Her finder du links til forskellige øvelser, lege og idéer - som kan anvendes som supplement til undervisningen.
Malene Larsen: Opgaver, spil, ordkort med mere til download og print
Lærer og dsa-vejleder Malene Larsen har opbygget en hjemmeside med en masse gode resurser til basisundervisning og den supplerende undervisning i dansk som andetsprog - lige til at hente og bruge. Her finder du spil, ordkort, billedkort, sætningsstartere, hjælpesætninger, skabeloner til begrebsafklaring og ordkendskab med meget mere.
Gå til Malene Larsens side og hent spil, opgavekort med mere mere
Twinkl: engelsk hjemmeside med mange materialer
På denne engelske hjemmeside findes mange lækre materialer, noget på flere sprog og mange i redigerbare udgaver. Der er samtaleoplæg, sekvenserings-materialer og powerpoints til mange forskellige temaer. En anbefaling er at søge på eventyr. Der ligger billedmaterialer og opgaver til rigtigt mange eventyr.
Gå til twinkl.co.uk
BUVM: Sprogudviklende aktiviteter
Dette glimrende katalog fra Børne- og Undervisningsministeriet giver forslag til, hvordan man kan udvikle en sprogbaseret undervisning. Her er konkrete idéer til arbejdet med sprog i 1.-9. klasse med beskrivelse af en række gode aktiviteter. Materialet er udarbejdet med henblik på de elever, der ved sprogprøverne ikke er vurderet sprogparate, men hæftets idéer kan snildt bruges i andre sammenhænge. I hæftet anbefales arbejdsformer og foreslås aktiviteter, der udvikler sproget inden for tale-, lytte-, læse- og skrivekategorierne.
Målgruppe: Dsa-lærere og lærere med flersprogede elever i klassen, der ikke er vurderet sprogparate. Også oplagt til dsa supplerende og i flersprogede almenklasser.
Hent idéhæftet som pdf
Bevægelsen med i sprogtilegnelsen - download masser af aktiviteter. Og nu er det gratis!
Op fra stolen - ud på gulvet - smil på læben. Forlaget Sproggren har fokus på at inddrage bevægelse i undervisningen. Materialerne er udarbejdet til kursister på sprogskoler, men kan også fint bruges i modtagelsesklasser og i den supplerende undervisning. Og som noget nyt kan man gratis hente en lang række af opgaverne på hjemmesiden.
Gå til Sproggrens web med gratis materialer
Nyttige skriveskabeloner
Lærer og oplægsholder Margit Gade arbejder med at skabe tydelige stilladser og strategier til skolearbejdet. På hendes hjemmeside kan man gratis hente skabeloner til mange fag og opgavetyper.
Gå til margitgade.dk
Leg og Lektie - Legeuniverset
Leg og Lektie - Legeuniverset er et privat website, hvor en engageret lærer og hendes mand har lagt en masse materialer op, der kan bruges af både forældre, pædagoger og lærere. En del kan hentes gratis, herunder en masse kopiark, opgaver og aktiviteter, mens andet kan købes. Ud over materialer til dansk, kan du også finde forslag til andre fag - og til førskolebørn.
Gå til siden med danskopgaver på legoglektie.dk
Skolelærerlife: Aktiviteter til dsa og til dansk
Lærer Cathrine Winther Rasmussen fra Aalborg deler erfaringer og materialer til dansk og dansk som andetsprog på denne hjemmeside.
Gå til skolelærerlife.dk
Quizlet
Quizlet.com er et fint og enkelt værktøj, hvor man bl.a. nemt kan lave ord- og begrebsaktiviteter. I programmet indsættes forbundne ord to og to. Det kan være et ord på dansk og det samme ord på fx polsk, eller det kan være et fagord og forklaringen på ordet. Programmet udarbejder så flashcards, som kan bruges på forskellig vis til at træne ordene, ligesom man også ved at klikke på "Live" kan lave hurtige konkurrencer mellem eleverne om at sætte ordene rigtigt sammen.
Gå til quizlet.com
Se en guide til Quizlet på YouTube
Billedkort fra Fonten fra entreprenørskab
Billeder i sprogundervisningen er selvsagt godt. Brug de gratis billed- og ordkort på Fonten for entreprenørskabs hjemmeside. Det er gode kort, som kan bruges i små lege og samtaleøvelser i mange sammenhænge. Der hører en vejledning med idéer til.
Følg linket nedenfor og vælg 'Mellemtrin' i menuen til højre. Når du har angivet navn og adresse i formularen, kan du gratis downloade billed- og ordkort fra materialet 'Den Kreative Platform i Børnehøjde':
Print selv billedkort
Idekatalog: 30 ideer til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart
Hvordan tænker man sprogunderstøttende tiltag med, når man planlægger, hvad en aktivitet skal indeholde?
