Nordisk sprog i klasserummet

Her finder du forslag til materialer, der kan være med til at bringe de nordiske sprog ind i klasserummet, så sprog, litteratur og kommunikation kommer i spil.

I formålet for faget dansk i stk. 3 står, at elever i faget dansk skal have adgang til skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Her på siden finder du bud på, hvordan det nordiske sprog kan inddrages i undervisningen dels gennem gode, sjove og alvorlige kortfilm og dels ud fra en række skønlitterære titler og materialesæt, der både kan lånes på originalsproget og på dansk. Teksterne enten understøttes af billeder eller står i kontrast til hinanden. Begge væsentlige elementer, at arbejde med i undervisningen.

Inspiration til nordisk sprog i undervisningen

  • Se med på denne huskeliste med gode kortfilm til undervisning i og med nabosprogene: Stream kortfilm fra mitCFU
    På listen finder du følgende kortfilm:

    Lær svensk med Pettson & Findus og deres mange tossede ideer


    Ängeln

    Svensk animationsfilm der handler om en engel der falder ned fra himlen da vingerne ikke længere kan bære hende, da de krymper hver gang hun gør noget dumt mod andre.


    Fair Play

    Svensk kortfilm der tager sit afsæt i begrebet fair play og fodboldspillet. Det handler ikke om mål, men i at blive god til at gøre det de har set i TV – og som de tror er det normale!


    Veddemålet

    En norsk kortfilm om to drenge og deres væddemål der ender i et stort dilemma og et ligegyldigt væddemål.


    Taktik

    En norsk kort fil om forelskelse, gode råd og om at gøre alt det der ikke virker. Indtil hovedpersonen kommer til at gøre noget overilet og dumt...


    Astrid

    Svensk kortfilm om Astrid der trodser sine forældre og tager til byen sammen med vennerne. Da dagen er slut, har Astrid et problem.


    När Elvis kom på besök

    Denne svenske kortfilm handler om, hvordan to verdner ved en tilfældighed bliver bragt sammen og er med til at ændre ens syn på sig selv og verden.


     

  • Dragejagten

    Dragejagten er et rigtigt eventyr - næsten. Fortællingen begynder i hvert fald som et rigtigt eventyr. Billederne er med til at guide læseren igennem en humoristisk fortælling  om en ganske særlig prinsesse.

    Billedbogen kan lånes både på dansk og norsk og kan bruges i 3.- 4. klasse.

    Book Dragejagten

    Hent inspiration til arbejdet med Dragejagten


    Troldeprinsen

    Troldeprinsen findes i både en dansk  og norsk udgave. Til den norske udgave findes en lydfil med norsk indtale. - En rigtig god mulighed for, at arbejde med færdigheds- og vidensmål for sprog og kultur.

    Book Troldeprinsen


    Garmann trilogien

    Garmanns sommer, Garmanns gade og Garmanns hemmelighed kan alle lånes på CFU. Billederbøgerne kan bruges på mange forskellige måder i undervisningen, både tekstmæssigt og på illustrationssiden. 

    Fx har Garmanns gade / Garmanns gate to forskellige forsider. Mon de rummer samme historie?

    Det er vigtigt i litteraturarbejdet, at sætte fokus på det norske sprog og de mange ligheder til det danske.

    Garmanns sommer kan lånes i den danske udgave og købes som app, hvor historien og billederne, med små animationer, hjælper læseren igennem den norske udgave af billedbogen og er med til bedre at kunne forstå fortællingen.

    Garmanns gade findes i udlånssamlingen i både en norsk og dansk udgave hvorimod Garmanns hemmelighed kun findes til udlån i en dansk version.

    Book Garman-materialerne

    Hent inspiration til arbejdet med Garmann


    Frilæsning på norsk og svensk

  • Anton og sorgens pil 


    Den grumma hand og Bomben i mätladen 


    Frilæsning på norsk og svensk

    Hitta Tjina!

    Den bog er både sjov, spændende og er opbygget som en detektivhistorie. Den handler om de gode venner, hvoraf den ene Tjina pludselig forsvinder en dag uden en forklaring.  Lån både den danske og den svenske udgave og læs og oplev de mange ligheder, der findes mellem det danske og det svenske sprog.