”OBS, ny dato”
På kurset taler vi ind i en almen dannelse af det unge menneske, hvor personlige grænser er omdrejningspunktet, hvorfra vi bevæger os forsigtigt ind i grænser for seksualiteten. Kurset fokuserer på, hvordan du kan tale med eleverne om at opdage egne og andres grænser, lægge mærke til signaler i kroppen, og begynde at få et fælles sprog for det, og hvordan det kan blive en guide til at navigere i seksualiteten såvel som i livet som sådan. I en artikel i Information d. 9. februar 2019 var overskriften “Det tekniske ved sex har vi lært. Det er grænserne, vi stadig ikke helt forstår”. Det er godt at vide, hvordan man undgår at blive gravid, og hvilke kønssygdomme, man kan få, men seksualitet er så meget mere end det. Seksualitet handler om kontakt og intimitet mellem mennesker. Og hvordan gør jeg med grænserne? Hvordan undgår jeg at overskride andres? Og hvor går mine egne grænser egentlig?
Det får du
- en introduktion til ja og nej-sproget - et sprog om grænser i seksualiteten.
- forskellige øvelser som du kan anvende sammen med eleverne.
- to eksemplarer af bogen “Grænser og seksualitet - få sprog for det".
- plakat af ja og nej-sproget
- mulighed for at undervise i seksualitet uden at det bliver for direkte og for det meste undgå at det bliver akavet.
- dialog om og støtte i at håndtere klasserummet, underretningspligt, retten til at sige nej og forskellen på privat og personligt.
- inspiration til dit personlige ståsted som lærer og menneske.
Arbejdsform: Kurset består af to dele. Dels er der et fælles oplæg om grænser og en introduktion til det trygge rum. Anden halvdel af kurset får mere form af workshop, hvor du sammen med andre får lov til at arbejde med, hvordan du kan introducere og arbejde med sproget om grænser for eleverne. Du bliver guidet igennem med forslag til øvelser.
Undervisere: Trine Dupont, psykoterapeut og tidligere folkeskolærer og Jørn Uhrenholt, psykoterapeut og it-projektleder. Begge er forfattere til bøgerne “Berørt - seksualitet som livskraft” (Serk, 2021) og “Grænser og seksualitet - få sprog for det. ” (Systime, 2024).