i den supplerende undervisning i dansk som andetsprog. En del af dem kan også bruges i almenundervisningen. - Materialerne bestilles i mitCFU og leveres med kørselsordningen til din skole.

Læremidler til eleverne - og inspiration til dig selv

Herunder finder du præsentation af en lang række materialer fra CFU's samlinger. Gennem links og online huskesedler kan du gå direkte til booking af materialerne i søgesystemet mitCFU.

  • Læremidler til eleverne
    De titler, vi har i vores udlånssamling er markeret med 'U' på materialeposten. Disse læremidler har vi i mange eksemplarer, så du kan låne dem hjem til dine klasser eller hold og bruge dem direkte i undervisningen sammen med eleverne.
  • Læremidler til din egen inspiration
    De titler, der kommer fra vores informationssamling, er markeret med et 'I'. Dem kan du låne hjem til dig og dine kolleger som enkelteksemplar til inspiration, fx på et teammøde, inden I evt. selv skal købe materialer ind til skolen.

Se og book materialer 

  • Okay 

    Gyldendals materiale Okay er målrettet undervisningen af nyankomne børn med dansk som andetsprog, primært til mellemtrinnet. Til materialet hører en elevbog (engangsmateriale) og et supplerende website med film, lydklip, ekstra materialer m.v. Man skal købe adgang til websitet, men man kan lave en gratis prøveadgang i en måned og tjekke sitet ud.

    Book Okay til gennemsyn i mitCFU
    Gå til websitet okay.gyldendal.dk 

     


    Stærk portal til basis og supplerende dsa

    Gyldendals dansk som andetsprogs-portal har i starten af 2023 fået et kæmpe indholds og kvalitetsløft! Portalen dækker nu hele skoleforløbet fra indskoling til udskoling med forløb til undervisningen i supplerende og basis dansk som andetsprog. Herudover:

    • Er der tilføjet et letlæsningsbibliotek med skøn og faglitterære indlæste bøger på
      forskellige niveauer
    • Er træningsdelen med de mange selvrettende opgaver blevet forbedret
    • Er der tilføjet en lang række aktiviteter med lege og ark til sprogarbejde

    Fagportalen sælges som skolelicens for 6500 kr./året og 700 kr./året pr. bruger (enkeltlicens). Der er 30 dages gratis, uforpligtende prøveadgang.

    Se en præsentation af portalen
    Gå til dsa.gyldendal.dk

     


    Fart på dansk

    Fart på dansk er Forlaget Alineas materiale til basisundervisningen af nyankomne børn med dansk som andetsprog
    på mellemtrinnet. Serien består af:

    • En elevbog (engangsmateriale)
    • En stor kopi-aktivitetsmappe
    • En bogstavbog
    • En lærerhåndbog. Kopimappen og lærerhåndbogen er relevante på alle klassetrin.

    I serien findes også de to titler To ord fra timen - en elevbog og en lærervejledning. Disse er målrettet flersprogede elever, der hurtigt efter ankomsten til Danmark skal deltage i den almindelige undervisning. Her får man som faglærer, klasselærer og sprogstøttelærer hjælp til at støtte eleven i arbejdet med systematisk at indsamle ord og viden fra undervisningen i klassen. Både kopimappen og To ord fra timen-bøgerne fås i digital udgave.

    Tilbud fra forlaget: På baggrund af de mange nyankomne elever fra Ukraine tilbyder Forlaget Alinea pt. den fysiske elevbog og de digitale produkter gratis.

    Book Fart på dansk til gennemsyn på CFU
    Se introduktionsvideo
    Bestil Fart på dansk hos forlaget

     


    Skal vi tale dansk?

    Denne bog er lavet til elever på internationale skoler i Danmark, men kan også anvendes i andre sammenhænge til børn i aldersgruppen 7 til 11, der skal lære dansk. I bogen følger vi ni børn på en skole i Aarhus, og den tager udgangspunkt i temaer, eleverne kender fra hverdagen. Ordforrådet er i fokus, og tekstmængden begrænset. Til bogen hører en lærervejledning med kopiark.

    Book Skal vi tale dansk? til gennemsyn i mitCFU

     


    Lær dansk | Unge og voksne

    På denne digitale huskeliste finder du en række materialer, der kan anvendes til nyankomne unge og voksne. Her er primært grundbøger udarbejdet til sprogskolerne, men også andre didaktiserede materialer til arbejdet med sprogtilegnelse. Alle titlerne kan bookes til gennemsyn i enkelteksemplarer på CFU.

    Book materialer unge og voksne i mitCFU

     


    Dansk for ukrainere - данська для українців урок

    Online kursus på YouTube. Sprogunderviser Ole Anders Rauff har lavet en serie videoer med dansk for ukrainere, som ligger til fri afbenyttelse på YouTube.

