På workshoppen introduceres du til udvalgte dele af Peter Liljedahls 14 praktiske skridt hen imod undervisning, som styrker elevernes evne til at tænke og reflektere selvstændigt. Vi afprøver sammen opgaver med ubestemt fagligt indhold og bestemt fagligt indhold, der engagerer eleverne i undervisningen gennem forskellige tænkeopgaver.
Vi ved at problembaseret læring er en didaktik, hvor eleverne har mulighed for at tænke i naturfag og tilegne sig en forståelse af naturfaglige fænomener. Så hvordan stilladserer du din undervisning, hvor eleverne ikke bare har mulighed for at tænke, men det er nødvendigt at tænke? Dette og mange andre spørgsmål giver vi konkrete bud gennem eksempler på workshoppen.
På workshoppen arbejder vi med konkrete materialer som elever har afprøvet i grundskolen. Der vil være eksempler fra natur/teknologi og naturfagene i udskolingen (biologi, geografi og fysik/kemi). Vi viser hvordan du samler vi op efter gruppearbejde med tænkeopgaver og får omdannet fælles forståelser fra gruppearbejdet til individuel forståelse ved den enkelte elev gennem konsolidering, noter og mestringsopgaver.
Læs mere om hvordan du bygger dit eget tænkende klasserum i ”Det Tænkende Klasserum i matematik” af Peter Liljedahl, eller ”Det Tænkende Klasserum i praksis” af Bull, Hougaard og Lauridsen. Du kan også blive klogere på DTK i naturfagene i den nye eller kommende udgivelse ”Byg Det Tænkende Klasserum i naturfagene” af Hougaard og Schnetler