Læremidler på nettet

Digitale idéer | Nettet er fyldt med muligheder til undervisningen - også til arbejdet med sprogindlæring. På denne side finder du en lang række links til aktiviteter, øvelser og andet godt. - Klik med og brug løs!

Dreng og pige sidder ved den samme computer og øver sig

Her er links til alt fra hjemmesider, lege, film, træningsopgaver, længere forløb og digitale redskaber, som kan bruges i arbejdet med både sprogtilegnelse og identitets- og kulturforståelse. Langt det meste er gratis.
Her er links til både store og små og til deres lærere. - Og der kommer løbende flere til.

NB: CFU er ikke ansvarlig for disse links.

Del dine yndlingslinks 

Kender du til flere gode hjemmesider, apps eller andre digitale resurser, som du anvender i din undervisning, så send dem meget gerne til Lotte Svane på losv@via.dk- så kommer de med her på siden, så andre også kan få glæde af dem.

Brug nettet

  • Grammatik læres bedst i en meningsfuld kontekst - men ind imellem er et isoleret fokus - evt. som selvstudium - også godt.

    Grammatik er et hjælperedskab i en sprogtilegnelsesproces, og eksplicit træning af grammatik giver sjældent særligt stort udbytte. Det kan dog i nogle situationer bruges til at skærpe den sproglige opmærksomhed og systematisere sprogtilegnelsen for den sprogbevidste learner.


    App eller web | Google Translate / Google Oversæt

    Vældig god og velfungerende app til oversættelse mellem mere end 100 sprog. Med app'en kan du bl.a. få oversat mundtlig tale til et andet sprog med det samme, og du kan tage billeder af dansk tekst og oversætte til fx ukrainsk - eller omvendt. Teksten kan også læses op, hvis den scannes på kamerafunktionen.

    Se instruktionsvideo til Google Translate

     


    App | SayHi

    SayHi er en gratis app til mobil eller tablet. Ved hjælp af app'en kan man oversætte enkelte ord og sætninger fra dansk til en lang række sprog, fx ukrainsk og omvendt. App'en er også god hjælp til oversættelse af fx velkomstskilte og nøgleord. SayHi hentes ned på telefonen eller tabletten fra App Store eller Google Play.

    Hent SayHi
    Hent introduktion til SayHi (pdf)

     


    Billedtema: Flersproget billedordbog med billeder, tekst og lyd

    Det flersproglige interaktive lyd- og billedordbogssite Billedtema (tidligere Lexin) har fået ukrainsk med som sprog!

    Sitet er en interaktiv ordbog, som indeholder et grundlæggende ordforråd - små 2000 ord, primært substantiver og adjektiver - inden for en række hverdagstemaer. Hertil kommer nyttige funktioner som mulighed for at se flere billeder pr. ord, printfunktion, valgfri visning af ord og ubestemte artikler.

    Man kan indstille navigationssproget til dansk - og vælge det eller de relevante sprog i topmenuen, så man under det enkelte tema kan læse, høre og sammenligne ordene på alle de sprog, der giver mening for den enkelte. Billedordbogen kan være supplement til arbejdet med sprog i både dagtilbud, skole og i undervisningen af unge og voksne. 

    Gå til Billedtema

     


    Vores fælles sprog - sammenligning af grammatik mellem sprog

    Hjemmesiden Vores fælles sprog er oversat til ti sprog og indeholder sprogsammenligninger på de ti sprog. Der er fokus på de mest elementære ligheder og forskelle.

    Gå til Vores fælles sprog

     


    Bab - hurtig oversættelse på nettet

    Find hurtig oversættelse mellem 28 sprog. Herudover er der grammatik, udtale og et omfattende bøjningsværktøj.
    Gå til bab.la

     


    Sproghjælp - app fra Dansk Sprognævn

    Be' dine elever/kursister om at downloade app'en 'Sproghjælp'. Her får lærere, elever og andre sproginteresserede nem adgang til en række huskeregler om de mest typiske dansksproglige udfordringer.
    Hent Sproghjælp i App Store

     


    Alfabetas opgaveportal

    På forlaget Alfabetas opgaveportal har I gratis adgang til hundredvis af selvrettende og interaktive opgaver inden for både tematiske og grammatiske emner. Opgaverne supplerer som udgangspunkt Alfabetas bøger, men kan også plukkes ud som træningsopgaver med mulighed for repetition og fordybelse. Du logger ind med UNI-Login.
    Gå til Opgaveportalen

     


    Leg og Lektie - Legeuniverset

    Leg og Lektie - Legeuniverset er et privat website, hvor en engageret lærer og hendes mand har lagt en masse materialer op, der kan bruges af både forældre, pædagoger og lærere. En del kan hentes gratis, herunder en masse kopiark, opgaver og aktiviteter, mens andet kan købes. Ud over materialer til dansk, kan du også finde forslag til andre fag - og til førskolebørn.
    Gå til siden med danskopgaver på legoglektie.dk

     


    Kongevejen til det korrekte dansk?

    En lærer fra VUC Syd har lavet en hjemmeside med et hav af øvelser, tips og gode links. Kig selv med og se, om der kunne være noget relevant for dine elever/kursister.
    Gå til kongevej.dk

     


    Lyt og stav - selvrettende stavetræning

    En hjemmeside, hvor man kan lytte til ord, som man derpå skal stave. Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets. Opgaverne afvikles direkte i browseren.
    Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning. En del af opgaverne er gratis.
    Gå til Lyt og stav - og vælg gratis opgaver

     


    Dansk nu

    Dansk nu er en fin side med udtaleøvelser og mange andre gode tilbud til voksne, men den er ikke gratis. Findes også som app.
    Gå til Dansk nu

     


    DSA-portal med øvelser på to niveauer 

    På Gyldendals fagportal til dansk som andetsprog: dsa.gyldendal.dk findes en række forløb, der kan laves dels som samlede forløb fra start til slut og dels som enkeltaktiviteter med fokus på helt specifikke opgavetyper. Hvert forløb findes på to niveauer, let (primært ordniveau) og svær (primært sætnings- og tekstniveau). Niveauerne lægger sig op ad de fagformål, der er for faget dansk som andetsprog. 

