Streaming i indskolingen

CFU har mange tusinde online materialer klar til dig.
Der findes materialer både til det planlagte faglige forløb, til en ny fælles læseoplevelse eller til det sjove frikvarter.

Streamingtjenesten fra mitCFU gør det let og hurtigt at anvende e-bøger, tv-udsendelser  og film i undervisningen. Fra mitCFU har du adgang til en lang række onlinematerialer. Mange af materialerne er beriget med en pædagogisk vejledning, der kan bidrage til planlægning af din undervisning.

Vi har på denne side samlet en række  ideer,  til hvordan du kan bruge vores streaming muligheder i indskolingen.
Du kan bruge vores eksempler her på siden, eller selv søge efter mere online materiale på mitCFU.

Udvalgte E-bøger - titler særligt for indskolingen

  • Bello er en fantastisk smuk fortælling. 

    Fortællingen tager udgangspunkt i drengen Bello og hans oplevelse af verden. Bello sidder i kørestol og er ked af at blive behandlet som anderledes og handicappet - Bello længes efter, at være som de andre. Temaet i bogen giver god anledning til samtaler om at være anderledes.

    Pige og dreng fastbundet i kørestol

    Bello har ikke indlæst oplæsning, men er meget velegnet til fælles læsning. Da Bello både kan bookes som E-bog og som fysisk bog, kunne man overveje at booke begge dele samtidigt.   

  • Tøjdukken Bob og de andre slidte dukker drømmer om et sted, hvor de kan være sig selv, og gøre hvad de vil. Deres rejse mod stedet, De forbandede dukkers land, bliver en dramatisk rejse.

    De forbandede dukkers land er en billedbog, der kan arbejdes med i danskundervisningen på alle trin, da den har mange lag, symboler og referencer, som kan foldes ud i forhold til elevernes alder.

    To dukker og krokodille på et stykke træ ned af en flod 

    E-bogen er indlæst af Ellen Hillingsø

  • De tre Bukke Bruse er på vej til Sæteren, men beslutter sig for i stedet at tage i Badeland. Den kendte trold fra broen følger dog med og gemmer sig nu under vandrutsjebanen. 

    Bogen er en sjov nyfortolkning af den gamle historie om de tre Bukke Bruse.  Strukturen og persongalleriet fra originalen er fastholdt i den nye fortolkning.  Den pædagogiske vejledning og det pædagogiske overlay har fokus på intertekstualitet og inspirerer eleverne til at gå på jagt efter forskelle og ligheder.

    E-bogen er er indlæst af Nicolas Bro.
    De tre Bukke Bruse i badeland

    Det ville være oplagt at inddrage original fortællingen og De tre Bukke Bruse skole i  et længere forløb. 

  • En værre stinker er en del af serien Hullerikkerne fra Syvstammetræet. E-bogen indeholder tekst med oplæsning, lyd og film. Det multimodale indhold er med til at skabe en anderledes læseoplevelse.

    Til bøgerne er knyttet en litteraturguide. Denne har mange gode ideer til et tværfagligt dansk-natur/teknologi forløb i indskolingen. Litteraturguiden kan findes på posten i mitCFU

    Bogen kan også bookes som fysisk bog sammen med resten af titlerne i serien. De fysiske bøger har indlejrede QR koder med digitalt indhold.

    En vaerre stinker

  • Frantz er et spændende bekendtskab for både børn og voksne. 
    Frantz er sej og modig, men han er også ensom og kan have hjemve.

    Frantz serien byder på relevante temaer for børn i 1.- 2. klasse. Temaerne er blandt andet: Venskab, slåskamp, ensomhed, sorg, drilleri, temperament, hjemvé, klassen, følelser og forelskede.

    På mitCFU udlåner vi 7 e-bøger i serien. Til disse er der knyttet en pædagogisk vejledning og flere CFU-overlay's.

    Frantz kigger ned af en vej

    Frantz serien kan anvendes til både fælleslæsning og den selvstændige læsetræning.  Sværhedsgraden på titlerne er svingende fra lix 10 til 17. På første side i de enkelte e-bøger står lix-tallet skrevet fra forlaget.