    Se Dansk for ukrainere på YouTube

  • Arbejdet med læseforståelse

    Her er en digital huskeliste med en række didaktiske materialer, der alle har fokus på arbejdet med læseforståelse, og som udmærker sig på forskelligvis, så det er også er velegnet til elever med dansk som andetsprog.

    Book bøger til læseforståelse i mitCFU

     


    Interkulturel litteratur

    På disse lister finder du multikulturelle bøger, du kan låne hjem fra CFU. Det er eksempler på bøger med personer og kulturbeskrivelser, der giver mulighed for identifikation for børn og unge med anden baggrund end dansk. Og som i øvrigt er vigtige at inddrage uanset, hvilke elever man har siddende i klassen ...

     


    Billedbøger & graphic novels

    Billedfortællinger kan noget særligt. Den visuelle støtte eller supplerende betydning siger sig selv, men fraværet af tekst kan åbne for fantasien, for fordybelse i illustrationer og for gode læseoplevelser - også selvom det danske ordforråd ikke er så stort. 
    Eleverne kan ud fra hver deres egen brogede sprogrygsæk skabe fortællinger med enkeltord eller sætninger ud fra billeder og den æstetiske oplevelse. Der er også god mulighed for at arbejde multimodalt - hvad enten man fortæller på sit stærkeste sprog, laver små tekster, indtaler ord/sætninger eller bruger billederne i korte filmsekvenser.

    På denne liste kan du se en række billedbøger, mange af dem ordløse eller næsten ordløse, samt en række graphic novels til alle klassetrin, som du kan låne på VIA CFU. 

    Kig med og book til dine elever

  • Udbuddet af letlæste fagbøger til store og små er stort. Læs om mange af de fagbogserier, du kan låne på CFU her - og gå direkte til booking.


    DigiLæs - Læs med lyd

    DigiLæs-serien består af små, lette bøger med QR-koder, hvormed eleven får mulighed for lydstøtte og dermed en selvstændig læseoplevelse via en QR-kode. Scan QR-koden med en smartphone eller tablet med kamera, og hør oplæsning af hele teksten. Lydsporet kan sættes på pause efter behov under læsningen - en funktion, der også kan være fin som del af eftersigelse i udtaletræning. Indholdsmæssigt er der bøger til alle aldersgrupper. De fleste af titlerne kan kun lånes i enkelteksemplarer. 
    Book DigiLæs-bøger i mitCFU


    Dual language-bøger

    Turbines Dual language-serie er letlæste bøger med tekst på to sprog, hvor begge sprog fremstår ligeværdigt og sammenlignelige over for hinanden i layout og tekst. - Gode til både almenundervisningen og i basis- og i den supplerende undervisning til sammenligning af sætningsdannelse og ordforråd sprogene i mellem, hvilket opgaverne på forlagets hjemmeside også lægger op til. Bøgerne findes indtil videre på dansk/arabisk, dansk/polsk og dansk/tysk. Der ud over er der nogle enkelttitler på somali. Lån dem hjem til dine elever - og deres forældre.
    Book Dual language-bøger i mitCFU


    Første Fakta

    Gyldendals Første Fakta-serie er letlæste fagbøger tiltænkt 0.-1. klasse. Bøgerne har et lixtal på ca. 10 og er velegnede til elevernes første møde med faggenren. Teksterne er enkle, og der er ikke andre elementer end tekst og billeder, så der kan fokuseres på læsning og afkodning.
    Book Første Fakta-bøger i mitCFU
    Hent gratis opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside


    Fagfilur 

    Gyldendals Fagfilur-serie består af fagbøger til de yngste læsere med et lettal på 12-18. Bøgerne har alle de elementer, der karakteriserer genren: Brødtekst, diagrammer, faktabokse, indholdsfortegnelse, stikordsregister osv. - og er derfor velegnede til at arbejde med faggenren og faglig læsning i fagene. På forlagets hjemmeside er der en del skriftlige opgaver, som man frit kan vælge imellem alt efter målgruppen. Nogle af titlerne har vi i enkelteksemplarer - andre kan lånes i klassesæt.
    Book Fagfilur-bøger i mitCFU
    Hent gratis opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside


    Faktisk! 

