Kurset forløber sig over 2 dage med overnatning på Klejtrup Musikefterskole.
For medlemmer af Musiklærerforeningen er prisen kr. 4350,00.
Overnatning i elevværelser - begrænset antal pladser.
PROGRAM
Torsdag den 21. august
09.00 - 09.30 Ankomst, tjek ind - kaffe og brød
09.30 - 10.00 Velkomst
10.05 - 12.05 Modul A
12.15 - 13.15 Frokost
13.15 - 14.15 Modul A fortsat
14.20– 15.20 Modul B
15.20 – 15.50 Kaffe
15.50 – 17.50 Modul B fortsat
17.50 – 18.10 Indkvartering
18.10 – 19.30 Middag
19.30 - 21.45 Aftenjam
22.00 - 23.00 Koncert med aftenjamshold
23.00 – 00.00 Åben hyggescene
Fredag den 22. august
7.30 - 8.10 Morgenmad
8.15 – 9.00 Morgensang
9.10 – 10.10 Modul A
10.10 - 10.25 Kaffe
10.25 – 11.25 Modul A fortsat
11.25 – 12.25 Frokost
12.30 - 14.30 Modul B
14.30 - 14.40 Oprydning på holdene
14.40 - 15.00 Farvel for denne gang
Workshops
Du skal vælge hvilke workshops, du vil følge igennem dagene. Inden for hvert modul skal du vælge to workshops. En 1. prioritet og en 2. prioritet. Vi forsøger, at opfylde din 1. prioritet.
Modul A
1. Congas og percussion i musikundervisningen
Instruktør Esben Hansen
‘Om Esben’: Se trommekurser.dk
Brug af percussion-instrumenter i musikundervisningen forudsætter et praktisk kendskab til de forskellige instrumenter og til teknikkerne, der skal bruges, når man underviser i at spille med og på dem.
Vi sætter fokus på, hvordan percussion-instrumenterne kan sammensættes og bruges i sammenspil, og du vil på kurset komme til at spille på alle de forskellige percussion-instrumenter.
På kurset skal vi spille på: congas, bongos, claves, maracas, shakers, rytmeæg, guiro, cabasa, triangel, tamburin, ago-go, tamborim, koklokker og andre percussion-instrumenter.
Kurset kræver ikke specielt forudgående kendskab til instrumenter eller rytmer, men det er naturligvis ingen hindring for hverken deltagelse
eller udbytte af kurset!
2. Sangundervisning
Sangunderviser og kor/fællessangsleder Gitte Degn
Denne workshop er for dig, der gerne vil have sangundervisning og lære øvelser, der styrker din sangstemme og din viden om stemmen. Jo mere tryg du er ved din stemme, des nemmere er det at føle sig fri til at bruge den.
Vi tager udgangspunkt i bogen “Sangtræning for alle” (Gitte Degn, Dansk Sang 2024) og workshoppen indeholder øvelser og sange, der gør basissangtræning overskuelig og forståelig, både for én selv og til undervisning.
Du behøver ikke kunne spille klaver for at deltage eller have tidligere erfaring med sangundervisning.
3. Musik i skolen 1 og 2
Lektor på UC Syd og musiklærer Peter Riis og Faggruppeleder på AM uddannelsen på DKDM Kirsten Juul Seidenfaden
På dette kursus bliver du præsenteret for en materialepakke, der kan følge dig, dine elever, kolleger og vikarer i musik i mange år frem.
Dette efterår udkommer de første to bøger i Dansk sangs nye bogserie Musik i skolen: Musik i skolen 1 og 2. I de kommende år udvides serien med bøgerne 3, 4, 5 og op til 6. klasse – og er skabt til at skabe en rød læringstråd for såvel elever som musiklærere op gennem årene op til valgfaget. Bøgerne er en håndsrækning til dig, der er musiklærer, nyuddannet som erfaren, og som trænger til inspiration, der kommer rundt om alle kompetencemål og favner en pædagogisk bredde, der tilgodeser børns forskelligheder.
Sangene og aktiviteterne i bøgerne er nøje udvalgt fra hele Dansk Sangs bagkatalog gennem årene. Der er fundet gode kendinge frem fra de ældre bøger og også udvalgt fra de nyere udgivelser.
Der er lavet forslag til aktiviteter til sangene indenfor sang, sammenspil, bevægelse, instrumentallære, musikteori og musikhistorie.
På kurset gennemgår vi bøgerne, lærer nogle af sangene og får dem i spil så de er lige til at tage med hjem og gå i gang med. What´s not to like.