    Brugen af portalen koster ca. 5000 kr. pr. år pr. skole. Man kan få en måneds gratis prøveadgang.
    Gå til dsa.gyldendal.dk

  • Her finder du links til forskellige øvelser, lege og idéer - som kan anvendes som supplement til undervisningen.

     


    Malene Larsen: Opgaver, spil, ordkort med mere til download og print

    Lærer og dsa-vejleder Malene Larsen har opbygget en hjemmeside med en masse gode resurser til basisundervisning og den supplerende undervisning i dansk som andetsprog - lige til at hente og bruge. Her finder du spil, ordkort, billedkort, sætningsstartere, hjælpesætninger, skabeloner til begrebsafklaring og ordkendskab med meget mere.  
    Gå til Malene Larsens side og hent spil, opgavekort med mere mere

     

    Finurlige fif: Aktiviteter og materialer - også for pædagoger og forældre

    Finurlige fif er en hjemmeside med fokus på inspirerende, motiverende, legende, meningsfuld og kreativ læring. Her er idéer til både lærere, pædagoger og forældre.

    På sitet findes en bred vifte af læringsaktiviteter, undervisningsforløb, læringsspil, litteraturforløb, emnepakker med mere. Noget skal købes, andet er gratis.
    Gå til finurligefif.dk 

     


    GoQuiz: klogere og underholdt

    GoQuiz er en gratis hjemmeside med quizzer på dansk til børn, unge og voksne. Der er over 600 quizzer inden for fagene dansk, matematik, geografi og musik samt quizzer om almen viden, sport og mange flere emner.
    Gå til goquiz.dk

     


    QuizMig: underholdende og lærende

    QuizMig er en gratis quizplatform, hvor man dels kan teste viden inden for forskellige kategorier, og der dels ligger en del undervisningsspil til bl.a. dansk og sprogfag. Derudover er der et hav af quizzer inden for kategorier og emner som matematik og geometri, sprog, sport og meget mere. Og endelig kan man selv oprette quizzer, der kan bruges i undervisningen.
    Gå til quizmig.dk

     


    Twinkl: engelsk hjemmeside med mange materialer

    På denne engelske hjemmeside findes mange lækre materialer, noget på flere sprog og mange i redigerbare udgaver. Der er samtaleoplæg, sekvenserings-materialer og powerpoints til mange forskellige temaer. En anbefaling er at søge på eventyr. Der ligger billedmaterialer og opgaver til rigtigt mange eventyr. 
    Gå til twinkl.co.uk

     


    BUVM: Sprogudviklende aktiviteter

    Dette glimrende katalog fra Børne- og Undervisningsministeriet giver forslag til, hvordan man kan udvikle en sprogbaseret undervisning. Her er konkrete idéer til arbejdet med sprog i 1.-9. klasse med beskrivelse af en række gode aktiviteter. Materialet er udarbejdet med henblik på de elever, der ved sprogprøverne ikke er vurderet sprogparate, men hæftets idéer kan snildt bruges i andre sammenhænge. I hæftet anbefales arbejdsformer og foreslås aktiviteter, der udvikler sproget inden for tale-, lytte-, læse- og skrivekategorierne.
    Målgruppe: Dsa-lærere og lærere med flersprogede elever i klassen, der ikke er vurderet sprogparate. Også oplagt til dsa supplerende og i flersprogede almenklasser.
    Hent idéhæftet som pdf

     


    Bevægelsen med i sprogtilegnelsen - download masser af aktiviteter. Og nu er det gratis!

    Op fra stolen - ud på gulvet - smil på læben. Forlaget Sproggren har fokus på at inddrage bevægelse i undervisningen. Materialerne er udarbejdet til kursister på sprogskoler, men kan også fint bruges i modtagelsesklasser og i den supplerende undervisning. Og som noget nyt kan man gratis hente en lang række af opgaverne på hjemmesiden.
    Gå til Sproggrens web med gratis materialer

     


    Nyttige skriveskabeloner

    Lærer og oplægsholder Margit Gade arbejder med at skabe tydelige stilladser og strategier til skolearbejdet. På hendes hjemmeside kan man gratis hente skabeloner til mange fag og opgavetyper.
    Gå til margitgade.dk

     


    Leg og Lektie - Legeuniverset

    Leg og Lektie - Legeuniverset er et privat website, hvor en engageret lærer og hendes mand har lagt en masse materialer op, der kan bruges af både forældre, pædagoger og lærere. En del kan hentes gratis, herunder en masse kopiark, opgaver og aktiviteter, mens andet kan købes. Ud over materialer til dansk, kan du også finde forslag til andre fag - og til førskolebørn.
    Gå til siden med danskopgaver på legoglektie.dk

     


    Skolelærerlife: Aktiviteter til dsa og til dansk

    Lærer Cathrine Winther Rasmussen fra Aalborg deler erfaringer og materialer til dansk og dansk som andetsprog på denne hjemmeside.
    Gå til skolelærerlife.dk

     


    Quizlet

    Quizlet.com er et fint og enkelt værktøj, hvor man bl.a. nemt kan lave ord- og begrebsaktiviteter. I programmet indsættes forbundne ord to og to. Det kan være et ord på dansk og det samme ord på fx polsk, eller det kan være et fagord og forklaringen på ordet. Programmet udarbejder så flashcards, som kan bruges på forskellig vis til at træne ordene, ligesom man også ved at klikke på "Live" kan lave hurtige konkurrencer mellem eleverne om at sætte ordene rigtigt sammen.
    Gå til quizlet.com
    Se en guide til Quizlet på YouTube

     


    Billedkort fra Fonten fra entreprenørskab

    Billeder i sprogundervisningen er selvsagt godt. Brug de gratis billed- og ordkort på Fonten for entreprenørskabs hjemmeside. Det er gode kort, som kan bruges i små lege og samtaleøvelser i mange sammenhænge. Der hører en vejledning med idéer til.