    Faktisk! er en serie fagbøger fra Gyldendal målrettet indskolingen med et lixtal på max 16. 
    Bøgerne er skrevet i et enkelt og klar sprog om alverdens emner - og kan anvendes til temaarbejde, faglig eller selvstændig læsning. Nogle af titlerne har vi i enkelteksemplarer - andre kan lånes i klassesæt.
    Book Faktisk-bøger i mitCFU
    Hent gratis opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside


    De små fagbøger

    Gyldendals De små fagbøger er tiltænkt elever i 3.-6. klasse og har lixtal 15-25.
    De mange forskellige emner kan fx bruges til læsekurser, læsning i fagene, faglig læsning, projektarbejde og interesse-/frilæsning.
    Nogle af titlerne har vi i enkelteksemplarer - andre kan lånes i klassesæt.
    Book De små fagbøger i mitCFU
    Hent gratis opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside


    De store fagbøger

    Gyldendals De store fagbøger er en serie til eleverne og har lixtal 6.-10. klassetrin med lixtal > 20.
    Bøgerne i serien skaber et fundament af faglig viden og er velegnede som grundlag for at søge videre. De kan bruges ifm. projektopgaver, faglig læsning, interesselæsning, emnearbejde og læsekurser. Nogle af titlerne har vi i enkelteksemplarer - andre kan lånes i klassesæt.
    Book De store fagbøger i mitCFU
    Hent gratis opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside


    Min første bog (på flere sprog)

    Lette fagbøger fra Turbine samt enkelte skønlitterære titler med lavt lix-tal til læsebegyndere. Flere af titlerne findes også på engelsk, arabisk og somali. De fleste af titlerne kan kun lånes i enkelteksemplarer. 
    Book Min første bog-bøger i mitCFU
    Hent gratis opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside


    Værd at vide 

    Værd at vide er en serie af bøger fra det daværende Specialpædagogiske Forlag, som består af fagbøger for nye og/eller læsesvage læsere. Her er emner på let niveau (lix 6-8) om usædvanlige mennesker, usædvanlige job, dyr, natur og historiske emner. Bøgerne kan bruges til højtlæsning, frilæsning eller emnearbejde. De korte tekster, illustrationerne, billedteksterne og faktaboksene åbner for flere læserindgange, og opsætningen giver god mulighed for at snakke om faglitteratur som genre. Nogle af titlerne har vi i enkelteksemplarer - andre kan lånes i klassesæt.
    Book Værd at vide-bøger i mitCFU


    Jeg læser

    Bøgerne i Jeg læser-serien fra Turbine er til læsebegyndere eller børn, der har lidt sværere ved at få hul på læsningen. Med de mange forskellige temaer kan de bruges både til faglig læsning og til frilæsning. Til bøgerne findes opgaver på forlagets hjemmeside. Nogle af titlerne har vi i enkelteksemplarer - andre kan lånes i klassesæt.
    Book Jeg læser-bøger i mitCFU

     


    Fagklub

    Fagklub er en serie fra Alineas med fagbøger til børn fra 6 år. Bøgerne handler om alt fra popstjerner, fodboldhelte og YouTube-stjerner til drabelige dyr, kæledyr og klodens ekstreme vejr. Fagbøgerne følger principperne for den gode fagbog og indeholder både overskrifter, underoverskrifter, begrebsafklaringer, billeder, billedtekster og faktabokse. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdede og findes i fire sværhedsgrader:
    Grøn: fra 6 år Blå: fra 7 år Rød: fra 8 år Sort: fra 9 år.
    De fleste af titlerne kan kun lånes på CFU i enkelteksemplarer. 
    Book Fagklub-bøger i mitCFU


    Fakta

    Fakta-bøgerne fra Straarup & Co. indeholder serier af letlæste fagbøger til forskellige klassetrin og med forskellige lix-tal. Alle titler er bygget op som klassiske fagbøger. Der er opgaver til bøgerne på forlagets hjemmeside. De fleste af titlerne kan kun lånes i enkelteksemplarer. 
    Book Fakta-bøger i mitCFU


    Fag-Let-serien

    Bøgerne i Fag-Let-serien fra Nyt Dansk Litteraturselskab er enten let skrevne eller bearbejdede versioner af eksisterende bøger til unge og voksne. Her er både romaner, biografier og fagbøger. Lix-tallet er omkring 20-25.
    Der hører lydfiler med til bøgerne - og på de nyere er der QR-koder til oplæsningen.
    Nogle af titlerne kan du låne i klassesæt til dine elever fra udlånssamlingen (U). Det gælder:

  • Det har i mange år været svært at finde god, alderssvarende litteratur til de ældste elever, hvis dansksproglige eller læsetekniske kunnen ikke er så stor. Men heldigvis er der de seneste år kommet mange gode bud på rigtig god litteratur til unge og voksne med læseudfordringer af den ene eller anden slags. Her kan du få et overblik over udvalgte gode serier til de ældste elever med læseudfordringer, som du kan låne gennem VIA CFU. 


    MELLEM_RUM

    MELLEM_RUM-serien fra Gyldendal er en serie af lette kortromaner målrettet udskolingselever med læsevanskeligheder, men bøgerne er så velskrevne, spændende og aktuelle, at alle elever vil få en god læseoplevelse. Forlaget har sammen med organisationen Læs for Livet været ude og interviewe en masse unge om, hvad de gerne vil læse. Bøgerne i serien er lavet med udgangspunkt i disse interviews, og både indhold og form er af høj kvalitet. Alle bøgerne i serien har et lix-tal på mellem 10 og 15.