4. Sammenspil på valgfagsholdet
Musiklærer på Klejtrup Musikefterskole Harald Langåsdalen
På denne workshop arbejder vi med 2-3 sammenspilsnumre, som du kan bruge direkte i din undervisning, når du kommer hjem. Det vigtige, når vi spiller musik, er at give plads til hinanden. Når vi nu ved, at vi kan spille sammen på mange niveauer, vil der her både være noget for den elev med forkundskaber og
den elev, der lige er startet med at spille musik.
Du vil komme hjem med dels at have prøvet numrene af og dels at have fået nogle ideer til, hvordan du kan differentiere i forhold til den enkeltes elevs niveau.
5. Her i skoven ved midnatstid
Musikalsk legestue med nye sjove børnesange for indskolingen
Musikunderviser, sanger og komponist, uddannet ved RMC. Rie Hagbard
På dette modul skal vi arbejde med forskellige sange fra min nye børnesangbog ’Her i skoven ved midnatstid’. Sangene har dét til fælles, at krop, leg og kreativitet er i fokus, når vi synger dem. Til hver sang hører forskellige fantasilege og kreative øvelser, som sætter den enkelte i spil og måske kan inspirere til måder at aktivere indskolingselever i musikundervisningen.
Tanken er, at gehør, tonalitet og rytmik automatisk trænes og skærpes gennem denne legende tilgang til dét at synge sammen. Sangene er på ingen måde ”lige efter bogen” - de er swingende og melodiøse i et varieret rytmelandskab med ofte pop/jazz’ede akkordrundgange. Men de musikalske udfordringer får vi integreret gennem leg, kropslighed og med masser af fagter og et personligt engagement undervejs.
Modul B
1. Trommesæt i sammenspil
Instruktør Esben Hansen
‘Om Esben’: Se trommekurser.dk
Her skal vi først og fremmest arbejde med at spille brugbare grundrytmer på trommesættet og relaterer disse til brug i sammenspil.
At spille på et trommesæt handler om puls og om praktisk koordination af hænder og fødder, så hvis du har kørekort, så er du allerede ret god til at koordinere dine hænder og fødder!
På kurset spiller vi sammen, og vi spiller også til musik, så du vil på denne måde komme til at opleve at være trommeslageren i orkestret!
Alle undervises i forhold til, hvad de kan, og udfordres ud fra dette.
Du skal medbringe et sæt trommestikker og et sæt rods (blomsterpindestikker)
2. PLAY! Med indskolingen
Faggruppeleder på AM-uddannelsen på DKDM Kirsten Juul Seidenfaden
Play betyder som bekendt både at spille og at lege. Det er det fokus, vi har på dette modul for indskolingen. Med udgangspunkt i Lige i ørets bøger – men også med andre gode sange og lege lægges der op til at få gang i en masse lege- og spilleglæde i musiktimerne.
Hvordan kan man med meget enkle redskaber og instrumenter få det allerbedste ud af en musiktime – som har legen i fokus og samtidig inddrager alle tre kompetenceområder?
3. Valgfag. Hvordan griber vi det an?
Lektor og musiklærer ved UC Syd Peter Riis
I dette modul vil du få styrket dine kompetencer som musiklærer, hvor fokus er rettet på valgfaget i 7. og 8. klasse.
Vi kommer rundt om alle kompetenceområderne: musikudøvelse, musikalsk skaben og musikforståelse, med fokus på musikliv, musikoplevelse, musik
i medier, musikanalyse og musikhistorie.
Vi ser på, hvordan du kan organisere en undervisning hvor eleverne arbejder i grupper, par, enkeltvis, eller hele klassen.
Medbring hovedtelefoner.
4. Komposition & sangskrivning for børn
Musiklærer på Klejtrup Musikefterskole Harald Langåsdalen
At lave egen musik i skolen - lyder det mon svært? Omvendt kan det være nemmere at spille og synge sit eget nummer, fordi man “bare” skal lyde, som det man finder på selv.
Så snart man er i gang opleves det både inkluderende og lærerigt - og ikke mindst sjovt! Nøglen findes i trygge rammer og en fælles idé. Denne workshop tager derfor udgangspunkt i grobund, inspiration og gode værktøjer. Hvordan kickstarte processen/ forløbet? Og hvordan skabe sammenhæng mellem almindelig musikundervisning til en mere eksperimentel legestue, hvor målet er at børnene bidrager med egne ideér, og har det sjovt med at spille og synge sammen?
5. Voksensange for børn! - Mellemtrinskor med fokus på raffinement og lækre musikalske detaljer
Musikunderviser, sanger og komponist, uddannet ved RMC. Rie Hagbard Musikunderviser, sanger og komponist, uddannet ved RMC. Rie Hagbard
Her er der inspiration at hente, hvis du elsker at undervise i børnekor!
