Fine billedbøger om sorg og tab på dansk og ukrainsk
- Hvor er man henne, når man er død?
- Hvad kan man gøre, når man savner?
- Er det uhyggeligt at se en, der er død?
- Kan man være skyld i sygdom eller død?
- Kan man sørge på en forkert måde?
Gennem VIA CFU kan du låne billedbøgerne om Knirke og hendes venner. Bøgerne åbner for snak om de følelser, som sorg og tab indeholder, og kan bygge bro i samtalen mellem børn, forældre og lærere/pædagoger om temaer, der er aktuelle for mange børn. Gennem de korte historier og enkle illustrationer får børnene en oplevelse af ikke at være alene, og der gives konkrete svar og handleanvisninger på nogle af de spørgsmål, som børn kan have til døden og til det at miste.
Bøgerne er udarbejdet i samarbejde med Børn, Unge & Sorg, og de fem titler i serien kan bookes på VIA CFU både i en dansk og i en ukrainsk udgave.
Log ind på mitCFU, læs mere og book
Red Barnet | Sådan taler du med børn om krigen i Ukraine
Red Barnet har fem overordnede gode råd til, hvordan man som voksen kan gribe samtalen an:
- Lyt til barnets bekymringer
- Undgå unødige detaljer
- Lad være med at lyve
- Skærm barnet for voksensnakken
- Søg inspiration
Læs mere på Red Barnets side med de gode råd
Få uddybet de gode råd til de forskellige alderstrin
Børns Vilkår | Gode råd til de voksne
Børns Vilkår har samlet en række gode råd til lærere og undervisere om, hvordan man kan tale med børn om situationen i Ukraine.
Gå til Børns Vilkårs side om Ukraine
Psykiatrifonden | Tal med børn om krigen i Ukraine
- Lyt
- Svar kort og præcist
- Vær ærlig
- Skab tryghed
- Giv børnene pauser
Læs med, når Psykiatrifonden deler gode råd til at snakke med børn om krigen i Ukraine.
Gå til Psykiatrifonden
DR | Forstå situationen i Ukraine
Forstå, hvad baggrunden for invasionen er, gennem Ultra Nyt-udsendelser og explainervideoer fra DR Nyheder.
DR har et helt tema om situationen i Ukraine. Her kan du og dine elever få et overblik og input til undervisningen gennem udvalgt indhold fra DR.
Ultra Nyt udsendelserne egner sig både til mellemtrinnet og udskolingen, mens DR Nyheders videoexplainere henvender til udskolingen.
Gå til DR's tema om Ukraine-krigen
Forstå.dk | Gratis forløb og inspiration | Når krig bliver til virkelighed
Børnene ser også de voldsomme billeder fra rædslerne i Ukraine, og der kan der være stort behov for at tage emnet op med dine elever. På forstå.dk er samlet en lang række gode, gratis tilbud, der klæder dig på til at tale med dine elever om krigen i Ukraine - og om krig og flugt helt overordnet. Her finder du:
- Gratis, digitale undervisningsmaterialer til alle trin
- Inspirationsmaterialer
- Rådgivningstilbud
Bag Forstå.dk står Alinea+ - en del af L&R Uddannelse, der også tæller Alinea, Praxis, Akademisk Forlag, GoTutor (herunder Learny) og Ordblindetræning.
Gå til forstå.dk's site om Ukraine
Gå til forløbene Når krig bliver til virkelighed - til alle klassetrin
BørneTelefonen | 5 gode råd til børnene
Er du bekymret for krig i Ukraine?
Lige nu, er der mange, der kontakter BørneTelefonen fordi, de er bange for krigen, og hvad det betyder for Danmark. Børn, der er bekymrede, kan læse med her, og få gode råd.