    #UNGLETLÆST

    #UNGLETLÆST er en letlæst ungdomsserie fra Forlaget Turbine, som er produceret for unge med læsevanskeligheder. Det er bøger med lavt lixtal, men med relevant og alderssvarende indhold og layout for målgruppen, der primært er i alderen 13-17 år. Et par af titlerne har vi i klassesæt, mens resten kan lånes som enkelteksemplarer. 
    Se og book titler i serien #UNGLETLÆST i mitCFU


    Hip-serien

    Forlaget Straarup & co. sender en masse letlæste titler til unge ud i Hip-serien. Hip-serien er inddelt i tre sværhedsgrader:

    • Hip 5 - max lix 5 
    • Hip 10 - max lix 10
    • Hip 15 - max lix 15

    Hertil kommer engelske og tyske titler i serierne Hip Deutsch og Hip English
    Se og book titler fra Hip-serien i mitCFU
    Lån en kasse med 15 forskellige titler fra HIP-serien - to af hver titel
    Hent opgaver til alle bøgerne på forlagets hjemmeside


    FAG-LET-serien

    Bøgerne i FAG-LET-serien fra Nyt Dansk Litteraturselskab er enten let skrevne eller bearbejdede versioner af eksisterende bøger til unge og voksne. Her er både romaner, biografier og fagbøger. Lix-tallet er omkring de 20-25. Der hører lydfiler med til bøgerne - og på de nyere er der QR-koder til oplæsningen. 

    Alle titler kan lånes hjem i enkelteksemplarer, mens nogle findes som klassesæt i vores udlånssamlingen (U). Det gælder:

    • Zlatan
    • Slagtebænk Dybbøl
    • Malala
    • Zornig - Vrede er mit mellemnavn

    Se og book titler fra FAG-LET-serien  i mitCFU


    LæseLyst-serien

    Også bøgerne i LæseLyst-serien fra Nyt Dansk Litteraturselskab er skrevet med henblik på at give læserne en let, men spændende bog, som man som læser bare er nødt til at bladre videre for at finde ud af, hvad der sker. Lix-tallet ligger omkring 20, men varierer fra 14-30.
    Bøgerne kan lånes i enkelteksemplarer på VIA CFU.
    Se og book titler fra LæseLyst-serien  i mitCFU


    Yousefs kampe-bøgerne

    Bøgerne i serien Yousefs kampe fra Forlaget Elysion er skrevet som letlæste bøger til flersprogede elever, men kan superfint læses af alle elever. Gode bøger om Yosefs ungdomsliv.
    I samme bolgade finder du bogen 'På mål for Amir' målrettet de 10-14 årige. Lix-tallet ligger på 17-18.
    Book bøgerne om Yousef i mitCFU


    Greyline-serien

    Bøgerne i Greyline-serien fra Specialpædagogisk Forlag indeholder titler i forskellige genrer fra frilæsning til historiske emner og socialrealistiske emner.
    Serien er tiltænkt de ældste elever i grundskolen, FVU-læsning, læsesvage voksne og kurister på sprogskoler. Du kan låne enkelteksemplarer af titlerne hjem fra CFU.
    Se og book titler i Greyline-serien i mitCFU


    Krimi-let-serien

    Snyd, bedrag, intriger og mord er bare nogle af temaerne i Krimi-let-serien fra daværende Specialpædagogisk Forlag. - En serie lette romaner til alle, der elsker et godt gys.
    Se og book titler fra Krimi-let-serien i mitCFU

  • At skrive | Træningsmaterialer til alle klassetrin

    På denne digitale huskeliste finder du en lang række materialer, der kan anvendes i arbejdet med skriftlighed.
    Her er både materialer med skriftlighed som en del af fx et tematisk fokus, men flest engangsmaterialer med fokus på træning og automatisering.
    Alle titlerne kan bookes til til gennemsyn i enkelteksemplarer.
    Se og book materialer til arbejdet med skriftlighed i mitCFU

     

    At skrive | Mest til unge og voksne

    På denne digitale huskeliste finder du en lang række materialer, der kan anvendes i arbejdet med skriftlighed med unge og voksne. En del af disse materialer vil også kunne bruges til den supplerende undervisning i dansk som andetsprog og til de ældste modtagelsesklasseelever.
    Her er lidt forskellige tilgange til skriftlighed, men primært engangsmaterialer med fokus på træning og automatisering.
    Alle titlerne kan bookes til til gennemsyn i enkelteksemplarer.
    Se og book materialer til arbejdet med skriftlighed til unge og voksne i mitCFU

     


  • Bøger kan noget, mens  konkrete materialer kan noget andet, og læremiddeltyperne supplerer hinanden godt - det gælder ikke mindst i arbejdet med at bygge et basisordforråd op og med den fortsatte sprogudvikling.