Mange gange tyer vi til børnesange, når mellemtrinnets elever skal synge sammen - men mange børn elsker faktisk også at synge ”voksne” sange.
På dette modul griber vi derfor ned i posen efter nogle af 80’ernes og 90’ernes populære hits og arrangerer dem, så de passer til børnestemmer på mellemtrinnet. Vi benytter os af call-respons, laver velklingende modstemmer og skal kreere nye stykker til velkendte sange. Vi ser på, hvordan vi kan kombinere det avancerede og raffinerede med det let tilgængelige.
Vi skal både synge mine medbragte færdige arrangementer, og I skal også selv prøve kræfter med at arrangere for hinanden på holdet.
AFTENJAM
Nu er det vores tur, til at stå i musikken! Musiklærere er sjældent selv på gulvet som aktører i musikken - men HER får vi muligheden. Måske du finder din indre popsangerinde frem igen? Du får måske udlevet en gammel rockstjernedrøm med DIG bag spaden eller stikkerne? Slip tankerne om pædagogik og musikdidaktik, og vær selv i musikken! Hvert hold øver et nummer op til fælles koncert senere på aftenen.
1. Samba-Reggae-Orkestret
Instruktør Esben Hansen
‘Om Esben’: Se trommekurser.dk
Kender du det... Til et lærermøde i januar kommer snakken ind på en emneuge tæt på pinse, og et friskt hoved siger, at det jo så er oplagt med en karnevalsemneuge. Vedkommende har faktisk allerede masser af idéer til, hvordan skolens lager af tyl og pailletter kan bruges. Snakken går lystigt indtil der pludselig bliver helt stille, og alle ser over mod dig - musiklæreren!
Det friske hoved bryder tavsheden og siger: ”Og så kan du jo lige stille op med et musikhold, som kan spille noget lækkert samba-agtig-tromme-musik, ikk’? Lyder dét ikke godt?!” Og jo - det gør det faktisk!!!
På dette Aftenjam-hold holder vi selv en fest, og du får et rigtig godt forslag til, hvad du kan spille med dine elever, når du kommer hjem! Det bliver en fest!!!
2. Aftenjamkoret
Sangunderviser og kor/fællessangsleder Gitte Degn
Korsang hitter stort rundt omkring i verdenen, både på sociale medier og til events, hvor man blot kan dukke op og blive en del af et stort kor for et par timer.
Det er sådan et kor vi laver denne her aften. Et feel good kor, med fokus på lækre klange, god energi og rytmiske popsange og hvor vi øver et lille repertoire, vi kan optræde med senere på aftenen.
Alle stemmer er velkomne, korerfaring er ikke nødvendig.
3. Latin/reggae sammenspil
Lektor på UC Syd og musiklærer Peter Riis
For en tid glemmer vi lærerjobbet, pædagogikken og metodikken og du er med, fordi det er sjovt at spille musik. Ingen skal være i tvivl om, at den skal trykkes af og vi spiller helt og holdent for egen fornøjelses skyld. Det vil være rigtig godt med blæsere stemt i C, Bb og Eb, men det er ikke et krav.
Forudsætning: Du er vild med at spille musik.
Det bliver svedigt og instruktør medbringer deodorant.
4. Funk!
Musiklærer på Klejtrup Musikefterskole Harald Langåsdalen
Vi skal spille funky og hårdtsvingende numre med fede riffs og groovy beats. Fokus på puls, dynamik og sammenspil. den fælles energi. Trommer, percussion, bas, guitar, keys, sang, blæs - alle er velkomne uanset niveau: “Shit, goddamn, get off your ass and jam!”
(George Clinton Jr.)
5. Soul R&B
Musikunderviser, sanger og komponist, uddannet ved RMC. Rie Hagbard
Vi skal spille lidt blandet fra den groovy og dansevenlige soul/R&B-skuffe, hvor rytmegruppen står samlet og stærkt og danner fundamentet for en ekspressiv, AFTENJAM WORKSHOPS
soulet vokal. Funky beats, swingende riffs og melodiøse temaer tilsat soul’et sang med fraseringer. Evt. med plads til flerstemmigt kor/korsvar. Med numre hentet fra samme musikalske hylde som artisterne Jill Scott, Angie Stone, Joss Stone, Donny Hathaway og Erykah Baduh m.fl. går vi efter at spille os så meget ind på hinanden, at der dannes en god dynamik og et fælles musikalsk fodslag.
Det bliver sjovt! Og der bliver lidt at se til.
Det er klart en fordel af være øvet på et instrument - men den praktiske erfaring er ikke en forudsætning.