    Følg linket nedenfor og vælg 'Mellemtrin' i menuen til højre. Når du har angivet navn og adresse i formularen, kan du gratis downloade billed- og ordkort fra materialet 'Den Kreative Platform i Børnehøjde':
    Print selv billedkort

     


    Idekatalog: 30 ideer til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart

    Hvordan tænker man sprogunderstøttende tiltag med, når man planlægger, hvad en aktivitet skal indeholde? 
    I dette idekatalog fra Nationalt Videncenter for Læsning er samlet 30 konkrete ideer til, hvordan man kan skrue op for børnenes sproglige deltagelse i hverdagen i skolen - ved at skrue lidt ned for individuelle aktiviteter med udfyldningsopgaver og op for aktiviteter, der kræver samarbejde med samtale og undersøgelse.
    Målgruppe: Lærere og pædagoger i indskolingen.
    Hent idekataloget (pdf)

     


    Digipuzzle - ordforrådsspil med mere

    Program med mange forskellige øvelser og spil. Til de yngste er der fx en indskolingskategori og kategoriserede vendespil med oplæsning.
    Gå til digipuzzle.net

     


    Sproglege, billedbøger med mere til de mindste

    Idékatalog fra Lotte Salling
    Leg sproget frem - med rim, remser og bevægelse (pdf)

    Gratis downloads til fx print, læsning på pc eller iPad, visning på smartboard, ophæng, små filer til iPad-læsning m.m.
    Gå til siden med gratis downloads

     


    LEGO som vej til sprogtilegnelse

    Med kun seks forskellige legoklodser kan der laves et utal af gode øvelser, som arbejder med sproget i en legende kontekst. Materialet hedder 'Back to Basics with 6 Bricks' - og indeholder forskellige aktiviteter og ideer til sproglige og sociale lege, der ikke kræver andet end seks legoklodser i hver sin farve. Målgruppe: 3-12 år.
    Se en lille film om materialet
    Download dansk udgave af hæftet med beskrivelse af mange øvelser (pdf)

     


    Multidansk

    Multidansk er et websted for flersprogede børn i børnehave og indskoling målrettet dem, der skal i gang med det danske sprog for første gang. Her er øvelser til lytte, tale, læse, rime og synge samt idéer til film, lege og spil.
    Gå til Multidansk

     


    Ordsprog og sproglige vendinger - tegninger, der misforstår 

    Tegner Theis Vallø Madsen har gennem en del år tegnet en række finurlige tegninger af 'Pigen uden ordforråd'; en pige, der konsekvent misforstår ord og vendingers betydning - og hvor teksten og tegningen fortæller hver sin forståelse. Det er der kommet nogle ret sjove og inspirerende tegninger ud af, der kan bruges i arbejdet med ordsprog og talemåder.
    Gå til Pigen uden ordforråds hjemmeside

     


    Printland - supplerende lege og opgaver

    Her ligger mere end 4000 opgaver, spil og træningskopiark til print, som du kan hente - heriblandt en del til konkret sprogarbejde.
    Gå til printland.dk

     


    Kryds og tværs

    Et online værktøj, hvor du uden at skulle logge ind hurtigt kan fremstille kryds og tværs-opgaver, som dine elever kan løse og derefter automatisk få rettet.
    Gå til Crossword Lab

     


    Ordskyer

    Lav ordskyer til præsentationer, gæt en skjult sangtekst, eller se, hvilke ord, der bruges mest i egne eller andres tekster.
    Gå til WordClouds
    Gå til Tagxedo

     


    Kongevejen til det korrekte dansk?

    En lærer fra VUC Syd har lavet en hjemmeside med et hav af øvelser, tips og gode links. Kig selv med og se, om ikke der er noget, der er relevant for dine elever/kursister.
    Gå til kongevej.dk

     


    Lyt og stav

    En hjemmeside, hvor man kan lytte til et ord, som man så skal stave. Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets.
    Opgaverne afvikles direkte i browseren. Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning.
    Gå til Lyt og stav

     


    Dansk nu

    Dansk nu er en fin side med udtaleøvelser og mange andre gode tilbud til voksne, men den er ikke gratis. Findes også som app.
    Gå til Dansk nu

     


    Tema Morsmål - matematikguld fra Norge

    Tema Morsmål er en glimrende norsk hjemmeside, hvor du bl.a. finder en masse matematikbegreber oversat til en lang række sprog. Lige til at tage og bruge.
    Gå til Tema Morsmål

  • Flersprogede børn har brug for et ekstra fokus på sprogforståelse, særligt ordforrådets dybde og bredde. Cyberspace byder på mange læseresurser til arbejdet. Her er nogle af dem.

     


    Dialogisk læsning - hent færdige bogfoldere

    Dialogisk læsning er en helt central og oplagt aktivitet til at stimulere børns ordforråd. Læsemetoden giver alle børn adgang til bøgernes univers og et rigere sprog, når de taler med, og ikke kun lytter. Dialogisk læsning kan således være et enkelt og godt redskab til udvikling af børns:

    • Ordforråd
    • Kommunikative kompetencer
    • Viden om bøger og skriftsprog
    • Læseglæde
    • Selvtillid i forhold til boglige/intellektuelle aktiviteter.

