Alle med! Fælles Mål for dansk som andetsprog

Årets konference sætter fokus på faglige og sociale fællesskaber og deltagelsesmuligheder – med inspiration, perspektiver og konkrete bud på, hvordan vi får alle med.

 

Sted

Aarhus

Pris

1.890,00 kr.

Dato

02.10.2025

Tilmeldingsfrist

25.08.2025

Status

Ledige pladser

Om konferencen

Alle med! 

Fælles Mål for dansk som andetsprog 

Program

08.30
Indskrivning, kaffe/te og brød

09.00
Velkomst – og kort nyt på området
Line Thingholm, lektor, VIA Efter- og videreuddannelse

09.30
Nye fagplaner for dansk som andetsprog
Vicky Brommann, lærer, Munkevængets Skole, Kolding og Uffe Ladegaard, lektor, Læreruddannelsen i UCL og formand
for fagudvalget
I 2027 indføres nye fagplaner i den danske folkeskole. Tankerne bag fagplanerne er, at undervisningen skal danne og udvikle elevernes deltagelse i fællesskabet – i  undervisningen, i skolen og i samfundet. I oplægget giver vi et indblik i arbejdet og en præsentation af vores første udkast til fagplanerne for faget DSA basis og supplerende. Heri forsøger vi at beskrive faget som et sprog- og kulturfag, hvor flersprogethed er et vilkår og en ressource, ikke alene for elever, der er vokset op med flere sprog, men for hele skolens fællesskab.

10.00
Pause med forlagsudstilling

10.30
Snakk om språk!
Joke Dewilde, professor, Universitetet i Oslo 
Vi skal uden for vores egen danske andedam og høre om en norsk forskningskampagne for flersproglige elever: En fersk rapport om utvikling av flerspråklige læremidler i Norge viser, at lærere og elever opplever dem som nyttige, men at de også har reservasjoner. I kampanjen ”Snakk om språk!” diskuterer elever deres holdninger til å bruke flere språk i skolen gjennom et brettspill og en språkminneoppgave. Etter en kort innledning prøver vi ut aktivitetene i grupper, reflekterer sammen i plenum og sammenligner våre svarene med elevers innsikter fra kampanjen.

11.45
Frokost

12.45
Temaoplæg – 1. runde

13.45
Kaffepause

14.00
Temarunde – 2. runde

15.00
Kom tilbage til plenum-pause

15.10
Den danske folkeskole – en skole for alle?
Manu Sareen, forfatter, coach, foredragsholder
Folkeskolen er en grundpille i vores samfund, og det er et bærende princip, at den skal rumme alle børn. Men hvordan ser praksis ud, når vi zoomer ind på børn med flersproget baggrund – børn, der ikke har dansk som modersmål, og som måske ikke spejler majoritetskulturens normer og sociale spilleregler i den danske undervisningskultur?
Hvis vi for alvor vil lykkes med dansk som andetsprog og skabe en skole, hvor alle børn føler sig set, hørt og inviteret ind, kræver det ikke kun pædagogiske metoder, men et ændret perspektiv på, hvem skolen er til for – og hvad det kalder på hos os som professionelle.
I oplægget deler Manu Sareen egne erfaringer med at vokse op mellem flere kulturer – og om mødet med en skole, der oftere så afvigelser end ressourcer.

16.00
Farvel og tak for i dag
På gensyn den 1. oktober 2026


Vælg blandt følgende temaoplæg:

A
Brug sprog aktivt
Malene Larsen og Cathrine Winther, læremiddelforfattere
Få inspiration til en aktiv og sprogbaseret fagundervisning, hvor eleverne kan afprøve, eksperimentere og lege med sproget, så de kan blive stærke og sikre sprogbrugere.
I temagruppen præsenterer og afprøver vi en række konkrete sprogudviklende aktiviteter, der kan inddrages i alle fag.
Særligt relevant for DSA- og sprogvejledere – og lærere i alle fag, alle klassetrin

B
Ny i DSA
Maria Neumann, underviser og selvstændig konsulent
Få en kort, men vigtig indføring i undervisning i DSA. Faget dansk som andetsprog findes i flere former: som basis for nyankomne elever, som supplerende for dem, der kan noget dansk, og som dimension i alle fag, der understøtter sproglig udvikling for alle elever.
I temagruppen tager vi både elev- og lærerperspektivet:

* Hvad betyder det at være flersproget og gå i skole på sit andetsprog?

