I løbet af 7.-9. klasse gennemføres mindst seks fællesfaglige undervisningsforløb. Formålet med det fællesfaglige samarbejde er at give eleverne mulighed for fordybelse og oplevelse af sammenhænge samt at udvikle deres evne til at indkredse,
forstå og behandle problemstillinger som grundlag for at udvikle holdninger til og at kunne handle i komplekse situationer. Undervisningsforløbene kan være af varierende længde og omfang, men de skal basere sig på fagligt samspil og inddrage
relevant indhold fra to eller alle tre naturfag, evt. i samspil med andre fag. I den sidste del af trinforløbet skal de fællesfaglige undervisningsforløb dog inddrage indhold fra alle tre naturfag.
De fællesfaglige undervisningsforløb skal ses i sammenhæng med den fagopdelte undervisning i de enkelte naturfag, og hvert fællesfaglige fokusområde skal formuleres på baggrund af mindst to af følgende kriterier:
- Det skal inddrage elevernes egne undersøgelser i lokalområdet
- Det skal inddrage elevernes arbejde med teknologi
- Det skal inddrage interessemodsætninger, så eleverne får mulighed for at tage stilling
De fællesfaglige undervisningsforløb skal være problembaserede, de skal kunne rumme flere forskellige problemstillinger og rumme muligheder for, at eleverne arbejder inden for naturfagenes kompetenceområder.
Problembaseret undervisning er her karakteriseret ved, at:
- Eleverne er medbestemmende ift. valg af et afgrænset naturfagligt område
- Eleverne belyser en eller flere problemstillinger inden for det afgrænsede naturfaglige område
- Eleverne får lejlighed til på egen hånd at formulere og undersøge udvalgte spørgsmål, der relaterer sig til problemstillingen
- Eleverne får lejlighed til at arbejde med handlinger eller forslag til handlinger undervejs i forløbet
De fællesfaglige undervisningsforløb kan jf. ovenstående være lokalt fastlagte, de kan være tilpasset lokale forhold og ressourcer, og de kan forekomme inden for følgende fokusområder:
- Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget
- Bæredygtig energiforsyning på lokalt og globalt plan
- Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer
- Den enkeltes og samfundets udledning af stoffer
- Strålings indvirkning på levende organismer
- Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår
Fælles Mål
PROGRAM
8.45-9.15
Kaffe/te og brød – læremiddeludstilling
9.15
Velkomst
9.15-10.00
Fremtidens atomreaktor kører på smeltet salt
Der arbejdes lige nu massivt på at udvikle næste generation af A-kraft både i Danmark og globalt. Bliv klog på teknologien bag saltsmeltet reaktorer – Molten Salt Reactors, perspektiver og udfordringer.
ved Bent Lauritzen, seniorforsker, centerleder, DTU
10.00-10.30
Kaffe/te og frugt – læremiddeludstilling
10.30-11.20
Workshoprunde 1 – Fællesfaglige fokusområder i praksis
Vælg blandt de forskellige workshopper. Der er workshopper for alle de fællesfaglige fokusområde. Hør om og afprøv i praksis hvordan du kan arbejde tværfagligt, eksperimenterende og undersøgende i naturfagsundervisningen i fysik, kemi, biologi og geografi.
11.20-12.20
Frokost og læremiddeludstilling
12.20-13.10
Workshoprunde 2 – Fællesfaglige fokusområder i praksis
Vælg blandt workshopperne A, B, C, D, E og F
13.10-13.30
Kaffe/te og frugt – læremiddeludstilling
13.30-14.20
Workshoprunde 3 – Fællesfaglige fokusområder i praksis
Vælg blandt workshopperne A, B, C, D, E og F
14.20-14.45
Kaffe/te og kage – læremiddeludstilling
14.45-15.30
Der findes mindst 28.000 biologiske køn
Begreber som ’køn’ og ’kønsidentitet’ er blevet en del af en samfundsmæssig værdikamp, hvor en betydelig gruppe af vores elever kan blive fanget. Sætningen ”der er kun to biologiske køn” bruges ofte som et trumfkort i debatten, men hvad er køn og kønsidentitet fra et biologisk perspektiv? Er biologien virkelig så sort/hvid, som den fremstilles?
ved Brian Ravnborg Christensen, formand Biologiforbundet
15.30-15.45
Afrunding og tak for i dag
WORKSHOPPER
Vælg blandt de forskellige workshopper.
Der er workshopper for alle de fællesfaglige fokusområder. Hør om og afprøv i praksis hvordan du kan arbejde tværfagligt, eksperimenterende og undersøgende i naturfagsundervisningen i fysik, kemi, biologi og geografi.
Workshop A Jagten på råstofferne – Et interaktivt læringsspil
Er du klar til at navigere gennem storpolitik, bæredygtighed, knappe ressourcer, genanvendelse og praktiske øvelser? Så er det tid til at afprøve spillet ”Jagten på råstofferne”. Spillet kombinerer viden, handling og strategi, og det er din chance for at lære, hvordan du kan lede dine elever gennem en oplevelsesrig rejse i geografiens komplekse verden.
ved Anna Kjær Christiansen, lærer og pædagogisk konsulent, VIA CFU Herning
Workshop B Når klimaundervisning ikke skal handle om affaldssortering
Fokus i workshoppen er undervisning i klima, hvor vi tager udgangspunkt i Tipping Points og hvordan de gennem didaktisk rekonstruktion kan blive til indhold i naturfagsundervisningen.
ved Hans-Chr. B. Keller, cand.scient. i STEM-undervisning, projektleder, House of Science, Sønderborg
Workshop C Pladetektonik i hænderne
Oplev og afprøv en række enkle, hands-on aktiviteter, der illustrerer pladebevægelser og deres geologiske effekter. Aktiviteterne vil her indgå i et undervisningsforløb med fokus på modelbaserede undersøgelser, hvor eleverne arbejder med geologiske processer
ved Mette Lindorff Hejn, undringsskabende naturfagskonsulent og folkeskolelærer, Furesø
Workshop D Plastik i havets fødekæder
Kan man finde plastik i vores have? Har hvaler og havdyr spist plastik og dør? Og blive fisk uspiselige af plastik. Få inspiration til hvordan du kan dykke ned i disse spørgsmål sammen med dine elever gennem jeres hel egne undersøgelser.
Kim Froulund Gøttler, skolekonsulent og leder af Skoletjenesten, Nordsøen Oceanarium, Hirtshals
Workshop E UV- pasteurisering
Få inspiration til et undersøgelsesbaseret forløb, hvor elever arbejder med UV-lys dets egenskaber og dets evne til at dræbe mikroorganismer. Vi ser på konkrete undersøgelser, modeller og perspektiveringer og hvordan forløbet kan bruges tværfagligt i naturfag.
ved Anders Slotved, lærer Vester Hassing Skole og blogger på Folkeskolen.dk
Workshop F Sådan stiller du gode spørgsmål i undervisningen
Få inspiration til at styrke dine spørgsmål i undervisningen. Vi fokuserer på at lave spørgsmål til eleverne, så de åbner for dialog og fremmer elevernes refleksion og forståelse. Bliv klog på, hvad der kendetegner det gode spørgsmål i undervisningen. Vi vekselvirker mellem hands-on, refleksioner og diskussioner.
ved Linne Dockweiler, underviser i LIFE Fonden