Stadig flere normalt og højt begavede elever med autisme eller ADHD bliver inkluderet i ungdomsuddannelsernes ordinære klasser og i grundskolens afgangsklasser. Det giver en lang række udfordringer.
- Hvordan skaber man en klasserumskultur, hvor neurotypiske og elever med autisme og ADHD kan trives side om side?
- Hvordan støtter man den enkelte i at turde sige noget, holde oplæg og få udbytte af undervisningen?
- Hvordan danner man grupper, der kan fungere fagligt og socialt?
- Hvordan støtter man den enkeltes tilegnelse af selvindsigt og selvværd?
- Hvordan støtter man elever med særlige skrivevanskeligheder betinget af deres diagnose – og de øvrige elever med skrivevanskeligheder?
- Hvilke pædagogiske strategier kan en mentor benytte? Og hvilke muligheder giver SPS-systemet (specialpædagogisk støtte)?
- Det er nødvendigt med hensyn, så eleverne med diagnoser kan inkluderes. Men hvornår tipper balancen, så hensynene går ud over undervisningsniveauet?
Kurset tager udgangspunkt i en kort gennemgang af de to diagnoser, autisme og ADHD, og hvordan de mest almindelige diagnostisk-betingede vanskeligheder viser sig og støder sammen med de faglige krav i undervisningen.
Der arbejdes med konkrete eksempler på pædagogisk praksis og strategier til at tackle vanskelighederne i en inkluderende undervisning i ordinære klasser. Undervejs er der korte øvelser og mulighed for spørgsmål og erfaringsudveksling.
Kurset formål er, at alle undervisere og støttepersoner øger deres indsigt i inkluderede elevers vilkår og relationer til neurotypiske kammerater.
Bogen, "Fortællinger der forandrer – 50 unge med ASF fra Hf til voksenliv", udleveres til hver kursist og anvendes på kurset.