    Konkrete materialer til arbejdet med ordforråd og sprogudvikling

    På denne digitale huskeliste finder du en lang række konkrete fysiske materialer, som kan være et godt afsæt for arbejdet med sprogtilegnelse - både som enkeltstående og supplerende aktiviteter og som dele af et temaarbejde. På listen finder du således både spil, billeder, figurer og bøger med aktiviteter til fokuseret arbejde med ordforrådet og sætningsopbygningen. Fra listen kan du gå direkte til booking af materialet i mitCFU.
    Se og book materialer til dine elever til arbejdet med ordforråd og sprogudvikling i mitCFU

     


    Spil

    På denne digitale huskeliste finder du forslag til spil til arbejdet med ordforråd og videre sproglig udvikling:
    Se og book spil til leg og sprogudvikling i mitCFU

  • Billeder er guld værd i arbejdet med sprogudvikling. Lån forskellige kasser med billedkort hjem fra CFU til din undervisning.


    Billedordbøger

    Billedordbøger er en god hjælp at have i klassen eller hos den enkelte elev/kursist. På CFU har vi et lille udvalg af forskellige billedordbøger både til de yngste og til de ældre elever, som du kan låne hjem og prøve af - inden I evt. indkøber til jeres skole.
    Se og book billedordbøger i mitCFU

     


    Colorcards | Tydelige, konkrete billeder

    Colorcards er en serie af kasser med en række billedkort, der illustrerer hverdagsgenstande, situationer, aktiviteter og andre tematisk ordnede billeder. Her er masser af godt sprogarbejde at hente, og billederne udmærker sig ved at vise mennesker med forskellige etniciteter.

    Flere af de mange Colorcards-pakker har vi købt hjem til udlånssamlingen, så du kan bruge dem i din undervisning. Kortene kan bruges på et utal af måder og er oplagte til sproglige opmærksomhedslege og -øvelser og til træning/udvidelse af ordforråd på forskellig vis. Kortene kan anvendes både i dansk, i fremmedsprogsundervisningen og i arbejdet med dansk som andetsprog.
    Se og book kasserne med Colorcards i mitCFU

     


    Dialoogle | De mere abstrakte billeder

    Et billede får dig til at sige mere end 1000 ord! - Og billederne fra Dialoogle-serierne kan noget helt særligt. Derfor har vi købt en række af dem hjem, så du kan låne dem fra udlånssamlingen og bruge dem med eleverne. Billedkortene er åbne og inviterende. De giver tankerne frit løb og gør det let at tænke kreativt, og der lægges op til personlige beretninger, hvad enten det handler om at beskrive holdninger, følelser eller ideer mere præcist. Her er mange muligheder for opgaver, samtaleåbnere, oplæg og afsæt - og her er ingen forkerte svar.
    Se og book kasserne med Dialoogle-kort i mitCFU

     


    Sekvenskort | Når sproget skal strækkes

    En række billeder, der til sammen udgør et hændelsesforløb, åbner for mange forskellige opgavetyper og for sprogarbejde på mange niveauer. Det kan være arbejdet med enkelt ord, små fortællinger, fokus på tidsadverbier (først - så - derpå - hvorefter - til slut osv.) og til oplæg for skriftlige produktioner. 
    Se og book kasser med sekvensbilledkort i mitCFU

     


    Myldrebilleder | Fokus i samtalen

    Store tematiserede myldrebilleder kan være et godt afsæt for samtale, øvelser eller fokuseret ordforrådsarbejde med de yngste børn. I vores udlånssamling har vi et sæt af store myldrebilledbøger med temaer som SFO'en, kroppen, bondegården, aktiviteter i byen med videre samt materialesæt med årstiderne.
    Se myldrebillede-materialerne og book til dine elever i mitCFU

     


    Alfa- og Beta-materialerne | Træning for den enkelte 

    Med Alfa- og Beta-materialerne fra det tidligere Specialpædagogiske Forlag kan eleverne ved hjælp af billedkort og en pen øve sig på at rime, finde vokaler i ord, regne, lytte efter homonymer og meget andet. Der er opgaveæsker med mange forskellige temaer.

