Nordisk sprog i klasserummet

Her finder du forslag til materialer, der kan være med til at bringe de nordiske sprog ind i klasserummet, så sprog, litteratur og kommunikation kommer i spil.

I formålet for faget dansk i stk. 3 står, at elever i faget dansk skal have adgang til skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Her på siden finder du bud på, hvordan det nordiske sprog kan inddrages i undervisningen dels gennem gode, sjove og alvorlige kortfilm og dels ud fra en række skønlitterære titler og materialesæt, der både kan lånes på originalsproget og på dansk. Teksterne enten understøttes af billeder eller står i kontrast til hinanden. Begge væsentlige elementer, at arbejde med i undervisningen.

Inspiration til nordisk sprog i undervisningen

 • Tungeskærerne
  Få et indblik i unges fritidsarbejde på en fiskefabrik i Norge - hvad de laver, hvad de tjener og hver de bruger deres penge til. En god og tankevækkende udsendelse om vores naboer.
  Se filmen Tungeskærerne fra det nordligste Norge på Filmcentralen. 

  Du kan finde filmen her

  På Dr.dk findes også en artikel om tungeskærerne, den kan du finde her

  Vi är Europa
  Otte små svenske dokumentarfilm om børneliv i Europa. Den pædagogiske vejledning lægger op til at eleverne selv lægger danske fortællerstemmer på de otte episoder.

  Se mere og book i mitCFU.dk

  Barnas nyttårstale 2022 – dok
  Embla på 11 år har vundet konkurrencen, hvor 200 norske børn har skrevet en nytårstale. Præmien er, at hun får lov til at holde den i Rigssalen for hele det norske folk.

  Se mere og book i mitCFU.dk

  Søskensjokk  – dok
  Norsk dramaserie om det å få bonussøsken.

  Se mere og book i mitCFU.dk

 • 100 nord

  100 nord - er en hel verden med små dokumentariske lydfortællinger, lydscener og reportager fortalt af 100 stemmer i alderen 1-100 år rundt omkring i Danmark, Sverige og Norge.

  Du kan klikke dig igennem de 100 stemmer og høre og læse små, spændende beretninger fra 100 år i Norden fortalt af børn, unge, voksne, gamle og meget gamle. 

  Gå til 100 nord

  Trafiklys til print

  Læs teksten og farv ordene

  Grønne - Helt identiske med danske ord
  Gule - Næsten identiske med danske ord
  Røde - Helt forskellige fra dansk ord

  Hent arbejdsarket her 

  Vendespil til print

  I kan også spille vendespil med sprogene. 

  Print vendespil med norsk og dansk

  Print vendespil med svensk og dansk

   

 • Se med på denne huskeliste med gode kortfilm til undervisning i og med nabosprogene: Stream kortfilm fra mitCFU
  På listen finder du følgende kortfilm:

  Lær svensk med Pettson & Findus og deres mange tossede ideer


  Ängeln

  Svensk animationsfilm der handler om en engel der falder ned fra himlen da vingerne ikke længere kan bære hende, da de krymper hver gang hun gør noget dumt mod andre.


  Fair Play

  Svensk kortfilm der tager sit afsæt i begrebet fair play og fodboldspillet. Det handler ikke om mål, men i at blive god til at gøre det de har set i TV – og som de tror er det normale!


  Veddemålet

  En norsk kortfilm om to drenge og deres væddemål der ender i et stort dilemma og et ligegyldigt væddemål.


  Taktik

  En norsk kort fil om forelskelse, gode råd og om at gøre alt det der ikke virker. Indtil hovedpersonen kommer til at gøre noget overilet og dumt...


  Astrid

  Svensk kortfilm om Astrid der trodser sine forældre og tager til byen sammen med vennerne. Da dagen er slut, har Astrid et problem.


  När Elvis kom på besök

  Denne svenske kortfilm handler om, hvordan to verdner ved en tilfældighed bliver bragt sammen og er med til at ændre ens syn på sig selv og verden.


   

 • Anton og sorgens pil 


  Den grumma hand og Bomben i mätladen 


  Frilæsning på norsk og svensk

  Hitta Tjina!

  Den bog er både sjov, spændende og er opbygget som en detektivhistorie. Den handler om de gode venner, hvoraf den ene Tjina pludselig forsvinder en dag uden en forklaring.  Lån både den danske og den svenske udgave og læs og oplev de mange ligheder, der findes mellem det danske og det svenske sprog.

   

 • Norske, svenske og danske titler

  Dragejakten - Dragejagten
  Hitta Tjina – Find Tjina
  Bomben i matlåden – Bomben i madkassen
  Den grumma handen - Djævledukken
  Garmanns gate – Garmanns gade
  Anton och sorgens pil – Anton og sorgens pil
  Ökenflickan - Ørkenpigen

  Huskeseddel med alle titler

 • Her kan du finde en lang række titler velegnet til nabosprogsundervisningen på mellemtrinnet. 

  Huskeseddel fra mitCFU

   

   

 • Sjovere bliver det nok ikke at lære nabosprog 😉 NRKsuper (norske DRUltra) har udgivet en sang og dans, som er perfekt til at lære danske børn og unge det norske sprog at kende. Lad eleverne synge med og danse, mens de følger med i undertekster. De kan selv optage en musikvideo, hvor de danser og synger med, så godt de kan – enten på norsk eller hvor de har oversæt et vers til dansk. Sangen er i forvejen oversat til mange andre sprog – men ikke dansk- så det kan eleverne jo gøre. Måske de kan sende deres danske bidrag ind til 2023-sangen, når den udkommer!

  Se videoen med norske undertekster her (NRKsuper TV)

  Den norske sangtekst

  Se den internationale udgave (NRKsuper TV)

  Undervisningsidéer fra NRK (NRK webside)