    Frantz bøgerne er indlæst af Martin Johannes Møller

  • Heks af Kim Fupz Aakeson er en sjov billedbog om det svære tema skilsmisse og sammenbragte familier.

    For hvad gør man, når man skal møde fars nye kæreste, og det viser sig, at hun er en vaskeægte heks?

    Historien fortælles fra barnets synsvinkel, hvilket skaber muligheder for at eleverne kan genkende sig selv i fortællingen.

    Den pædagogiske vejledning har bl.a. fokus på de mange gængse vendinger, der optræder i bogen. Det er f.eks. "tygge videre på det" og lignende vendinger. 

    Bogen kan bookes både som e-bog og som fysisk bog.

    Heks ligger i seng 

     

  • Ib Madsen er en helt almindelig dreng, som altid er glad. Det er i hvert fald det, folk siger.

    Men da klassen tager til Møns Klint på lejrskole, forsvinder Ib Madsen sporløst. Alle tror, at Ib Madsen er død. Men er han nu også det?

    Historien om Ib Madsen kan bookes som både e-bog og fysisk bog.

    Til Historien om Ib Madsen er der udarbejdet en pædagogisk vejledning. Vejledningen sætter bl.a. fokus på samspillet imellem illustrationer og tekst. De finurlige illustrationer fortæller nemlig noget helt andet end teksten og understreger med stor tydelighed, at tingene måske ikke altid er, som man ser dem.

    Dreng gemmer sig bag væg

    Til e-bogen er der også udarbejdet et CFU Overlay.

  • Lilla er en smuk billedbog, med det evigt aktuelle tema "at være anderledes"

    Lilla er et lille lam, men noget er galt fra fødslen - hun er lilla!

    Den pædagogiske vejledning har fokus på at være anderledes, at være modig, at forstå verden og at have en voksenven.

     Lilla får som skider

    E-bogen er indlæst, oplæsningen er løbende markeret på sætningsniveau. 

  • Historien om Lille Frø er en fantastisk fortælling. Den er sjov, medrivende og tankevækkende.

    Til E-bogen findes der en pædagogisk vejledning. Vejledningen arbejder bl.a. med begrebet "at være slem". Hvornår er man slem? Kender I andre bøger med "slemme" personer?  Derudover har E-bogen tilknyttet et CFU-overlay. Ved anvendelse af CFU-overlay vil der på mange sider i teksten fremstår en række "forundringsspørgsmål", disse ansporer eleven mod en forståelse af fortællingen og budskabet heri. 

    Lille Frø kan også bookes som tv-udsendelse

    Familie af frøer spiser mad

     

     

  • Fortællingen om et smukt venskab imellem Mis og Mus.

    Temaet i teksten omhandler Mis og Mus' venskab på trods af deres forskelligheder.

    Billedsiden af teksten er sjov, spændende og inspirerer til at gå på jagt efter nye opdagelser i billederne.
    E-bogen er indlæst.

    Bogen kan også inspirere til innovation og opfindelser i de mindste klasser. Til at finde på og bygge vilde maskiner.

    Bogen findes både som E-bog og som fysisk bog. 

    Bogen vandt i 2016 Blixen-prisen for årets børnebog.

     To katte kører på cykel

     

    Til bogen findes også et CFU-overlay. Dette har fokus på bogens billedside.

  • E-bøger er nemt tilgængelig for dine elever. Du booker en bog til eleverne, og herefter kan eleverne læse bogen på deres Chromebook, pc eller iPad. Vores e-bøger findes i ubegrænset antal, og du kan derfor være sikker på at få den, du ønsker. E-bøger skal ikke afleveres og kan ikke gå i stykker. Den fysiske bog kan noget e-bogen ikke kan, men e-bogen har dog også sine styrkesider. Det kan være integreret oplæsning, multimodalt indhold krydret med tekst eller måske skabe en øget motivationsfaktor for visse elever? 