    Silkeborgs Videncenter for sprog og læsning har udviklet en række skattekister til dialogisk læsning med færdige bogfoldere til en lang række bøger - lige til at hente og bruge.
    Bogfolderne er udarbejdet til daginstitutioner, men kan fint også bruges i indskolingen.

    Gå til videncentrets hjemmeside og læs om dialogisk læsning
    Hent bogfoldere til dialogisk læsning som pdf'er (fra 4 år)
    Hent bogfoldere til dialogisk læsning som pdf'er (fra 5 år)

     


    Køb eller lån bøger på andre sprog

    Oplev, hvor stor en glæde, det kan udløse hos en elev, der ser sit modersmål repræsenteret i klassen! Der findes enkelte bøger på CFU på andre sprog, som du kan låne, men du finder et større udvalg på fx:

    Sproghandleren

    Sproghandleren forhandler børnebøger på forskellige sprog. 
    Gå til

    Lån bogdepoter på minoritetssprog

    Det Kgl. Bibliotek støtter bibliotekernes betjening af sproglige minoriteter i Danmark. Det Kgl. Bibliotek udlåner fx depoter med bøger på minoritetssprog til folke- og skolebiblioteker samt andre institutioner. Det sker ved hjælp af en gratis abonnementsordning. Der er materialer på op mod 20 sprog, som også skolebiblioteker kan benytte.
    Gå til siden om tilbud til sproglige minoriteter

     


    Viden om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever

    Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har offentliggjort en god Viden Om-udgivelse, som handler om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever. Udgivelsen samler de elementer i undervisningen, som forskning har vist gavner tosprogede elever mest, både hvad angår tilegnelse af dansk og læsning. Formålet er at styrke skolers arbejde med udviklingen af tosprogede elevers sprog- og læsekompetencer.
    Viden Om-materialerne er udviklet af TrygFondens Børneforskningscenter i et tæt samarbejde mellem forskere og praktikere. Materialerne er afprøvet på flere skoler.
    Hent Viden om sprog og læsekompetencer hos tosprogede elever på EMU

     


    Nyheder fra DR med læsestøtte og undervisningsmateriale

    dr.dk/ligetil er DR's gratis site med aktuelle nyheder målrettet mennesker, der har svært ved at læse. Her bliver vist udvalgt indhold fra dr.dk, og man får billedserier, videoklip samt mulighed for at få oplæsning af artikler, dele af dem eller enkelte ord. Man kan også indstille tekstens hastighed og størrelse og få forklaret svære ord.

    • Forstå nyheden: Få forklaret, hvad udvalgte historier handler om. Formen er korte videoer eller listeartikler.
    • Historier i billeder: Se et udvalg af historier, der er fortalt i billeder.
    • Undervisningstemaer til sprogskoler: Hent materialer til temaer om bl.a. dansk sprog, historie og kultur.

    Gå til Ligetil - Nyheder, der er lette at læse
    Se de særlige temaer, der er lavet til undervisning om sprog og kultur
    Bliv guidet til hjælp til læsning på dr.dk - forstør teksten, få den læst højt eller få svære ord forklaret

     


    Sproglege og billedbøger til de mindste fra Lotte Salling

    Idékatalog med lege 
    Leg sproget frem - med rim, remser og bevægelse (pdf)

    Gratis downloads fra Lotte Salling til fx print, læsning på pc eller iPad, visning på smartboard, ophæng, små filer til iPad-læsning m.m.
    Gå til gratis downloads

     


    Letbib - det læsevenlige bibliotek

    Her finder du gode hjemmesider for folk, der har svært ved at læse.
    Gå til letbib.dk

     


    Læs, lyt og bliv klog - med e-Reolen GO

    eReolen er bibliotekernes tilbud om e-bøger og netlydbøger - en selvstændig side med alle børnematerialer fra eReolen, og hvor der formidles særligt til børn og unge i alderen 7-14 år. Her er også en del lette bøger til unge og voksne.
    Gå til e-reolen GO

  • Billedtema: Flersproget billedordbog med billeder, tekst og lyd

    Det flersproglige interaktive lyd- og billedordbogssite Billedtema (tidligere Lexin) er en interaktiv ordbog, som indeholder et grundlæggende ordforråd - små 2000 ord, primært substantiver og adjektiver - inden for en række hverdagstemaer. Hertil kommer nyttige funktioner som mulighed for at se flere billeder pr. ord, printfunktion, valgfri visning af ord og ubestemte artikler.

    Man kan indstille navigationssproget til dansk - og vælge det eller de relevante sprog i topmenuen, så man under det enkelte tema kan læse, høre og sammenligne ordene på alle de sprog, der giver mening for den enkelte. Billedordbogen kan være supplement til arbejdet med sprog i både dagtilbud, skole og i undervisningen af unge og voksne. 
    Gå til Billedtema

     


    Selvstudie med LingoHut

    Selvstudie af nye sprog. LingoHut-sitet giver mulighed for at træne mere end 45 sprog, lige fra afrikaans, arabisk, kinesisk, hollandsk, engelsk, fransk, tysk, hindi, italiensk, japansk, persisk, portugisisk, russisk, spansk eller tyrkisk til dit eget sprog. LingoHut indeholder 125 lektioner med nyttigt ordforråd, der kan øves uden forudgående viden.
    Der er både ord og korte sætninger, som man bruger dagligt - lige til at lytte til og gentage.
    Gå til LingoHut

     