I dette idekatalog fra Nationalt Videncenter for Læsning er samlet 30 konkrete ideer til, hvordan man kan skrue op for børnenes sproglige deltagelse i hverdagen i skolen - ved at skrue lidt ned for individuelle aktiviteter med udfyldningsopgaver og op for aktiviteter, der kræver samarbejde med samtale og undersøgelse.
Målgruppe: Lærere og pædagoger i indskolingen.
Hent idekataloget (pdf)
Digipuzzle - ordforrådsspil med mere
Program med mange forskellige øvelser og spil. Til de yngste er der fx en indskolingskategori og kategoriserede vendespil med oplæsning.
Gå til digipuzzle.net
Sproglege, billedbøger med mere til de mindste
Idékatalog fra Lotte Salling
Leg sproget frem - med rim, remser og bevægelse (pdf)
Gratis downloads til fx print, læsning på pc eller iPad, visning på smartboard, ophæng, små filer til iPad-læsning m.m.
Gå til siden med gratis downloads
LEGO som vej til sprogtilegnelse
Med kun seks forskellige legoklodser kan der laves et utal af gode øvelser, som arbejder med sproget i en legende kontekst. Materialet hedder 'Back to Basics with 6 Bricks' - og indeholder forskellige aktiviteter og ideer til sproglige og sociale lege, der ikke kræver andet end seks legoklodser i hver sin farve. Målgruppe: 3-12 år.
Se en lille film om materialet
Download dansk udgave af hæftet med beskrivelse af mange øvelser (pdf)
Multidansk
Multidansk er et websted for flersprogede børn i børnehave og indskoling målrettet dem, der skal i gang med det danske sprog for første gang. Her er øvelser til lytte, tale, læse, rime og synge samt idéer til film, lege og spil.
Gå til Multidansk
Ordsprog og sproglige vendinger - tegninger, der misforstår
Tegner Theis Vallø Madsen har gennem en del år tegnet en række finurlige tegninger af 'Pigen uden ordforråd'; en pige, der konsekvent misforstår ord og vendingers betydning - og hvor teksten og tegningen fortæller hver sin forståelse. Det er der kommet nogle ret sjove og inspirerende tegninger ud af, der kan bruges i arbejdet med ordsprog og talemåder.
Gå til Pigen uden ordforråds hjemmeside
Printland - supplerende lege og opgaver
Her ligger mere end 4000 opgaver, spil og træningskopiark til print, som du kan hente - heriblandt en del til konkret sprogarbejde.
Gå til printland.dk
Kryds og tværs
Et online værktøj, hvor du uden at skulle logge ind hurtigt kan fremstille kryds og tværs-opgaver, som dine elever kan løse og derefter automatisk få rettet.
Gå til Crossword Lab
Ordskyer
Lav ordskyer til præsentationer, gæt en skjult sangtekst, eller se, hvilke ord, der bruges mest i egne eller andres tekster.
Gå til WordClouds
Gå til Tagxedo
Kongevejen til det korrekte dansk?
En lærer fra VUC Syd har lavet en hjemmeside med et hav af øvelser, tips og gode links. Kig selv med og se, om ikke der er noget, der er relevant for dine elever/kursister.
Gå til kongevej.dk
Lyt og stav
En hjemmeside, hvor man kan lytte til et ord, som man så skal stave. Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets.
Opgaverne afvikles direkte i browseren. Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning.
Gå til Lyt og stav
Dansk nu
Dansk nu er en fin side med udtaleøvelser og mange andre gode tilbud til voksne, men den er ikke gratis. Findes også som app.
Gå til Dansk nu
Alfabetas opgaveportal
På forlaget Alfabetas opgaveportal er der gratis adgang til hundredvis af selvrettende og interaktive opgaver inden for både tematiske og grammatiske emner. Opgaverne supplerer som udgangspunkt Alfabetas bøger, men kan også plukkes ud som træningsopgaver med mulighed for repetition og fordybelse. Du logger ind med UNI-Login.
Gå til Opgaveportalen
Gyldendal: DSA-portal med øvelser på to niveauer
På Gyldendals fagportal til dansk som andetsprog: dsa.gyldendal.dk findes en række forløb, der kan laves dels som samlede forløb fra start til slut og dels som enkeltaktiviteter med fokus på helt specifikke opgavetyper. Hvert forløb findes på to niveauer, let (primært ordniveau) og svær (primært sætnings- og tekstniveau). Niveauerne lægger sig op ad de fagformål, der er for faget dansk som andetsprog.
Brugen af portalen koster ca. 5000 kr. pr. år pr. skole. Man kan få en måneds gratis prøveadgang.
Gå til dsa.gyldendal.dk
Tema Morsmål - matematikguld fra Norge
Tema Morsmål er en glimrende norsk hjemmeside, hvor du bl.a. finder en masse matematikbegreber oversat til en lang række sprog. Lige til at tage og bruge.
Gå til Tema Morsmål