TV | Lær dansk med kortfilm
Et flot materiale fra Filmcentralen udviklet til basisundervisning i dansk som andetsprog i modtageklasser/-hold eller på asylskoler. Materialet er bygget op om korte animationsfilm, der knytter sig til temaer som Natur, Mig og min familie og Traditioner.
Filmene har et tydeligt handlingsmønster og en passende grad af talesprog, og undervisningsmaterialet udvikler elevernes sprog gennem aktiviteter, der er tæt knyttet til filmene og deres handling. Materialet knytter sig primært til faget dansk og natur/teknologi og temaet sproglig udvikling.
Billedbøger & graphic novels
Billedfortællinger kan noget særligt. Den visuelle støtte eller supplerende betydning siger sig selv, men fraværet af tekst kan åbne for fantasien, for fordybelse i illustrationer og for gode læseoplevelser - også selvom det danske ordforråd ikke er så stort.
Eleverne kan ud fra hver deres egen brogede sprogrygsæk skabe fortællinger med enkeltord eller sætninger ud fra billeder og den æstetiske oplevelse. Der er også god mulighed for at arbejde multimodalt - hvad enten man fortæller på sit stærkeste sprog, laver små tekster, indtaler ord/sætninger eller bruger billederne i korte filmsekvenser.
På denne liste kan du se en række billedbøger, mange af dem ordløse eller næsten ordløse, samt en række graphic novels til alle klassetrin, som du kan låne på VIA CFU.
Kig med og book til dine elever
DigiLæs - Læs med lyd
DigiLæs-serien består af små, lette bøger med QR-koder, hvormed eleven får mulighed for lydstøtte og dermed en selvstændig læseoplevelse via en QR-kode. Scan QR-koden med en smartphone eller tablet med kamera, og hør oplæsning af hele teksten. Lydsporet kan sættes på pause efter behov under læsningen - en funktion, der også kan være fin som del af eftersigelse i udtaletræning. Indholdsmæssigt er der bøger til alle aldersgrupper.
Book DigiLæs-bøger i mitCFU
TV | Insektoskop
I serien Insektoskop lærer eleverne om forskellige insekter. Den pædagogiske vejledning henvender sig primært til dansk som andetsprog i indskolingen. Vejledningen lægger op til en sprogbaseret arbejdsform i modtageklasser, hvor der sættes fokus på, at eleverne udvikler deres fagsprog. Eleverne får gennem de forskellige opgavetyper mulighed for at arbejde med at organisere den viden de får gennem filmene. Med udgangspunkt i udsendelsernes billedside skal de arbejde med at strække deres sprog på ordniveau, sætningsniveau og tekstniveau. Vejledningen viser, hvordan eleverne kan støttes i at skrive en kort fagbog om insektet, hvor der lægges vægt på, at eleverne lærer at bruge beskrivende og informerende sprog. Der findes flere end disse fem udvalgte på mitCFU, men på posten ved disse fem er der lavet en pædagogisk vejledning.
Stream Insektoskop-udsendelserne i mitCFU
TV | Alfons Åberg
Brug de 12 afsnit fra DR Ramasjang om legendariske Alfons Åberg, den 6-årige dreng, der bor alene med sin far. Filmene indeholder temaer som familie, forældre, venskab, fantasi, mod, drømme og leg. Fortælletempoet er langsomt og stemningen opleves rolig og underfundigt.
Stream Alfons-udsendelserne i mitCFU
TV | Bamselægen
16 tv-udsendelser fra DR Ramasjang, hvor der hver gang kommer en bamse, ledsaget af sin ejer, til Bamselægen. Her bliver bamsen undersøgt af Bamselægen Sara, der oftest forstyrres af Professor Allan, der elsker at fortælle om kroppen, og af Portør Ole, der er syg med at tale med Sara. Filmene er både sjove og informerende i forhold til sygdom, hospital, krop
Stream Bamse-lægeudsendelserne i mitCFU
Snakkepakker
En enkel og overskuelig bog til dig som lærer eller pædagog med færdigt serverede ordpakker til førskole- og indskolingselever. Bøgerne indeholde en lang række ordtemaer med rim og remser, tegneaktiviteter, gode råd, fokusord, tegnesider og forslag til sange om forskellige emner. Alle temaer bygget enst op, så strukturen bliver genkendelig og tryg, mens børnene oplever sproget med hele kroppen.
- 1'eren er med konkrete emner som bus, bjørn, pandekage og sne
- 2'eren er mere abstrakt med emner som drømme, humør, følelser og hemmeligheder
Alle sprog- og tegneaktiviteter hentes gratis på snakkepakker.dk Book de to snakkepakker-bøger til gennemsyn i mitCFU
Billedordbøger med 1001 danske og ukrainske ord
Lån fine billedordbøger fra Forlaget Kitabs 1001 ord-serie. Der er i efteråret 2022 også kommet en ukrainsk udgave.
Ordbøgerne er inddelt i fem hovedtemaer: mennesket, boligen, steder, naturen og almen viden - og afsluttes med alfabetet og et register over de afbillede ting.