    Dansg - udtaleøvelser

    Ord, tryk, stød, korte sætninger med mere. - Lyt til udtalen, udtal selv og hør det igen. En rigtig fin hjemmeside til udtaletræning.
    Gå til dansg-siden

     


    Lyt og stav

    En hjemmeside med selvrettende staveopgaver. Eleven lytter til et ord - og prøver at stave det.
    Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets. Opgaverne afvikles direkte i browseren. Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning.
    Gå til Lyt og stav

     


    Udtaleøvelser for de ældste

    En hjemmeside med øvelser, hvor man hører ord og lyde. Det visuelle udtryk er lidt tungt, men oplæsningen er fin. Mest til voksne...
    Gå til fonetik.dk

     


    App til udtaleøvelser

    På bloggen Min kusine Maria med logopædisk afsæt findes mange links til både apps og til sider, som er brugbare - også til andet end udtaletræning ... Se fx denne omtale af app'en.
    Gå til Min kusine Maria-bloggen

     


    Quizlet

    Quizlet.com er et fint og enkelt værktøj, hvor man bl.a. nemt kan lave ord- og begrebsaktiviteter. I programmet indsættes forbundne ord to og to. Det kan være et ord på dansk og det samme ord på fx polsk, eller det kan være et fagord og forklaringen på ordet. Man kan tilvælge oplæsning af begreberne, som man kan bruge til træning og eftersigelse. Programmet udarbejder så flashcards, som kan bruges på forskellig vis til at træne ordene, ligesom man også ved at klikke på "Live" kan lave hurtige konkurrencer mellem eleverne om at sætte ordene rigtigt sammen.
    Gå til quizlet.com
    Se en guide til Quizlet på YouTube

     


    dansk.nu

    dansk.nu er en fin side med udtaleøvelser og mange andre gode tilbud, men den er ikke gratis. Findes også som app.
    Gå til dansk.nu

     


  • Levende billeder kan være guld i undervisningen. Her finder du bud til både elevarbejde og til lærerens egen inspiration.


    Stream film og tv gennem mitCFU

    Nyheder, dokumentar, videnskab, reality og kortfilm. - CFU's unikke streamingtjeneste indeholder mere end 45.000 tv-udsendelser, som du kan bruge i undervisningen. Du kan give dine elever adgang til udsendelserne i skolen eller hjemme - og de udløber aldrig.

    Ydermere har vi også over 500 spillefilm. Til en god del af titlerne findes pædagogiske vejledninger med ideer til undervisningsforløb og -aktiviteter.
    Kig med under Film og tv under 'Søg i samlingerne' på mitCFU

     


    Lær dansk med kortfilm

    Et flot materiale til alle klassetrin fra Filmcentralen udviklet til basisundervisning i dansk som andetsprog i modtageklasser, på modtagehold eller på asylskoler.
    Materialet er bygget op om korte animationsfilm, der knytter sig til forskellige temaer.

    Filmene har et tydeligt handlingsmønster og en passende grad af talesprog, og undervisningsmaterialet har til formål at udvikle elevernes intersprog gennem sproglige aktiviteter, der er tæt knyttet til filmene og deres handling. Materialet har både fagfagligt fokus og taler ind i det obligatoriske emne sproglig udvikling samt elevernes alsidige udvikling.
    Se og hent materialet til indskolingen
    Se og hent materialet til mellemtrinnet
    Se og hent materialet til udskolingen

     


    Hvor har jeg hjemme?

    Et undervisningsmateriale til brug i 6.-10. klasse om børn og unge på flugt. Materialet knytter sig til syv film og giver eleverne et nuanceret billede af flygtninge, asylansøgere og deres forskellige baggrunde. Tilskueren kommer ind under huden på de medvirkende. Pludselig er de ikke længere tal i en flygtningedebat, men rigtige mennesker med drømme, håb og frustrationer.
    Gå til Filmcentralen og se materialet

     


    Hassan og ramadanen

    Et undervisningsmateriale om filmen ”Hassan og ramadanen”, der handler om drengen Hassan på 11 år, der bor i Køge. Hassan er shiamuslim, og han har for første gang valgt at faste til ramadanen ligesom sine forældre og tre store brødre. Hassan og ramadanen er en dokumentarfilm på 45 min. inddelt i 14 afsnit. Men det er også en webserie, der består af 17 korte web-episoder på ca. 5-9 min.
    Gå til Filmcentralen, se filmen og hent materialet

     


    Tag kufferten med

    Se og brug denne lille tegnefilm om at være et rejsende barn - både det barn, der rejser mellem sine forældre, og det barn, der har været på flugt. Filmen er blevet til i et samarbejde mellem almenklassen 4.a og modtagelsesklassen M2a fra Paradisbakkeskolen i Nexø.
    Se filmen på YouTube

     


    I syv sind – om identitet og uddannelsesvalg

    Materiale for unge, der er bygget op om syv korte film. Hent bogen og se filmene på hjemmesiden. Du kan også bestille bøgerne fra Brug for alle unge - det koster kun portoen.
    Læs mere - og se filmene

     


    Salaam Film & Dialog

    Salaam Film & Dialog er filmtilbud til skoler, ungdomsuddannelser og voksne, der stiller skarpt på kulturmødet og det globale ansvar, både i det moderne, flerkulturelle samfund i Danmark og i den globale sammenhæng. Ud over filmene, tilbyder Salaam også oplæg på skoler og på ungdomsuddannelser. På hjemmesiden kan man hente gratis forløb om bl.a. medborgerskab og digital dannelse.
    Gå til salaam.dk

     


    Film om god praksis til dig som professionel

    Don't tell it - show it!
    Se eksemplarisk undervisning gennem korte og gratis film. Formidling gennem levende billeder har klare fordele; seeren kommer helt tæt på praksis, og der kommer mange nuancer med, når billeder og lyd supplerer hinanden.