    Den tekniske del af anvendelsen er ikke svær, men du kan med fordel se de små film CFU har udarbejdet om brugen af E-bøger. 

    Dem kan du finde her

     

Tv udsendelser -  temaer med relevans for indskolingen 

  • Se historien om Ängeln. En engel falder ned fra himlen, vingerne kan ikke bære hende, da de krymper hver gang hun gør noget dumt mod andre. Den pædagogiske vejledning lægger op til til tværfagligt samarbejde med kristendom. Vejledningen sætter fokus på det svenske sprog og lægger og til elevproduktioner.

    Mand med svane krop med ballon 

    Are 10 år...... og har dysleksi fra serien "Sånn er jeg og sånn er det". Den pædagogiske vejledning indeholder undervisningsforslag i forhold til temaerne inklusion og mangfoldighed.

    Ingen do, fra serien Verdens bedste SFO. En sjov serie om livet i en SFO, seriens indhold være meget genkendeligt for de ældste elever i indskolingen. Den pædagogiske vejledning giver et godt overblik over hele seriens indhold.

    Lilla blåa draken en fin fortælling med scenisk fortæller. Historien handler om udfordringerne ved at have en snedrage inde i sit hus uden den smelter. 

    Bli med heim er en norsk dokumentarserie om drengen Peter Olai. Afsnittene varer ca. 13-15 minutter. I først afsnit møder vi Peter Olai både, når han er hos sin far og når, han er hos sin mor. Hver gang han skal bytte synes han, det er både svært og lidt godt. Serien finder i 4 sæsoner og hvert sæson følger et nyt barn, der har vidt forskellige familieliv.  

    Lilla spóket Laban er en tegneserie fra SVT på svensk. Der er pædagogisk vejledning til serien, der har 12 afsnit. Der findes også kapitelsæt til serien. Serien handler om Laban og hans familie, der bor på slottet Godmorgensol. Temaerne er venskab, at være bange, søskende m.fl.

  •  Hr. Skæg er leg, dans, og sang i en faglig kombination med læring om bogstaverne. 

    På DR Skole kan der findes en lang række resurser til arbejdet med bogstaver og Hr. Skæg. Der findes bl.a. ark til print og farvelægning, lærervejledning og forældrebrev. Du kan se mere her

    Du kan også finde alle tv-udsendelser i serien "Skæg med bogstaver" på mitCFU med dette link


  • Tv-udsendelserne om Tinga Tinga, er et eksempel hvordan man gennem en fabel kan forklare forskellige dyrs kendetegn. Den pædagogiske vejledning lægger op til, at eleverne arbejder med forklaringer. Til flere af fablerne findes der også kapitelsæt oprettet af CFU-konsulenter. 

    Find udsendelserne her

    Den store stygge ræv og alle hans venner er en humoristisk og klog fransk tegnefilm. Tegnefilmen fortæller tre små historier. Den første handler om en and, en kanin og en gris, der overtager storkens rolle med at aflevere en baby. I den anden historie møder vi en mere eller mindre uduelig ræv, som bliver mor til et kuld kyllinger, og i den tredje forsøger en and sig som julemand. Tegnefilmen er  lavet af folkene bag den fine Ernst og Célestine, som tidligere har været vist i skolebio-programmet. De forstår om nogen at fortælle historier om umage venskaber i en original streg.

    Landevejsrotten

    Livet på landevejen er ikke for sarte sjæle! Kom med helt tæt på den ubarmhjertige landevejsrotte og hans jagt efter kager. Det bliver en rejse på godt og ondt, når den lille rotte skal stå til regnskab for sin opførsel og finder meningen med tilværelsen i denne godmodige fabel.

    Rotte med hat 

    Rejsen til Fjerkongens rige

    Den lille kanin Johan mister sin mor til Fjerkongen og lever på havet med sin far for at undgå samme skæbne. Men Johan savner sin mor, og da faderen en dag er i land, sætter Johan egenhændigt kurs mod Fjerkongens rige for at finde sin mor.