Book 1001 ukrainske ord på VIA CFU
Book 1001 danske ord på VIA CFU
Spil med sprog
På denne digitale huskeliste finder du forslag til spil til arbejdet med ordforråd og videre sproglig udvikling - alle nogle, du kan låne hjem gennem CFU.
Book spil til sprogudvikling i mitCFU
Billedkort | Colorcards - tydelige og konkrete
Colorcards er en serie af kasser med en række billedkort, der illustrerer hverdagsgenstande, situationer, aktiviteter og andre tematisk ordnede billeder. Her er masser af godt sprogarbejde at hente, og billederne udmærker sig ved at være meget tydelige og i øvrigt vise mennesker med forskellige etniciteter. Kortene kan bruges på et utal af måder og er oplagte i arbejdet med sproglig opmærksomhed og ordforråd på forskellig vis.
Book kasserne med Colorcards i mitCFU
Billedkort | Dialoogle - åbne og abstrakte
Et billede får dig til at sige mere end 1000 ord - og billederne fra Dialoogle-serierne kan noget helt særligt. De er åbne og inviterende, de giver tankerne frit løb og gør det let at tænke kreativt, og der lægges op til personlige beretninger, hvad enten det handler om at beskrive holdninger, følelser eller ideer mere præcist. Her er mange muligheder for opgaver, samtaleåbnere, oplæg og afsæt - og her er ingen forkerte svar.
Book kasserne med Dialoogle-kort i mitCFU
Sekvenskort | Når sproget skal strækkes
En række billeder, der til sammen udgør et hændelsesforløb, åbner for mange forskellige opgavetyper og for sprogarbejde på mange niveauer. Det kan være arbejdet med enkelt ord, små fortællinger, fokus på tidsadverbier (først - så - derpå - hvorefter - til slut osv.) og til oplæg for skriftlige produktioner.
Se og book kasser med sekvensbilledkort i mitCFU
Myldrebilleder | Fokus i samtalen
Store tematiserede myldrebilleder kan være et godt afsæt for samtale, øvelser eller fokuseret ordforrådsarbejde med de yngste børn. Det kan gøres digitalt eller analogt. Via denne liste kan do booke myldrebilleder fra VIA CFU.
Book materialerne i mitCFU
TV | Ordløse animationsfilm
Stream korte ordløse animationsfilm om drengen Ernst gennem mitCFU. De fem små håndtegnede animationsfilm om drengen Ernst fortæller små fine og humoristiske fortællinger med en simpel fremadskridende handling. Filmens lydside er meget stemningsfuld. Moren i filmen taler volapyk-sprog, der kombineres med musik og lydeffekter til en udtryksfuld lydkulisse.
Til filmen er der udvalgt fire centrale billeder, hvor mor taler/råber og fire centrale billeder, hvor Ernst tænker/funderer over noget. Eleverne skal ud fra konteksten udarbejde sætninger, der passer til billederne. Kopisiderne findes under" vejledninger til materialet".
Stream udsendelserne om Ernst i mitCFU
TV | Velkommen i 0.A
Hazem er kommet fra Syrien til Danmark sammen med sin mor og søskende. Han er seks år og er startet i 0. klasse. Der er mange ting at lære, når man er startet i skole.
I disse 10 korte afsnit fra DR Ramasjang følger vi Hazems start i skolen.
Der er afsnit om: Klassen - På tur - Familien - På skolebiblioteket - Lektier - Skolelægen - Fødselsdagen - Julehygge - Morgensang - Legeaftalen
Stream udsendelserne om Hazem i mitCFU
Leg og læring
På denne liste finder du en række materialer, der bygger på en legende og kropslig tilgang til læring.
Se listen og book materialer i mitCFU
Legende læring - stikord til aktiviteter
Bevægelsesbreaks, sjippetove, terningelege med videre. Idræts- og danskkonsulent Sara Sejerskild giver en række bud på gode aktiviteter, man kan lave og lege uden nødvendigvis at have ret meget sprog til fælles - udover kroppens.
Hent idéark (pdf)
Fine billedbøger om sorg og tab på dansk og ukrainsk
- Hvor er man henne, når man er død?
- Hvad kan man gøre, når man savner?
- Er det uhyggeligt at se en, der er død?
- Kan man være skyld i sygdom eller død?
- Kan man sørge på en forkert måde?
Gennem VIA CFU kan du låne de fem billedbøger om Knirke og hendes venner. Bøgerne åbner for snak om de følelser, som sorg og tab indeholder, og kan bygge bro i samtalen mellem børn, forældre og lærere/pædagoger om temaer, der er aktuelle for mange børn. Gennem de korte historier og enkle illustrationer får børnene en oplevelse af ikke at være alene, og der gives konkrete svar og handleanvisninger på nogle af de spørgsmål, som børn kan have til døden og til det at miste.
Bøgerne er udarbejdet i samarbejde med Børn, Unge & Sorg, og de fem titler i serien kan bookes på VIA CFU både i en dansk og i en ukrainsk udgave.
Log ind på mitCFU, læs mere og book
Vi du ha' flere forslag til læremidler og digitale resurser?
Hent flere bud på konkrete læremidler og digitale idéer på VIA CFU's almene side om dansk som andetsprog.