    Det er Filmkompagniet, der står bag de gratis film om og fra folkeskolen. Filmkompagniet har i mange år produceret film, der viser eksemplarisk undervisning - med skolelærere som målgruppe - ud fra devisen om, at ved at vise hvad der virker, kan vi få mere af det.
    Se Filmkompagniets film om trivsel og minoritetsetniske elever

     


    Nyheder på nettet - med en del videoklip

    dr.dk/ligetil er DR's gratis site med aktuelle nyheder målrettet mennesker, der har svært ved at læse. Her bliver der vist udvalgt indhold fra dr.dk, og man får billedserier og mulighed for læsestøtte på sitet, ligesom der er korte videoklip til flere af nyhederne.
    Gå til Ligetil - Nyheder, der er lette at læse
    Se de særlige temaer, der er lavet til undervisning om sprog og kultur

  • Forståelse for nye kulturer og gensidig forståelse kommer ikke bare af sig selv.


    Salaam Film & Dialog

    Salaam Film & Dialog er filmtilbud til skoler, ungdomsuddannelser og voksne, der stiller skarpt på kulturmødet og det globale ansvar, både i det moderne, flerkulturelle samfund i Danmark og i den globale sammenhæng. Ud over filmene, tilbyder Salaam også oplæg på skoler og på ungdomsuddannelser. På hjemmesiden kan man hente gratis forløb om bl.a. medborgerskab og digital dannelse.
    Gå til salaam.dk

     


    Velkommen til mit hjem

    Et gratis undervisnings- og samtalemateriale til skoler, foreninger, familier og andre interesserede, der arbejder med børn i 6-10 års-alderen. Projektet fortæller flygtningebørns historier både fra en flygtningelejr ude i verden og her fra Danmark. To film og fire multimediefortællinger hjælper til at tale om flygtninge og det gode kulturmøde. Udgangspunktet er gensidig respekt og medmenneskelighed. 
    Hent materialerne på Danmarks Kirkelige Mediecenters hjemmeside

     


    Danmarksmissionen

    Danmarksmissionen er en udsendelsesrække fra DR Ultra om danske værdier. I 10 udsendelser med afsæt i Danmarks-kanonen undersøger teenagerne Sami, Zahra og Bakri, som alle er kommet til Danmark som flygtninge, hvad der er vigtigt for danskerne. Det gør de ved at besøge og interviewe forskellige personer - børn og voksne, kendte og ukendte - der har en viden eller nogle erfaringer om emnet. Hver udsendelse varer ca. 10 minutter, og der er udarbejdet vejledninger til med forslag til undervisningen.
    Se Danmarksmissionen på mitCFU

     


    Om Danmarkskanonen

    Danmarkskanon handler om de samfundsværdier, traditioner og bevægelser, vi er formet af og fælles om - og som befolkningen i Danmark mener er vigtigst. På sitet er information i form af videoer, undervisningsmaterialer mv.
    Gå til danmarkskanon.dk 

     


    Test dig selv

    Hvilke værdier synes dine elever er vigtige? På #DKKanon kan eleverne teste sig selv på mobiltelefonen eller en tablet. De skal vælge mellem 20 værdier.
    Brug en mobil elle tablet og gå til #DKKanon

     


    Den europæiske sprogportfolio

    Sprogportfolio er et individuelt og personligt arbejds- og refleksionsredskab for elever, som lærer engelsk, tysk, fransk eller dansk som andetsprog. Med sprogportfolio kan eleverne synliggøre og dokumentere deres sproglige kompetencer, reflektere over deres sprogudvikling, sætte sig sproglige mål og evaluere deres sproglige fremskridt.
    Sprogportfolio indeholder tre dele:

    • Mit sprogpas, Mig og mine sprog 
    • Min sprogbiografi
    • Min sprogmappe

    Læs mere og hent sprogportfolio til dine elever

     


    Hassan og ramadanen

    Et undervisningsmateriale om filmen ”Hassan og ramadanen”, der handler om drengen Hassan på 11 år, der bor i Køge. Hassan er shiamuslim, og han har for første gang valgt at faste til ramadanen ligesom sine forældre og tre store brødre. Hassan og ramadanen er en dokumentarfilm på 45 min. inddelt i 14 afsnit. Men det er også en webserie, der består af 17 korte web-episoder på ca. 5-9 min.
    Gå til Filmcentralen, se filmen og hent materialet

     


    Online interkulturel kogebog

    Projektet Crossing Bridges ved KompetenceCenter for Integration har lavet en appetitlig interkulturel kogebog, der gratis kan hentes online. Bland kultur, religion og madlavning sammen til et spændende ret :-)
    Hent den interkulturelle kogebog (pdf) 

  • Mange organisationer har glimrende undervisningsmaterialer om forskellige temaer på deres hjemmesider. Se nogle af de mest relevante her. 


    Film og forløb: Et hjem i verden 

    Et Hjem i Verden er en prisbelønnet dokumentarfilm, som handler om børnene Magomed, Sehmuz, Heda, Amel og Ali, der alle er flygtet fra deres hjem.  Børnene kommer fra forskellige nationaliteter, men de skal alle lære det danske sprog og dets normer, selvom de ikke er sikre på, om de kan blive her.

    Røde Kors har i samarbejde med Sonntag Pictures og CPH:DOX produceret en række opgaver for mellemtrinnet og udskoling, som kan bruges i undervisningen til at arbejde med filmens indhold og forarbejde de mange indtryk og følelser som filmen kan bringe frem. Der findes vejledning til lærerne, instruktion til opgaver og 9 kopiark.

