Ved at styrke ordforrådet, øges elevernes mulighed for at deltage aktivt i undervisningen. Der er mange gode måder at koble leg og sproglig udvikling.
Lån hjem fra CFU - og få gratis inspiration fra nettet.
Colorcards - de helt konkrete billeder
Colorcards er en serie af kasser med en række billedkort, der illustrerer hverdagsgenstande, situationer, aktiviteter og andre tematisk ordnede billeder. Her er masser af godt sprogarbejde at hente.
Kortene kan bruges på et utal af måder og er oplagte til sproglige opmærksomhedslege og -øvelser og til træning/udvidelse af ordforråd på forskellig vis. Kortene kan anvendes både i dansk, i fremmedsprogsundervisningen og i arbejdet med dansk som andetsprog
Se og bestil kasserne med Colorcards
Dialoogle - de mere abstrakte billeder
Et billede får dig til at sige mere end 1000 ord! - Og billederne fra Dialoogle-serierne kan noget helt særligt. Derfor har vi købt en række af dem hjem, så du kan låne dem fra udlånssamlingen og bruge dem med eleverne. Billedkortene er åbne og inviterende. De giver tankerne frit løb og gør det let at tænke kreativt, og der lægges op til personlige beretninger, hvad enten det handler om at beskrive holdninger, følelser eller ideer mere præcist. Her er mange muligheder for opgaver, samtaleåbnere, oplæg og afsæt - og her er ingen forkerte svar.
Se og bestil kasserne med Dialoogle-kort
Stilladsering gennem skabeloner
Margit Gade arbejder med at skabe tydelige stilladser og strategier til skolearbejdet. På hendes hjemmeside kan man hente gratis skabeloner til mange fag og opgavetyper.
Gå til margitgade.dk
Printland - supplerende lege og opgaver
Mere end 4000 forskellige opgaver, spil og piktogrammer til print, som kan hentes gratis på hjemmesiden printland.dk
Gå til printland.dk
Kryds og tværs
Et online værktøj, hvor du uden at skulle logge ind, hurtigt kan fremstille kryds og tværs opgaver, som dine elever kan løse og derefter automatisk få rettet.
Gå til Crossword Lab
Ordskyer
Lav ordskyer til præsentationer, gæt en skjult sangtekst, eller se, hvilke ord, der bruges mest i egne eller andres tekster.
Gå til WordClouds
Gå til Tagxedo
Lyt og stav
En hjemmeside, hvor man kan lytte til et ord, som man så skal stave. Programmet skal ikke installeres, men virker direkte på PC, Mac, iPad og tablets.
Opgaverne afvikles direkte i browseren. Siden er ikke beregnet til de mindste børn - og næppe brugbar til basisundervisning, men kan bruges til supplerende undervisning eller egen træning.
Gå til Lyt og stav
Dialogisk læsning - lær hvordan
Gennem dialogisk læsning styrkes ordforrådet, og elevernes mulighed for at deltage aktivt i undervisningen øges.
På EMU'en kan du læse om dialogisk læsning, og se, hvordan du hjælper eleverne med forforståelse og interaktion under læsningen.
Gå til EMU's side om dialogisk læsning
Godt link: Ugens nyheder på let dansk med læsestøtte og undervisningsmateriale
DR’s gratis site dr.dk/ligetil indeholder aktuelle nyheder målrettet usikre læsere. Her vises udvalgt indhold fra dr.dk bearbejdet til let dansk, og man får billedserier, videoklip samt mulighed for at få oplæsning af artiklen, dele af artiklen eller af enkelte ord. Man kan også indstille tekstens hastighed og størrelse og få forklaret svære ord.
- Forstå nyheden: Få forklaret, hvad udvalgte historier handler om. Formen er korte videoer eller listeartikler.
- Historier i billeder: Se et udvalg af historier, der er fortalt i billeder.
Gå til dr.dk/ligetil
Idekatalog: 30 ideer til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart
Sproglig udvikling kommer af sproglig deltagelse - men hvordan tænker man sprogunderstøttende tiltag med, når man planlægger, hvad en aktivitet skal indeholde.
I dette idekatalog fra Nationalt Videncenter for Læsning er samlet 30 konkrete ideer til, hvordan man kan skrue op for børnenes sproglige deltagelse i hverdagen i skolen - ved at skrue lidt ned for individuelle aktiviteter med udfyldningsopgaver og op for aktiviteter, der kræver samarbejde med samtale og undersøgelse.
Kataloget henvender sig til lærere og pædagoger i indskolingen.
Hent idekataloget
Sproglege, billedbøger med mere til de mindste
Leg sproget frem - med rim, remser og bevægelse fra Lotte Salling
Hent idekataloget (pdf)
Gratis downloads til fx print, læsning på pc eller Ipad, visning på smartboard, ophæng, små filer til iPad-læsning m.m.
Gå til siden med gratis downloads
LEGO til samarbejde og sprogtilegnelse
Med kun seks forskellige klodser kan der laves et utal af sproglige øvelser. Øvelser, som arbejder med sproget i en legende kontekst. Materialet hedder 'Back to Basics with 6 Bricks' - og indeholder forskellige 'bøger' med ideer til sproglige og sociale lege, der ikke kræver andet end seks legoklodser i hver sin farve. Målgruppe: Primært 3-12 år.
Se en lille film om materialet
Download dansk udgave af hæftet med beskrivelse af mange øvelser (pdf)
Leg og Lektie - Legeuniverset
Leg og Lektie - Legeuniverset er et privat website, hvor en engageret lærer og hendes mand har lagt en masse materialer op, der kan bruges af både forældre, pædagoger og lærere. En del kan hentes gratis, herunder en masse kopiark, opgaver og aktiviteter, mens andet kan købes. Ud over materialer til dansk, kan du også finde forslag til andre fag - og til førskolebørn.
Gå til siden med danskopgaver på legoglektie.dk