A
Samtalelektier og flersprogethed i basisundervisningen
Sandra Hansen, lærer i modtageklasserne i Gladsaxe Kommune
Samtalelektier og inddragelse af elevernes stærkeste sprog er to væsentlige dele af den gode undervisning, som foregår i Sandra Hansens modtagelsesklasser i Gladsaxe Kommune. I temagruppen vil Sandra fortælle om og give konkrete eksempler på, hvordan hun inddrager samtalelektier og elevernes sproglige resurser i undervisningen. Også elevprodukter og materialer vil blive inddraget.
Særligt relevant for lærere og pædagoger i dsa -basis
- eksemplerne vil være fra undervisning af de yngre elever.
B
Fagenes ord
Edel Irene Nørgaard, lærer og læse-/ordblindevejleder, Vestfjendsskolen, Viborg Kommune
Hvordan hjælper vi eleverne med at tilegne sig både fag og fagspecifikt ordforråd? I oplægget zoomer vi ind på fagenes ord og på, hvordan vi kan styrke elevernes faglige læring ved bevidst sprogfokuseret undervisning.
Der bliver sproglige øvelser med udgangspunkt i de fire sproglige færdigheder - lytte, tale, læse, skrive - og der vil være eksempler på konkret materiale, som kan tages med hjem i egen undervisning.
Særligt relevant for dansk- og faglærere på alle klassetrin samt DSA-, læse- og OBU-vejledere.
C
DSA & co-teaching - samarbejde & struktur
Malene Larsen, DSA-vejleder og selvstændig konsulent
Hvordan kan co-teaching som samarbejdsform mellem DSA- og almenlærer styrke flersprogede elevers deltagelsesmuligheder i undervisningen? Med afsæt i sprogbaseret undervisning og kollektiv mestring vil vi kigge på, hvordan co-teaching kan danne ramme for, at faglig viden om dansk som andetsprog sættes i spil og implementeres i undervisningen i og på tværs af alle fag. Oplægget vil være en kombination af teori, eksempler og hands-on.
Særligt relevant for DSA-lærere, vejledere, sproglige resursepersoner og lærere i almenundervisningen.
D
Tværsproglig tilgang til sprogundervisning
Line Krogager Andersen, postdoc, Syddansk Universitet
Uanset hvilket sprog du underviser i, har dine elever allerede erfaringer med at lære sprog og har forskellige sproglige resurser at trække på. Disse er der god grund til at inddrage i sprogundervisningen - men hvordan gør man egentlig det? Og hvordan undgår man, at tiden går fra det faglige indhold?
Med afsæt i forskning forklarer oplægget begrundelserne for og principperne bag tværsproglig didaktik, translanguagingpædagogik og flersprogethedsdidaktik. Også konkrete aktiviteter og materialer, der kan bruges i din egen sprogundervisning, kommer på bordet.
Særligt relevant for dsa-, dansk- og sproglærere.
E
Matematik og flersprogede elever
Steffen Overgaard, lektor, Københavns Professionshøjskole
Matematikfaget har sit eget sprog, men matematikundervisningen kan også være en mediator for at lære sprog - og dét er en pointe, når du skal tilgodese de flersprogede elever i undervisningen.
I temagruppen får du konkrete eksempler på matematiske aktiviteter, der aktiverer dialogen mellem eleverne, så de lærer det særlige matematiksprog. Oplægget tager afsæt i projektet Mod på Mat, der har undersøgt flygtningebørns udfordringer i mødet med matematikundervisningen i danske skoler.
Særligt relevant for matematiklærere i dsa-basis og i almenklasser, alle klassetrin.
F
Sprogstrategi på skoler (udbydes kun i 1. runde. Bemærk man kan kun vælge temaoplæg G i 2. runde, hvis man i 1. runde har valgt temaoplæg F)
Maria Neumann Larsen, selvstændig konsulent
En sprogstrategi formulerer klare retningslinjer for en skoles holdninger og handlinger ift. sprog og flersprogethed - og beskriver skolens sprogudviklende didaktik og pædagogik. Den kan være et godt styringsredskab i det daglige arbejde og sikre, at skolen arbejder bevidst og effektivt med sprog.
I temagruppen præsenteres en model for udvikling af sprogstrategi på skoleniveau, inspireret af et større tysk udviklingsprojekt. Der uddybes med eksempler på både proces og produkt fra danske skoler, der har arbejdet med at udvikle sprogstrategier.
Særligt relevant for sprogvejledere, kommunale konsulenter, pædagogiske ledere, dsa-lærere og andre, der ønsker at arbejde med sprogstrategi på skoler.
G
Sprogstrategi på skoler - konkret procesplanlægning (udbydes kun i 2. runde - bemærk kan kun vælges hvis man har valgt temaoplæg F i 1. runde)
Maria Neumann Larsen, selvstændig konsulent I denne session bliver vi konkrete; her får I mulighed for superviseret planlægning af strategiarbejdet med udgangspunkt i egne lokale forhold - oplagt flere fra samme skole/institution. Det kan være afdækning af skolens nuværende arbejde med og holdninger til sprog og (fag-)sproglig udvikling; indhentning af elev- og medarbejderperspektiver; procesplanlægning ift. at formulere en sprogstrategi for skolen med afsæt i dataindsamlingen samt fokus på ledelsesunderstøttelse og inddragelse af hele personalet.
Kun for deltagere, der også vælger temaoplæg F i 1. runde.