    Smuk og fantasifuld fabel om savnet og sorgen efter tabet af mor.

    Filmen - og undervisningsmaterialet henvender sig til de yngste klassetrin, men det er ikke nogen helt ukompliceret fortælling, så en grundig introduktion kan anbefales.

    Kanin sidder med kost

  • Insektoskop er en serie hvor eleverne lærer om forskellige insekter.

    Der findes både pædagogisk vejledning og kapitelsæt til tv-udsendelserne. Den pædagogiske vejledning har fokus på hvordan der kan arbejdes, således at eleverne kan skabe små fagtekster med insekter som udgangspunkt.

    Mægtige maskiner er en serie med 13 afsnit. Eleverne får vist og forklaret en ny maskine ( gravemaskine, lift, piloteringsmaskine etc.) hver gang. Afsnittene er bygget ens op med introsang, kort film om maskinen, en quiz og en rytme-rap med billeder og tekst.

    En rød lastbil

    Alfons leger Einstein kan give inspiration til børnenes egen udvikling af kreative ideer. Arbejdet med filmen kan især bidrage til udvikling af teknologiforståelse i danskfaget. Inden for kompetenceområdet digitalt design og designprocesser kan filmens opfindelser fra ide til færdigt produkt undersøges. Der findes kapitelsæt til tv-udsendelsen.

     

     

  • Basses fod

    Basses mor har så travlt med at komme på arbejde, at hun ikke opdager, at der er noget galt med Basses venstre fod. Det viser sig, at den er større end den højre og det giver problemer i børnehaven, hvor man frygter at sådan noget kan smitte.

    Grethe Grimrian med de kæmpe ører er en del af serien Sallies historier.  Med stor humor fortælles om Grethe med de store ører. Grethe er ked af sine store ører, fordi folk peger fingre. En dag begynder ørerne at vokse sig endnu større og til sidst bliver Grethe til en sommerfugl, der er ligeglad med at folk peger ad hende. Den pædagogiske vejledning er rettet mod dansk i indskolingen. Grethe Grimrian er en film om det at være anderledes, ensom og at overvinde modstand. Den giver eleverne mulighed for at reflektere over ansvar, skyld og at arbejde med sociale værdier.

    Dreng står ved rød væg

    Lille Frø er en fantastisk fortælling og måske en ny klassiker?

    En sød lille frø lander lige midt i den lille families aftensmad. Først er en han virkelig sød, men snart får han vendt op og ned på det hele. Kan en frø være SÅ slem?

    Lille Frø kan bookes som tv-udsendelse

    Lille frø kan også  bookes som e-bog

    Lille frø 

     

    Bokstavsbarn er en taleløs film om de udfordringer en almindelig hverdag i skolen stiller et barn med bl.a. opmærksomhedsproblemer. 

    Filmen er velegnet som oplæg og ramme for et forløb med fokus på livet i klassen, forskellighed, respekt og medmenneskelig forståelse. Aktuel titel, hvad enten klassen rummer elever med bogstavsdiagnoser eller ej. Til udsendelsen findes både pædagogisk vejledning og kapitelsæt.

    Sånn er jeg og sånn er det en norsk serie der handler om forskellige børn med et handikap. Der er små film om alt lige fra at være hjerteopereret, være døv, have epilepsi, være diabetiker, have ADHD etc. Der findes pædagogisk vejledning til alle seriens afsnit.

    Den grimme ælling i en version fra 2016. Eventyret om den stakkels grimme ælling, der bliver mobbet ud af andegården, og må gennem den hårdeste, ensomste vinter, inden den bliver til den smukkeste svane.

  • Peddersen og Findus  - Tigergab og cirkusprinsesser

    Der kommer cirkus til byen, og den store tiger bryder ud for at besøge den lille kat Findus, som måske er dens fætter. Den pædagogiske vejledning retter sig mod dansk i indskolingen. Vejledningen sætter fokus på det sproglige arbejde; sjove ord, vendinger og talemåder. Filmen har en længde, som gør den velegnet til at se flere gange med forskelligt fokus. Den kan selvfølgelig også anvendes som appetitvækker og opstart til et cirkusemne i indskolingen.

