Tv og film i indskolingen

Der er mange muligheder for at bruge tv og film i danskundervisningen. Her kan du finde gode eksempler til danskundervisningen i indskolingen.

Streamingstjenesten i mitCFU gør det let og hurtigt at anvende tv-udsendelser i undervisningen. Fra mitCFU har du adgang til en lang række af tv-udsendelser, en del af disse med pædagogisk vejledning.  
Du kan bruge vores eksempler eller selv søge efter udsendelser, du kan f.eks. søge efter årgang, tema eller genre. Vi har mere end 45.000 udsendelser, vi anbefaler dig derfor at bruge filtersøgning når du søger. 


Eksempler på tv-udsendelser til dansk i indskolingen

Sproglig bevidsthed

Brug Hr. Skæg i introduktionen af bogstavernes navne og lyde. Du kan finde hele alfabetet her 

Nabosprogsundervisning

Se historien om Ängeln. En engel falder ned fra himlen, vingerne kan ikke bære hende, da de krymper hver gang hun gør noget dumt mod andre. Den pædagogiske vejledning lægger op til til tværfagligt samarbejde med kristendom. Vejledningen sætter fokus på det svenske sprog og lægger og til elev produktioner.

Are 10 år...... og har dysleksi fra serien "Sånn er jeg og sånn er det". Den pædagogiske vejledning indeholder undervisningsforslag i forhold til temaerne inklusion og mangfoldighed.

Ingen do, fra serien Verdens bedste SFO. En sjov serie om livet i en SFO, seriens indhold være meget genkendeligt for de ældste elever i indskolingen. Den pædagogiske vejledning giver et godt overblik over hele seriens indhold.

Fakta og fiktion

Se historien om Astrid Lindgren, den pædagogiske vejledning sæter fokus på arbejdet med forfatterkendskab og arbejdet med fakta og fiktion

Se filmen om Buster, den pædagogiske vejledning tager udgangspunktet i kompetence- viden og færdighedsmålet i dansk og kommer med ideer til hvordan der kan arbejdes med fiktionsfilm.

Se filmen Bennys Badekar, der er oprettet et kapitelsæt til denne film. Kapitelsættet giver et godt pædagogisk overblik over filmens  mange muligheder i undervisningen.

Se historien om Skoen, en lille kortfilm som viser små fakta- og fiktionsepisoder om skoens anvendelse, historie, normer for brug og løgnehistorier om sko

Perspektivering i forhold til temaerne følelser, køn og venskab

Se Er du fej Alfons Åberg?, den pædagogiske vejledning indeholder ideer til at arbejde med bl.a. mobning og at kunne sige fra. Vejledningen indeholder også billedark fra historien. 

Se Fuglekrigen i Kanøfleskoven, den pædagogiske vejledning indeholder flere oplæg til samtale om roller i fællesskaber

Se Peddersen og "Findus i Tigergab og cirkusprinsesser", den pædagogiske vejledning sætter fokus på de sjove ord, talemåder og temaet venskaber. 

Sallies historier er 13 små fortællinger om livet og relationerne imellem barn og voksen. Historierne er sjove og let anvendelige i indskolingen. Se f.eks. historien om Grethe Grimrian, et sjov og inspirerende oplæg til at arbejde med sociale værdier i indskolingen.