    I hver æske er der 40 forskellige opgavekort med illustrationer og flere forskellige svarmuligheder. Alle svarmuligheder er markeret med en sort prik. Når spf-pennen rører ved prikken, lyser den grønt med eller uden lyd, hvis svaret er rigtigt. Er svaret forkert, lyser pennen rødt med eller uden lyd. NB: Opgaveæskerne leveres uden spf-pen, så den skal man huske at booke særskilt.
    Se og book Alfa- og Beta-kortene i mitCFU

     


    Billedkort |  Til undervisning i engelsk og tysk

    Alle ovennævnte billedkort kan naturligvis også bruges til anden sprogundervisning end dansk som andetsprog. Fx til undervisningen i engelsk eller tysk.
    Vi har på CFU også en række billedkort, der er særligt velegnede til engelsk- og tyskundervisningen, da der er ordforrådstræning på sprogene knyttet dertil. 
    Se og book billedkort til engelsk og tysk i mitCFU

     


    Billedkort | Print selv fra Fonten fra entreprenørskab 

    På nettet findes også mange forskellige muligheder for at arbejde med billeder, men man skal være opmærksom på brugstilladelser.
    På Fonten for entreprenørskabs hjemmeside kan man hente gratis billed- og ordkort til print. Det er gode kort, som kan bruges i små lege og samtaleøvelser i mange sammenhænge. Der hører en vejledning til.

    Følg linket nedenfor og vælg 'Mellemtrin' i menuen til højre. Når du har angivet navn og adresse i formularen, kan du gratis downloade billed- og ordkort fra materialet 'Den Kreative Platform i Børnehøjde':
    Print selv billedkort fra Fonten fra entreprenørskab

  • Noget man kan gøre - Noget man kan røre ved - Noget man kan se på - Noget man kan bygge - Noget man kan skabe

    Visuelle og konkrete læremidler er guld værd i al sprogundervisning, og da ikke mindst i basisundervisningen og øvrig undervisning af elever med sproglige udfordringer.

    På VIA CFU kan du låne en række materialesæt hjem med konkrete læremidler, som du kan sætte i spil i  undervisningen. Med den konkrete, visuelle og legende tilgang, som disse materialer indbyder til, kan du som lærer nå elever ad andre veje end vanligt med stor grad af åbenhed og undervisningsdifferentiering.

    Så hvad med at låne et helt klassesæt med LEGO-kasser hjem til klassen? Eller hvad med Klakx-brikker? Eller måske robotter og andre materialer til at lære at kode? Eller bare nogle gode spil?!
    Der er masser af sprogarbejde i disse aktiviteter!

    • Kreativitet og konstruktion
      På denne digitale huskeliste finder du forslag til materialer, som er gode til legende sprogarbejde med fx konstruktion, kreativitet, skabelse og teknologi i fokus:
      Se og book materialer til kreativt sprogarbejde
    • Bevægelse
      På denne digitale huskeliste finder du forslag til materialer, der lægger op til at inddrage bevægelse i fagundervisningen. Her er materialer, der giver bud på bevægelse i undervisningen generelt, og materialer, der mere specifikt fokuserer på sprogtilegnelse - også i dansk og matematik.
      Se og book materialer til bevægelse i undervisningen
  • På disse digitale lister finder du en række materialer, du kan låne hjem til dine elever, når I arbejder med forskellige emner. På listerne finder du både bøger, tv-udsendelser, film samt dukker, billeder, spil og andre visuelle og konkrete indgange til arbejdet.

  • Nyheder, dokumentarer, videnskab, reality, børneprogrammer, kortfilm med mere. - CFU's unikke streamingtjeneste indeholder mere end 45.000 undervisningsrelevante tv-udsendelser og 500 spillefilm, som du kan bruge i din undervisning uden at bekymre dig om rettighederne; når de findes i CFU's samling, ér der styr på det!  
    - Og de udløber aldrig.

    Du kan streame udsendelser og film direkte i klassen, eller du kan give dine elever adgang, så de kan se dem i grupper på skolen eller som lektier derhjemme.

    Til en god del af udsendelserne og filmene har CFU-konsulenter landet over udarbejdet pædagogiske vejledninger med idéer til undervisningsforløb og aktiviteter, som du gratis kan hente på posten i mitCFU.
    Kig med og stream under 'Film og tv' under 'Søg i samlingerne' på mitCFU

    Har du brug for hjælp til at streame film og tv, kan du hente korte videovejledninger til lærere og pdf-vejledninger til både lærere, elever og forældre.
    Bliv guidet til at streame film og tv fra mitCFU 



    Her følger et par eksempler på gode tv-udsendelser til arbejdet med dansk som andetsprog med fokus på kulturmøder. Men der er mange, mange flere - kig selv :-)