    Findus og tiger

    Gartneren og Herskabet & Suppe på en Pølsepind  

    Larsen er en trofast og meget, meget dygtig gartner. Familien aner slet ikke, hvor værdifuld han er. De skælder og smælder! Titlen er en del af serien "Der var engang".

    Klods Hans

    En bearbejdet tegnefilm over H. C. Andersens eventyr om Klods Hans. Den pædagogiske vejledning understøtter arbejdet med eventyret som henholdsvis tv-udsendelse og e-bog. Til tv-udsendelsen er er der kapitelmærkning med fokus på elevernes sprog- og tekstforståelse. E-bogen har overlay ligeledes med fokus på det sproglige arbejde.

    Du kan også booke et materialesæt med små træfigurer der illustrerer H. C. Andersens eventyr. Bordteatret kan bruges til at gøre fortællingen konkret og forståelig for sprogligt svage elever, eller måske understøtte elevernes produktive sproglige udvikling.

    Titlen er en del af serien "Der var engang".

    Svinedrengen

    En bearbejdet tegnefilm over H. C. Andersens eventyr om den unge prins, der er dybt forelsket i den fornemme prinsesse. For at vinde prinsessen lader han sig ansætte som svinedreng, men hun vil kendes ved ham.

    Tv-udsendelse har tilhørende kapitelsæt. Kapitelsættet kan bruges sammen med den tilhørende e-bog.

    Titlen er en del af serien "Der var engang".

    Prins taler med mand

    Andre ideer kunne være spillefilmene Jungledyret Hugo eller Snøvsen

  • Tv-udsendelser er nemt tilgængelig for dine elever. Du booker en udsendelse til eleverne og herefter kan eleverne se udsendelsen på Chromebook, pc eller iPad. TV- udsendelserne findes i ubegrænset antal, og du kan derfor være sikker på, at få den du ønsker. TV-udsendelserne skal ikke afleveres og kan ikke gå i stykker. Til flere tv-udsendelser findes der pædagogisk vejledning og kapitelsæt.

    Den tekniske del af anvendelsen er ikke svær, men du kan med fordel se de små film CFU har udarbejdet om brugen af tv-udsendelser.

    Dem kan du finde her

Spillefilm - gode titler til indskolingen

  • Antboy findes både som spillefilm, e-bog og som fysisk bog.

    Antboy handler om ensomhed og  venskab, og som i Gummi-Tarzan, om en dreng der får superkræfter.  Drengen hedder Pelle og bor i Middelby.

    Pelle ønsker sig brændende, at være anden. En dag bliver Pelle bidt af genmanipuleret myre, det ændrer Pelles liv fuldstændigt.

    Der findes pædagogisk vejledning til filmen.

    Plakat af Antboy

  • Coco er en animationsfilm der har vundet både  en Golden Globe og en Oscar.

    Filmen er centreret omkring den mexicanske fejringsdag Día de Muertos  - De Dødes Dag. På dagen hyldes og mindes man sine forfædre. Filmen har fokus på værdierne som skaber os. Det er en rørende fortælling, der har masser af humor, sang og musik.

    Filmen Coco

  • Busters verden handler om Busters helt egen verden i 1950'ernes Brønshøj, hvor magi og livsmod er konstant til stede i dagligdagens trummerum,. Filmens temaer omkring mobning, loyalitet, sociale status og klassedeling er fortsat aktuelle i nutidens skole. Skildringen af i filmen af en skolehverdag er dog ikke længere aktuel, men meget underholdende.

    Der findes pædagogisk vejledning til filmen.

    Busters verden findes også som e-bog.

    Buster fra Busters Verden

  • Bennys badekar er velegnet til undervisningsforløb i både indskoling og på mellemtrinnet. Filmen er en eventyrlig og humoristisk animationsfilm, der handler om at bruge fantasien til at flygte fra hverdagens kedsomhed og uforstående voksne.