    Se filmen og hent opgaverne hos Filmcentralen

     


    Alinea og UNHCR: At være flygtning; om flugt og asylansøgere

    Hvornår er man flygtning? Hvor flygter mennesker til? Og hvad ville du tage med dig, hvis du skulle flygte på et splitsekund?

    Det er nogle af de spørgsmål, som elever bliver præsenteret for i det nye undervisningsmateriale ’På Flugt’.
    Forløbet er blevet til i et samarbejde mellem UNHCR, FNs Flygtningeorganisation, og forlaget Alinea. Det er digitalt og målrettet mellemtrinnet. Det kan bruges af lærere og elever via Alineas undervisningsportal - kræver login.

    Log ind på På flugt på alinea.dk

     


    Flygtningebørn.dk: Materialer til alle alderstrin

    Flygtningebørn.dk er en interaktiv undervisningsportal, der vil klæde lærere, pædagoger og elever på i mødet med flygtningebørn.
    Formålet er at tilstræbe god integration i det danske samfund og skolesystem. Portalen præsenterer videobaseret undervisningsmateriale, dokumentarfilm og apps med mulighed for, at eleverne kan stille spørgsmål direkte til børn i nærområderne, eller skabe små filmiske mikrohistorier, som de kan dele med hinanden og med flygtningebørn.
    Der er undervisningsmateriale til alle klassetrin i grundskolen og til gymnasiet.

    Se de meget fine, korte film, hvor danske skoleelever stiller børn i flygtningelejre spørgsmål

    Portalen samler også undervisningsmateriale om flygtningebørn fra aktører og NGO’er på området via links, delinger og henvisninger - og producerer løbende undervisningsmateriale med udgangspunkt i nyheder og aktuelle begivenheder vedrørende flygtninge og børn.

    Gå til flygtningebørn.dk

     


    DR/skole: Tema om flygtningebørn

    Hvad er en flygtning - Børn på flugt - Hverdagen i en flygtningelejr - Ny i Danmark - Børnekonventionen.
    Det er nogle af de temaer, der ligger tv-udsendelser og øvrige materialer til på dr.dk/skoles site om flygtningebørn.

    Gå til dr.dk/skole's side om flygtningebørn

     


    Danmarks Kirkelige Mediecenter: Velkommen til mit hjem

    Et gratis undervisnings- og samtalemateriale til skoler, foreninger, familier og andre interesserede, der arbejder med børn i 6-10 års-alderen. Projektet fortæller flygtningebørns historier både fra en flygtningelejr ude i verden og her fra Danmark. To film og fire multimediefortællinger hjælper til at tale om flygtninge og det gode kulturmøde. Udgangspunktet er gensidig respekt og medmenneskelighed. 

    Hent materialerne på Danmarks Kirkelige Mediecenters hjemmeside

     


    Sex og samfund: Dialog i det multietniske klasserum

    Nye undervisningsmaterialer om seksualitet, køn, krop og kærlighed, der er målrettet klasser med høj andel af minoritetsetniske unge, sætter fokus på at udfordre sociale normer og forebygge social kontrol i unges liv. Du finder materialet på Sex og samfunds undervisningsportal med gratis materialer. Man logger på med sit UNI-Login og kan derpå hente en lang række tværfaglige undervisningsforløb og endnu flere øvelser.

    Gå til Sex' og samfunds side om dialog i det multietniske samfund

     


    Røde Kors: Skolematerialer

    Undervisningsmateriale om mange temaer, bl.a. om krig, genbrug, tøj og mode – og meget mere. Med udførlige lærervejledninger.

    Gå til Røde Kors' skoletjeneste

     


    Red barnets undervisningstemaer

    Fra mobning til børns rettigheder og naturkatastrofer. Her er der aktuelle temaer med lærervejledninger og opgaver.

    Gå til Red barnet skolematerialer

     


    Unicef: Skolematerialer

    Gratis skolematerialer om temaer som klimaforandringer, børns rettigheder, sport med mere.

    Se og bestil gratis materiale hos Unicef

     


    Børnerådet: Børn, der lever med vold

    10 film om børn, der lever med vold.

    Se de 10 film

     


    Brug for alle unge: I syv sind – om ungdom, identitet og uddannelsesvalg

    Materiale om ungdom og identitet, der består af syv korte dokumentar- og portrætfilm samt et skriftligt undervisningsmateriale. Hent bogen og se filmene på hjemmesiden. Du kan også bestille bogen fra Brug for alle unge - det koster kun portoen. 

    Læs mere om I syv sind

     


    Brug for alle unge: Tosprogede i erhvervsuddannelserne

    Motivationspædagogik - Jump-dialogkort - Ideer til lektiecafeer - Gode råd til dig, der arbejder med tosprogede elever i erhvervsuddannelserne med mange flere.
    Vælg mellem en lang række inspirationshæfter og konkrete materialer og bestil dem gratis hjem til jeres skole.

    Bestil gratis materialer gennem Brug for alle unge

  • Der findes et hav af gratis apps og programmer til sprogudvikling, leg, læring og ikke mindst til sprogproduktion. Her er blot et lille udvalg:


    Programmer, podcasts og portaler


    Stærk portal til basis og supplerende dsa

    Gyldendals dansk som andetsprogs-portal har i starten af 2023 fået et kæmpe indholds og kvalitetsløft! Portalen dækker nu hele skoleforløbet fra indskoling til udskoling med forløb til undervisningen i supplerende og basis dansk som andetsprog. Herudover:

    • Er der tilføjet et letlæsningsbibliotek med skøn og faglitterære indlæste bøger på
      forskellige niveauer
    • Er træningsdelen med de mange selvrettende opgaver blevet forbedret
    • Er der tilføjet en lang række aktiviteter med lege og ark til sprogarbejde

    Fagportalen sælges som skolelicens for 6500 kr./året og 700 kr./året pr. bruger (enkeltlicens). Der er 30 dages gratis, uforpligtende prøveadgang.