Gå til børnetelefonens side om Ukraine
Film | Et hjem i verden
Et Hjem i Verden er en prisbelønnet dokumentarfilm, som handler om børnene Magomed, Sehmuz, Heda, Amel og Ali, der alle er flygtet fra deres hjem. Børnene kommer fra forskellige nationaliteter, men de skal alle lære det danske sprog og dets normer, selvom de ikke er sikre på, om de kan blive her.
Røde Kors har i samarbejde med Sonntag Pictures og CPH:DOX produceret en række opgaver for mellemtrinnet og udskoling, som kan bruges i undervisningen til at arbejde med filmens indhold og forarbejde de mange indtryk og følelser som filmen kan bringe frem. Der findes vejledning til lærerne, instruktion til opgaver og 9 kopiark.
Se filmen på mitCFU
Alinea og UNHCR | At være flygtning; om flugt og asylansøgere
Hvornår er man flygtning? Hvor flygter mennesker til? Og hvad ville du tage med dig, hvis du skulle flygte på et splitsekund?
Det er nogle af de spørgsmål, som elever bliver præsenteret for i det nye undervisningsmateriale ’På Flugt’.
Forløbet er blevet til i et samarbejde mellem UNHCR, FNs Flygtningeorganisation, og forlaget Alinea. Det er digitalt og målrettet mellemtrinnet. Det kan bruges af lærere og elever via Alineas undervisningsportal - kræver login.
Log ind på På flugt på alinea.dk
Flygtningebørn.dk | Materialer til alle alderstrin
Flygtningebørn.dk er en interaktiv undervisningsportal, der vil klæde lærere, pædagoger og elever på i mødet med flygtningebørn. Portalen samler også undervisningsmateriale om flygtningebørn fra aktører og NGO’er via links, delinger og henvisninger - og producerer løbende undervisningsmateriale med udgangspunkt i nyheder og aktuelle begivenheder vedrørende flygtninge og børn.
Formålet er at tilstræbe god integration i det danske samfund og skolesystem. Portalen præsenterer videobaseret undervisningsmateriale, dokumentarfilm og apps med mulighed for, at eleverne kan stille spørgsmål direkte til børn i nærområderne, eller skabe små filmiske mikrohistorier, som de kan dele med hinanden og med flygtningebørn.
Der er undervisningsmateriale til alle klassetrin i grundskolen og til gymnasiet.
Gå til flygtningebørn.dk
Børn på flugt fra Ukraine
Få forståelse for situationen i Ukraine igennem undervisning og personligt møde med ukrainske flygtninge. Læs mere om muligheden for at bestille et forløb:
Læs om forløbet om børn på flugt fra Ukraine
DR/skole | Tema om flygtningebørn
Hvad er en flygtning - Børn på flugt - Hverdagen i en flygtningelejr - Ny i Danmark - Børnekonventionen.
Det er nogle af de temaer, der ligger tv-udsendelser og øvrige materialer til på dr.dk/skoles site om flygtningebørn.
Gå til dr.dk/skole's side om flygtningebørn
Danmarks Kirkelige Mediecenter | Velkommen til mit hjem
Et gratis undervisnings- og samtalemateriale til skoler, foreninger, familier og andre interesserede, der arbejder med børn i 6-10 års-alderen. Projektet fortæller flygtningebørns historier både fra en flygtningelejr ude i verden og her fra Danmark. To film og fire multimediefortællinger hjælper til at tale om flygtninge og det gode kulturmøde. Udgangspunktet er gensidig respekt og medmenneskelighed.
Hent materialerne på Danmarks Kirkelige Mediecenters hjemmeside
BUVM | Flere henvisninger og mere inspiration til at tale med børn om situationen i Ukraine
På Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside er også samlet en lang række materialer og råd til, hvordan du som forælder, lærer eller øvrigt pædagogisk personale kan tale med børn om Ruslands invasion af Ukraine.
Du finder bl.a. materialer, råd og information fra Børns Vilkår, Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, EMU, DR Ultra Nyt og Børneavisen.
Gå til BUVM's side om Ukraine