    Til filmen findes der kapitelsæt på mitcfu. Der findes også en kort undervisningsvejledning på Filmcentralen

  • Den grimme ælling og mig er en fortælling om svaneungen Grimme,  der bliver opdraget af  den skruppelløse rotte Rotto.

     En munter fabel, der naturligvis knytter til til H. C. Andersens fortælling om Den grimme Ælling. Mange muligheder for at arbejde med personkarakteristik, familierelationer, fortællersynsvinkel, fablen som genre og meget flere.

    Der findes både kapitelsæt og pædagogisk vejledning til filmen.

    Fugl kigger ligeud

  • Drømmebyggerne handler om Minna, hvis liv bliver vendt på hovedet, da hendes irriterende bonussøster Jenny flytter ind. En nat møder Minna drømmebyggerne og opdager, at hun kan ændre Jenny ved at ændre hendes drømme. Filmen handler om du sammenbragte piger og deres konflikter, men også om den farlige leg med at manipulere menneskers drømme og tanker.

    Der findes pædagogisk vejledning til filmen.

    To animeret piger kigger ligeud

  •  Filmen handler om de forældreløse fugleunger Oliver og Olivia. De to små svage fugle, som vælger at tage kampen op i mod uretfærdighed og ondskab i form af den onde fugl Fagin.

    Til filmen findes bådes pædagogisk vejledning og kapitelsæt.

    Den pædagogiske vejledning har fokus på mobning og roller i fællesskabet. Der er også ideer til, at arbejde med virkemidler og intertekstualitet.

    Find filmen her

    Fuglefest

  • Inderst inde

    Da pigen Riley kommer til verden, formes fem følelser inde i hende. Afsky, Vrede, Frygt, Triste og Glæde. Disse følelser former Riley til den hun er, men en dag ryger Glæde og Triste ud, og hvad sker der så med Riley? Og kan de komme tilbage igen?

    En fantastisk film der i bogstavlig forstand kommer hele vejen rundt i følelsesregisteret. En film om identitetens dannelse og selvforståelse op gennem barndom førpubertet.

    Til filmen findes også kapitelsæt.

    Filmen Inderst inde

  • Nabospionen er en børne "film noir" om den 10-årige Agathe Christines detektivarbejde, men mest om at være sig selv og en del af et nødvendigt fællesskab. Filmen har en særlig streg og er anderledes end de velkendte animationsfilm.

    Det er en god ide at introducere detektiv-genren, og måske endda udbygge det med omtale af "film noir", før visningen af Nabospionen, samt forberede børnene på den særlige streg og enkelhed i modsætning til mere velkendte Hollywood-animationsfilm.

    Det helt centrale tema omhandler det, at flytte med mor og søskende fra Jylland til København.

    Der findes pædagogisk vejledning til filmen.

    Pige med hat

  • Mange elever kender sikkert Vitello fra bøgerne. Her er bøgerne filmatiseret med deres eget udtryk og kædet sammen til en historie.

    Tematisk handler filmen om Vitello der savner sin far, som han ikke kender.  Vitello sætter dog mange flere temaer i spil, der kan b.la. arbejdes med venskaber, kærester, savn eller fantasi kontra virkelighed.

    Der findes pædagogisk vejledning til filmen.

    Pige truer dreng med bue og pil

  • Spillefilm er nemt tilgængelig for dig og dine elever. Du booker en film til eleverne og herefter kan eleverne se filmen på Chromebook, pc eller iPad. Dog kan der enkelte anvendelsesklausuler der gør, at spillefilmene ikke kan bookes til elever.

    Spillefilmene findes i ubegrænset antal, og du kan derfor være sikker på, at få den du ønsker. Spillefilm skal ikke afleveres og kan ikke gå i stykker. Til mange spillefilm findes der pædagogisk vejledning og kapitelsæt.

    Den tekniske del af anvendelsen er ikke svær, men du kan med fordel se de små film CFU har udarbejdet om brugen af spillefilm.

    Dem kan du finde her