    • Til de yngste: Velkommen i 0.A
      Hazem er kommet fra Syrien til Danmark sammen med sin mor og søskende. Han er seks år og er startet i 0. klasse. Der er mange ting at lære, når man starter i skole, og Hazem og hans klassekammerater skal øve sig hver dag. I 10 afsnit á ca. 10 minutter fra DR Ramasjang følger vi Hazems skolestart. Dokumentarserien er oplagt at bruge i 0. og 1. klasse. Afsnittene er let tilgængelige for målgruppen med fine, relevante temaer til refleksion og identifikation.
      Stream udsendelserne Velkommen i 0.A gennem mitCFU
    • Til de yngste: Ordløse animationsfilm om Ernst
      I fem små håndtegnede animationsfilm om drengen Ernst fortælles små fine og humoristiske fortællinger med en simpel fremadskridende handling. Filmens lydside er meget stemningsfuld. Moren i filmen taler volapyk-sprog, der kombineres med musik og lydeffekter til en udtryksfuld lydkulisse.
      Til filmen er der udvalgt fire centrale billeder, hvor mor taler/råber og fire centrale billeder, hvor Ernst tænker/funderer over noget. Eleverne skal ud fra konteksten udarbejde sætninger, der passer til billederne. Kopisiderne findes under" vejledninger til materialet". 
      Stream udsendelserne om Ernst i mitCFU

    • Til de mellemste: Danmarksmissionen
      Sami, Zahra og Bakri er kommet til Danmark som flygtninge og har været her i under to år. I serien Danmarksmissionen fra DR Ultra undersøger de tre teenagere med afsæt i Danmarks-kanonen, hvad der er vigtigt for danskerne. Udsendelserne er korte - omkring 10 minutter - og vældig gode! I afsnit nr. tre sættes der fokus på det danske sprog: Forstår danskerne selv dansk?

      Der er udarbejdet vejledninger til alle udsendelserne med opgaver til arbejdet før, under og efter, at eleverne ser dem. Der er både et sprogligt og tematisk fokus i opgaverne.
      Stream afsnittet om det danske sprog gennem mitCFU
      Stream alle afsnit i Danmarksmissionen gennem mitCFU

    • Til de ældste: Tjek på kulturen? - Helt sort med Melvin
      Dansk dokumentarserie med komikeren Melvin Kakooza, som tager rundt i Danmark for at blive klogere på dansk kultur. Han kigger på alt fra vinterbadning til dansktoppen, forskellige former for mad og banko. Brug udsendelserne som et tankevækkende (og underholdende) indspark - og som afsæt for en snak om forskellige traditioner og skikke, både nationale og lokale.
      Stream udsendelserne Helt sort med Melvin gennem mitCFU



    Der findes også rigtig mange gode film til arbejdet med dansk som andetsprog andre steder end i mitCFU. Filmcentralen har fx en masse fede film med gode forløb liggende til gratis brug.
    Find film og tv på siden med gode resurser på nettet

  • Interkulturel undervisning og medborgerskab 

    I vores samlinger har vi en del materialer om interkulturel undervisning - med kulturmøder og medborgerskab i fokus.
    Kig med og book direkte fra dene digitale huskeliste:
    Se og book bøger om kulturmøder og medborgerskab i mitCFU

     


    Multikulturel skønlitteratur

    Det er vigtigt at arbejde med multikulturelle tekster uanset, hvilke elever man har siddende i klassen. På CFU kan du låne forskellige bøger med personer og kulturbeskrivelser, der giver mulighed for identifikation - også for børn og unge med anden baggrund end dansk. En del af disse bøger kan du se på disse digitale huskelister. Der er noget til alle klassetrin.

     


    Skønlitteratur om interkulturelle temaer 

    På denne liste finder du skønlitterære titler med interkulturelle temaer som kulturmøder, flugt og kulturel identitet.
    Se og book interkulturelle titler gennem mitCFU

     


    Film og tv om kulturmøder og identitet 

    Der findes mange udsendelser og film, der kan bruges som afsæt for arbejde med kulturmøder, identitet og en interkulturel tilgang til undervisningen. Her blot et par eksempler:

    • Til de yngste: Velkommen i 0.A
      Hazem er kommet fra Syrien til Danmark sammen med sin mor og søskende. Han er seks år og er startet i 0. klasse. Der er mange ting at lære, når man starter i skole, og Hazem og hans klassekammerater skal øve sig hver dag. I 10 afsnit á ca. 10 minutter fra DR Ramasjang følger vi Hazems skolestart. Dokumentarserien er oplagt at bruge i 0. og 1. klasse. Afsnittene er let tilgængelige for målgruppen med fine, relevante temaer til refleksion og identifikation.
      Stream udsendelserne Velkommen i 0.A gennem mitCFU 
    • Til de mellemste og lidt ældre: Danmarksmissionen

    Sami, Zahra og Bakri er kommet til Danmark som flygtninge og har været her i under to år. I serien Danmarksmissionen fra DR Ultra undersøger de tre teenagere med afsæt i Danmarks-kanonen, hvad der er vigtigt for danskerne. Udsendelserne er korte - omkring 10 minutter - og vældig gode!
    Brug dem i undervisningen til arbejdet med ytringsfrihed, lighed, demokrati eller en af de andre værdier fra listen - eller til en snak om dansk kultur generelt. Eller brug dem som inspiration til opsøgende, undersøgende (identitets-)arbejde.

