Program
Onsdag den 12. november
8.30-9.00
Ankomst og kaffe
9.00-9.15 Velkomst
9.15-10.15
Læsehad og læsehåb: Hvad ved vi, og hvad gør vi?
v. projektleder ved Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Lisbet Vestergaard
Børns (manglende) læsning er et tema, der afføder debat, panderynker og skåltaler om lyksalighederne ved at fordybe sig i bøgernes verden. Hvordan forholder man sig som fagprofessionel til debatterne? Hvad kan man bruge dem til tirsdag formiddag kl. 11? Hvordan kommer vi fra læsehad til læsehåb? Lisbet Vestergaard fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker ridser udfordringer og potentialer op.
10.15-10.45
Kaffe og udstilling ved forlagene
10.45-12.30
Temagrupper, runde 1
(vælg to temagrupper og et alternativt ønske)
1. Åben et univers - og kom med indenfor
v. CFU konsulenter Mirjam Hoel Nielsen og Martin Bach Poulsen
MitCFU.dk er blevet opdateret og har fået et nyt design og nye muligheder bl.a. universer. Med de nye universer i mitCFU får du en samlet pakke af forskellige spændende læremidler, pædagogiske noter og vejledninger, som giver dig konkrete idéer til at sætte læremidlerne i spil med dine elever. Se, mærk og prøv nogle af de nyeste universer, til dig og dine elever.
2. Hvordan kan lydfortællinger inddrages i dansk?
v. lærer og forfatter Kia Lundsgaard
Lydfortællinger er relevante at inddrage i undervisningen, men hvordan bliver vores elever aktive lyttere, der kan analysere og fortolke auditive tekster på lige fod med skriftlige tekster? Det giver dette oplæg et bud på. Gennem lytte øvelser, praksiseksempler og præsentation af forskellige lytte strategier, bliver I klædt på til at inddrage fiktions-lydfortællinger i danskundervisningen på lige fod med andre teksttyper. Oplægget indeholder en kortere teoretisk del om lydfortællinger, og hvilke fordele inddragelsen af disse kan have for alle elever på tværs af faglige forudsætninger til at inddrage fiktions-lydfortællinger i danskundervisningen på lige fod med andre teksttyper. Oplægget indeholder en kortere teoretisk del om lydfortællinger, og hvilke fordele inddragelsen af disse kan have for alle elever på tværs af faglige forudsætninger.
3. Kritisk læsning af multimodale tekster på nettet
v. lektor på Læreruddannelsen, UCN Ditte Vejby Schou
Zoom ind på elevers kritiske læsning af digitale tekster med udgangspunkt i autentiske tekster fra nettet, fx hjemmesider medtvivlsomt indhold eller opslag med skjult reklame fra en influencer. Bliv klædt på til at få øje på, hvordan de forskellige modaliteter som billede, tekst, farvebrug m.m. er med til at understøtte afsenders
intention. Du vil lære en metode til at vurdere, om en tekst er Troværdig, Objektiv, Nøjagtig og Egnet (TONE) og få hands on erfaringer med konkrete øvelser og værktøjer, som ruster dine elever til at læse og forholde sig kritisk til multimodale tekster.
12.30-13.15
Frokost
13.15-15.00
Temagrupper gentages
15.00-15.30
Kaffe og udstilling ved forlagene
15.30-16.30
Gys, spænding og humor - litteratur der får dig til at tænke
v. forfatter Kenneth Bøgh Andersen
Oplev Kenneth Bøgh Andersen når han fortæller om de ideer, temaer og tanker, der ligger bag hans historier. Kenneth, der i år kan fejre 25 års forfatterjubilæum, vil både fortælle om danske sagnvæsener, superhelte og tage os med helt ned i Helvede. Han vil også komme omkring sit arbejde med at genfortælle bl.a. Grimms eventyr og Frankenstein og om sin aktuelle romanudgave af tegneserien Valhalla.
16.30-18.00
Tid på egen hånd
18.00
Middag
19.30-20.30
Aftenhygge med fællessang ved Hyggesprederen
Aftenkaffe
Torsdag den 13. november
8.30
Godmorgen og morgensang
8.30-9.30
Grammatik, der kan bruges
v. konsulent og forfatter Bodil Nielsen
Undervisning i grammatik kan bruges som en vej til forståelse af de tekster, eleverne læser, og til udvikling af de tekster, de skriver. Undervisning i grammatik kan også bruges til at gå på opdagelse i sproget og samle sprogligt forråd. Hvad bruger vi ordklasserne til, hvordan sammensætter vi ord, og hvordan bruger vi ordene billedligt? Vi skal se på eksempler på det hele - på sprogets logik og finurligheder.
9.30-10.00
Kaffe og udstilling ved forlagene
10.00-11.15
Temagrupper, runde 1
(vælg to temagrupper og et alternativt ønske)
1. De bedste bøger til mellemtrinnet fra 2025
v. leder af viden og oplevelse på Roskilde Bibliotekerne
Anette Øster
Anette kommer med sit bud på årets bedste bøger til de 9-12-årige krydret med, hvad børnene selv vælger samt ideer til, hvordan vi stimulerer læseglæde og -lyst.
2. Booktalk: Hvad vil dine elever gerne læse?
v. børnebogsredaktør og litteraturformidler Hanne Panduro
Hanna Panduro præsenterer 40 fede frilæsningstitler og giver dig ideer til, hvordan du kan arbejde med frilæsning i klassen eller på PLC. Der er fokus på nye bøger og på aktiviteter, der er differentierende og nemme at sætte i gang.
3. Tænkerum i dansk på mellemtrinnet
v. lektor Pernille Hargbøl Madsen
Tænkerum i dansk er en praksisnær workshop, hvor vi arbejder eksperimenterende og undersøgende med danskfaglige aktiviteter, der sætter elevernes tænkning, deltagelse og samarbejde i centrum. At samarbejde i tilfældige grupper og bruge lodrette flader til opgaveløsning er principper, som kan bruges i alle fag – ikke mindst dansk. I temagruppen vises og afprøves, hvordan det tænkende rum kan bringes i spil i danskundervisningen ud fra en række afprøvede aktiviteter, som du kan overføre og videreudvikle
i din egen praksis.
11.15-11.30
Pause
11.30-12.45
Temagrupper gentages
12.45-13.30
Frokost
13.30-14.30
Kom med på besøg hos Paris Belinda Hansen, Pelle og Mig & Mille
v. forfatter Anne Sofie Hammer
Anne Sofie Hammer fortæller om sit forfatterskab, om idéer og skriveprocesser. Et forfatterskab, der rummer realistisk og nutidig børnelitteratur med både sjov og alvor, og som viser et billede af børn, der både er nysgerrige, fulde af energi og fantasi. Få et indblik i alt det, hun i virkeligheden siger, når det bare lyder som fis og ballade.
14.30-14.45
Evaluering og afslutning