VR har i nogen tid fyldt meget, når man snakker moderne teknologi og undervisning. Faktisk har det været det næste store lige siden 80’erne. Meget tyder på, at vi nu er tættere på end nogensinde - det er jo en ganske gratis statement!
Men DER ER spændende muligheder i virtuel reality ift. læring. At kunne træde ind i et rum, hvor oplevelsen er mere nærværende end andre digitale medier kan tilbyde. At kunne flytte elever til savannen, eller give dem oplevelsen af at stå ved en gejser i udbrud, må bare et godt udgangspunkt for læring. Nærværende oplevelser er én vinkel på på undervisning med VR, en anden er elevernes egen produktion af indhold til VR. At arbejde producerende med moderne teknologi, giver mening i flere perspektiver - både i forhold til den læring der ligger i at bearbejde et stof og i selve forståelsen for teknologien.
Teknologier
Teknologierne til VR er mangfoldige. I den ene ende af skalaen har vi VR-briller til mobiltelefonen, hvor der også er stor forskel på pris og udstyr. I den ene ende er der papudgaven google cardboard, som kan fås for helt ned til ca. 40 kr. Og i den anden ende er der briller med høretelefoner, fjernbetjening og mulighed for flere justeringer. De kan koste op til omkring 850 kr. Der er stor forskel på oplevelsen og generelt hænger pris og brugeroplevelsen sammen.
Overordnet kan man sige, at VR med en smartphone ikke er i nærheden af oplevelsen med high-end VR udstyr, men tilgængeligheden er naturligvis langt større, og realistisk er det med elevernes egne telefoner vi starter med VR i skolen, så må skolen stille klassesæt af briller til rådighed (fx. ved at låne dem på CFU). Der er også firmaer som sælger klassesæt af vr-briller, hvor der følger en android-enhed med i sættet. Det betyder, at udstyret også er tilgængeligt for de yngre, som ikke selv har telefoner med i skole. Dette udstyr er især sat op til at man kan køre Google Expeditions. Find mere om dem her.
Der hvor der sker en bevægelse, som er interessant, i forhold til undervisning, er i mellemgruppen af udstyr. Her er der tale om briller som har indbygget hardware og som ikke er tilsluttet en computer - en såkaldt "stand alone" model. Disse modeller er væsentlig bedre end de som bruger mobiltelefon, og man slipper for at være afhængig af elevernes egne telefoner, som jo skal være forholdsvis nye. Stand alone briller er forholdsvist nye på markedet, og er først ved at komme ud i klasserne. Her kan der nævnes Oculus Go, som er på markedet nu, og Oculus Quest som kommer i 2019. Her kan der også nævnes Vive Focus, som dog er noget dyrere.
I den tunge ende er der også flere spillere på banen, og jeg vil ikke lave en længere vurdering af dem her, men konkurrencen står især imellem Facebooks Oculus Rift, HTC Vive og Playstation VR. Tre udbydere som alle kræver en kraftig computer og dyrt hardware. - fra. ca. 3.800 til 7.300 kr. Ikke umiddelbart noget der kommer til at stå i klassesæt rundt omkring. Der er også udfordringer med platformene, hvor det ikke er ligetil at komme ind med eventuelle egne produktioner.
Herunder kan du læse om forskellige perspektiver til det at arbejde med VR i undervisningssammenhæng. Programmet Cospaces Edu har fået sin eget menupunkt, da det er den tilgang vi på CFU har lagt, og ser den umiddelbare tilgængelighed.

Med simple VR briller til telefonen, kan de fleste komme nemt i gang med virtual reality i undervisningen.