    Se en præsentation af portalen
    Gå til dsa.gyldendal.dk

     


    Podcast på langsomt dansk om Danmark og danskere

    Dansk i ørerne er en podcast på dansk til personer, primært voksne, med et andet modersmål end dansk. Podcasten består af korte afsnit, hvor der på langsomt og tydeligt udtalt dansk fortælles om emner med relation til Danmark og danskere.
    Podcasten kan gratis tilgås på på Apple Podcast, Spotify og på podcastens hjemmeside https://danskioererne.dk - hvor også teksten til alle episoder ligger.

    Det er studerende Sofie Lindholm, der står bag både tekster og oplæsning. 

     


    Explain everything

    I dette program, der findes i SkoleTube, kan eleverne tegne og skrive og kan meget enkelt optage en lille film, hvor de eksempelvis forklarer, hvad det, de lige har arbejdet med.
    Den har længe eksisteret som app, men kan også bruges på PC og Mac.
    Gå til Explain Everything i Skoletube og bliv guidet i gang

     


    Padlet - online post it's

    Padlet er en hurtig måde at samle inputs og tanker fra en hel klasse på en gang. Eleverne udfylder deres egne gule 'online sedler', inden de bagefter samlet bliver sendt op på klassens whiteboard.
    Gå til padlet.com

     


    Easel - lav flotte plakater

    På easel.ly kan man nemt lave plakater. I stedet for at lave en planche kan man bede børnene om at lave en plakat. Måske 10 gode råd eller en oversigt over det vigtigste i et emne?! - Det bliver pænt, og det er supernemt.
    Gå til easel.ly



    Kahoot

    Et online værktøj, som er let at bruge til fremstilling af fx evaluering, konkurrencer og repetitioner. Opret en gratis konto.
    Gå til Kahoot

     


    SmåP - Små produktioner

    SmåP er et site med grydeklare undervisningsforløb med digitale medier i alle fag. Lav præsentationer af de emner, I arbejder med - og bliv skarp på både indhold og ordforråd. SmåP-aktiviteterne tager udgangspunkt i syv mediekompetencer og aktiviteterne kan produceres på 1 - 6 lektioner. Kan bruges fra 10 år og opefter.
    Gå til SmåP

     


    Apps


    Der findes mange fine læringsapps - nogle er kreative og involverende, mens andre blot er 'kopiark på en skærm'. Men uanset slagsen så er den app, der var god og gratis i går, måske væk i dag - eller blevet til en betalingsapp. Det er derfor næsten umuligt at lave en liste over gode apps, hvis man skal være sikker på aktualiteten og på betingelserne for dens eksistens.

    Vi vil derfor her henvise til et par gode sites, hvor man selv kan søge aktuelle, relevante apps frem. Prøv fx:

    • Min kusine Maria
      På denne blog anbefales og beskrives en masse primært gratis apps med alt fra børnebøger til matematik og logopædiske apps. 
      Gå til Min kusines Maria

    Og så nævner vi alligevel også et par enkelte specifikke apps  - vel vidende at der er mange andre brugbare apps at finde:

    Apps til oversættelse

    • App eller web | Google Translate / Google Oversæt
      God og velfungerende app til oversættelse mellem mere end 100 sprog. Med app'en kan du bl.a. få oversat mundtlig tale til et andet sprog med det samme, og du kan tage billeder af dansk tekst og oversætte til fx ukrainsk - eller omvendt. Teksten kan også læses op, hvis den scannes på kamerafunktionen.
    • App | SayHi
      SayHi er en gratis app til mobil eller tablet. Ved hjælp af app'en kan man oversætte enkelte ord og sætninger fra dansk til en lang række sprog, fx ukrainsk og omvendt. App'en er også god hjælp til oversættelse af fx velkomstskilte og nøgleord. SayHi hentes ned på telefonen eller tabletten fra App Store eller Google Play.
      Hent SayHi
      Hent introduktion til SayHi (pdf)

     


    Apps til træning af ordforråd

    • 6000 ord
      Lær dansk-app med 6000 ord med billeder og udtale inddelt i 15 temaer og 140 underemner.
      Findes på 51 sprog.

    • Lær dansk
      Betalingsapp - på abonnement. App til basis dansk, 1500 ord inddelt i kategorier. Vælg 'Categories'.
      Primært til unge/voksne. 

    • Spil og Lær Dansk
      Betalingsapp. Læringsspil og flash-korts til træning af ordforråd inden for bestemte emner samt quizzer, memoryspil og puslespil.

     

    Apps til bogstav- og skrivetræning

    • Skrivetavlen
      Betalingsapp til iPad. Et talende skrivehæfte, som voksen sammen med eleven. Kan bruges fra første interesse for bogstaver til mere avanceret skrivetræning.

    • LetraKid:
      Betalingsapp. Lærer børn at identificere bogstavernes form og udtale gennem håndskrift.

    • Sproghjælp 
      Med denne app fra Dansk Sprognævn får man nem adgang til en række huskeregler om de mest typiske dansksproglige udfordringer.

     

    Apps til læsetræning

    • Maneno 
      Betalingsapp - på abonnement. En læseapp med mere end 8000 bøger til børn på alle niveauer med oplæsning og hjælp undervejs.
      Læs mere om maneno

    • Læseguld
      Betalingsapp. App til læse- og stavetræning målrettet nye læsere. Man træner bogstavernes form, skriveretning og lyd og lærer at sætte lydene sammen til lydrette ord.
      Der findes gratis prøveversion.