    Der er udarbejdet vejledninger til alle udsendelserne med opgaver til arbejdet før, under og efter, at eleverne ser dem. Der er både et sprogligt og tematisk fokus i opgaverne. Eleverne skal arbejde med det respektive afsnits værdi ved at trække på alle deres sproglige ressourcer, så de får brugt deres sprog til både at tale, lytte, læse og skrive.
    Stream alle afsnit i serien Danmarksmissionen gennem mitCFU

    • Til de ældste: Tjek på kulturen? - Helt sort med Melvin 

    Dansk dokumentarserie med komikeren Melvin Kakooza, som tager rundt i Danmark for at blive klogere på dansk kultur. Han kigger på alt fra vinterbadning til dansktoppen, forskellige former for mad og banko. Brug udsendelserne som et tankevækkende (og underholdende) indspark - og som afsæt for en snak om forskellige traditioner og skikke, både nationale og lokale.
    Stream alle udsendelser i Helt sort med Melvin gennem mitCFU

  • Sprog er afgørende for matematikforståelsen

    Det sker ofte, at sprog og matematiklæring skilles ad. Dermed får eleverne ikke de sproglige kompetencer, som er en forudsætning for at lære matematik.

    Forforståelse. Billeder på matematikundervisningen. Forklaring af før-faglige begreber og fagbegreber. Betegnelser, der kan mærkes, så de bliver forstået. Visuelle og konkrete materialer samt flere forskellige tilgange til undervisningen. - Alt sammen tiltag og tilgange, der hjælper elever med dansk som andetsprog til at lære matematik og lære matematikkens sprog - to sider af samme sag ... 

    På disse digitale huskesedler finder du en række materialer, du kan låne hjem fra CFU til matematikundervisningen, som udmærker sig til elever med dansk som andetsprog, til elever med sproglige udfordringer - og i øvrigt med fordel også kan bruges med godt udbytte til alle de andre elever også!

    Se og book bøger og idéhæfter til matematik i mitCFU

    Se og book spil og andre konkrete materialer til matematik i mitCFU

     

    Tema Morsmål - matematikguld fra Norge

    Det er godt nok ikke et læremiddel fra CFU's samling, men vi vil alligevel gerne slå et slag for den glimrende norske hjemmeside Tema Morsmål.
    Her finder du bl.a. et dokument med en masse matematikbegreber oversat til en lang række sprog. Lige til at tage og bruge.

    Gå til Tema Morsmål

  • Lær dansk | Grundbøger 

    På denne digitale huskeliste finder du en lang række materialer, der kan anvendes til unge og voksne, der har dansk som deres andetsprog.
    Her er primært grundbøger udarbejdet til sprogskolerne, men også andre didaktiserede materialer, der arbejder med sprogtilegnelse.
    Alle titlerne kan bookes til gennemsyn i enkelteksemplarer.
    Se og book didaktiseret materiale til dansk som andetsprog til unge og voksne i mitCFU

     


    Skriv | Træningsmaterialer og grammatik

    På denne digitale huskeliste finder du en lang række materialer, der kan anvendes i arbejdet med skriftlighed med unge og voksne. Her er lidt forskellige tilgange til skriftlighed, men primært engangsmaterialer med fokus på træning og automatisering - herunder også grammatik.
    En del af materialerne kan også bruges med de ældste elever i den supplerende undervisning i dansk som andetsprog og i modtagelsesklasser.
    Alle titlerne kan bookes til gennemsyn i enkelteksemplarer.
    Se og book materialer til arbejdet med skriftlighed til unge og voksne i mitCFU

     


    Rør, gør og leg | Spil og andre konkrete materialer

    På denne digitale huskeliste finder du en række konkrete materialer, der kan anvendes i undervisningen af unge og voksne, der har dansk som deres andetsprog. Her er spil, billedkort, redskaber og andre materialer, som man kan se, røre ved, gøre noget med, lege med osv. - alt sammen som et godt afsæt for sprogindlæring.
    Alle titlerne kan bookes i flere eksemplarer, så de kan bruges med eleverne i undervisningen.
    Se og book konkrete materialer til dansk som andetsprog til unge og voksne i mitCFU

     


    Blandet kasse: Basisdansk med spil og billeder - dansk som andetsprog for nyankomne unge

    Et nyt materialesæt målrettet de ældste, der skal lære basisdansk. Lån en supplerende 'startskasse' med forskellige spil, aktivitets og billedkort samt et par metodebøger, som et inspirerende supplement til undervisningen af nyankomne unge/voksne. 

    Book kassen til dine elever