* Hvad skal vi som lærere vide om flersprogethed og andetsprogsudvikling, og hvilke metoder kan vi bruge for at hjælpe eleverne ind i dansksprogede fællesskaber – både i og         uden for undervisningen?
   Særligt relevant for nye lærere/fagpersoner i feltet

C
Det tænkende klasserum i praksis
Merethe Hull Haugaard, lektor, Professionshøjskolen Absalon
Det tænkende klasserum får eleverne op fra stolene og ind i samarbejdet om fag og sprog. Metoden, som oprindeligt er udviklet til matematik af den canadiske uddannelsesforsker Peter Liljedahl, skaber et læringsmiljø med høj elevdeltagelse og kan med stor fordel bruges i flere fag.
I temagruppen kommer du med ind i det tænkende rum og afprøver aktiviteter, som du kan bruge i din egen undervisning.
Særligt relevant for lærere i dansk, DSA og andre sprogfag, alle klassetrin

D
Elever med flugtbaggrund - hvad kan du gøre?
Jette Thulin, lærer og psykoterapeut
Hvordan kan du støtte og rumme elever, der har uhyrlige oplevelser med i bagagen - eller som er påvirkede af forældres traumer?
I temagruppen får du indsigt i, viden om og konkrete redskaber til, hvordan du som professionel kan hjælpe elever med direkte eller indirekte flugtbaggrund. 
Særligt relevant for lærere, pædagoger og pædagogiske ledere 

E
Erfaringer fra et modtagelsesklasselærerliv
Marie Tang Kristensen, lærer og DSA-vejleder, Aarhus
Kom med ind under vingerne på en garvet modtagelsesklasselærer, der deler ud af sine erfaringer fra sit modtagelsesklasselærerliv.
I temagruppen kommer vi omkring alt fra den første sprogundervisning og det fagfaglige perspektiv til årsplaner, årshjul, materialevalg, forældresamarbejde, ind- og udslusningsprocedurer, afdækning, kulturel diversitet – og en række gode undervisningsidéer.
Særligt relevant for modtagelsesklasselærere og øvrige undervisere i DSA basis

F
Skrivning – en vej til læring
Trine Munch Chapelle, sprog- og skriftsprogsvejleder, Videnscenter for sprog og læsning, PPL, Silkeborg
Skrivning i fagene er centralt. Skrivning fører til dybdelæring. Men for at skrivning kan blive en reel ressource for flersprogede elever, der kan have begrænset kendskab til det danske (fag-)sprog, er et eksplicit fokus nødvendigt. Oplægget sætter fokus på skrivning som en vej til læring i fagene med den flersprogede elev i fokus - med særligt blik for modellering og stilladsering samt strategier til at gennemføre skriveprocesser.
Særligt relevant for lærere i alle fag på mellemtrinnet og i udskolingen samt ressourcepersoner i DSA supplerende og læsevejledere

G
Samtalesalon om fagfornyelsen
Vicky Brommann, lærer, Munkevængets Skole, Kolding og Uffe Ladegaard, lektor, Læreruddannelsen i UCL og formand for fagudvalget
Et væsentligt princip i udviklingen af de nye fagplaner er inddragelse af folkeskolens parter i processen, både i forhold til løbende dialog og konkrete afprøvninger. Denne samtalesalon vil i forlængelse af plenumoplægget give deltagerne mulighed for at få uddybet enkeltelementer af fagplanen for DSA og for at komme med konkrete forslag og indspark til processen.  
Særligt relevant for alle
NB: Udbydes kun i første runde

I pauserne udstiller relevante forlag materialer til fagområdet.

 

Målgruppe

Lærere, sprogvejledere, ressursepersoner, skoleledere og konsulenter med interesse for undervisning af flersprogede elever i grundskolen.

Instruktører

Malene Larsen - Læremiddelforfatter, DSA-vejleder og selvstændig konsulent
Jette Thulin - Lærer og psykoterapeut
Maria Neumann Larsen - Underviser og selvstændig konsulent
Manu Sareen - Forfatter, coach og foredragsholder
Vicky Brommann - Lærer
Uffe Ladegaard - Lektor og formand for fagudvalget
Joke Dewilde - Professor
Cathrine Winther - Læremiddelforfatter
Merete Hull Haugaard - Lektor
Marie Tang Kristensen - Lærer og DSA-vejleder
Trine Munch Chapelle - Sprog- og skriftsprogsvejleder

Fagområder

Dansk som andetsprog

 Tina Agesen-Pagh - VIA CFU
 Sandra Martine Jensen VIA CFU
  • Sandra Martine Jensen

  • CFU-sekretær
  • T: 87 55 27 61
  • Jeg er CFU-sekretær med ansvar for korte kurser, temadage og rekvirerede opgaver. Desuden er jeg bookingkoordinator på projektet Med Skolen i Biografen
  • Mød Sandra
Liselotte Christensen
  • Liselotte Christensen

  • CFU-sekretær
  • T: 87 55 278 05
  • Jeg er CFU-sekretær  med ansvar for korte kurser inde for grundskolen og det gymnasiale område. Desuden varetager jeg administrative opgaver herunder økonomi.
  • Mød Liselotte