Romaner til udskolingen

3 gange årligt indkøber vi nye materialer og romaner til udskolingen. På denne side præsentereres nogle af de nyeste ungdomsromaner og titler, der henvender sig til 7. -10. klasse. 

Romanforside til bogen 'til ungdommen'

Til Ungdommen

af Linn Skåber

Velskrevet og smukt illustreret samling af tekster, der formidler unges tanker om at stå midt i en brydningstid. 31 digte, essays, taler eller opråb fra ungdommen. Velegnet til 6.-10. klasse. 
Book 'Til Ungdommen'
Ulvekongen lån den på mitCFU

Ulvekongen

af Søren Jessen

Max holder vreden inde derhjemme, men han ikke styre den, når han er sammen med sin flok. Intens og voldsom graphic novel fra Søren Jessen. Velegnet til 8.-10. klasse.
Book 'Ulvekongen'
Sukkerkold lån den på mitCFU

Sukkerkold

af Dorte Roholte

Barsk og realistisk ungdomsroman om et voksende samfundsproblem. Sugardating. Mille på 17 er i malerlære,  da hendes cykel stjæles, overtales hun til at prøve sugardating. Velegnet til 9.-10. klasse. 
Book 'Sukkerkold'

Inspiration og overblik

Nedenfor finder du en lang række af de nyere ungdomsromaner til danskundervisningen. Alle romaner og titler findes i vores udlånssamling, så du kan booke dem til dine klasser eller hold. Flere af dem finder du desuden som e-bøger. Målgruppeangivelsen er vejledende, men tager udgangspunkt i titlernes indhold, tematiseringer og kompleksitet. I den korte tekst, der medfølger, kan du se hvilke andre klassetrin, bogen vil egnet til.

Når du klikker på linket til den enkelte bog kommer du direkte ind til posten på mitCFU. 

Har du spørgsmål eller kommentarer til de enkelte titler, er du meget velkommen til at kontakte Jan Frydensbjerg eller Finn Bangsgaard.

Romaner til dine elever

 • Til Ungdommen af Linn Skåber. Med udgangspunkt i interviews og opsøgende arbejde har Linn Skåber skabt en fantastisk velskrevet og vedkommende bog med 31 tekster, der tager ungdommen alvorligt. Fornemt illustreret af Lisa Aisato møder vi både digte, taler, noveller og essays, der formidler de unges tanker på fornem vis. Oplagt for 6.-9. klasse. 

  Der er engang af Kim Fupz Aakeson. I vanlig Fupzsk stil genfortælles syv velkendte eventyr fra bl.a. HC Andersen og Brødrene Grimm. Det er absurd, fantasifuldt og underholdende. Askepot bliver til en filippinsk aupair og den grimme ælling ender som e-sportshelt. Brugbart til arbejdet med intertekstualitet og eventyr. Oplagt for 6.-9. klasse. 

  Jagten på nazisternes guld af Anne Sofie Hammer og Lise Bidstrup. 15-årige Anton ved at hans oldefar var frihedskæmper. Men på et ophold i Argentina drages han pludselig i tvivl, da en ubehagelig, nazirelateret familie viser interesse for ham. Måske er det fordi Anton besidder viden om en skjult guldskat? Oplagt for 7.-9. klasse. 

  En dygtig havfrue af Sanne Munk Jensen. Ved første vandplask en forholdsvis simpel historie, der under vandoverfladen handler om rigtig mange ting. Og om rigtig mange svære ting. Oplagt for 6.-8. klasse. 

  Steder, veje, biler, både af Kim Fupz Aakeson. 12-årige Rosa og hendes familie må forlade deres hjem i Danmark og søge til et sikkert land. Det bliver en lang og farlig rejse til fods og i biler gennem et krigshærget Europa og med både over Middelhavet til Libyen. Oplagt for 7.-9. klasse. 

  Mine ar af Jesper Wung-Sung. Jesper Wung-Sung fortæller i denne autofiktive bog om sine ar, fra toårsalderen til teenageårene. Sproget flyder let, og mens man får et indblik i, hvordan en forfatterskæbne skabes, bliver man underholdt af en række situationer, man med et smil kan nikke genkendende til. Oplagt for 7.-9. Klasse. 

 • Brosten af Lona Andersen. Som en del af Gyldendals SPURT-serie, der er korte, dybe historier med noget på hjerte kommer her historien om Carl, der opdager at hans ellers så perfekte stedbror kaster en brosten ud fra en motorvejsbro og forårsager en forfærdelig ulykke. Hvad gør Carl nu? En dilemmafortælling med flere lag. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Englene over København af Jonas Kleinschmidt. Da Johannes farfar dør, sendes Johannes på forunderlig vis tilbage til 1945 og den danske hovedstad under 2. verdenskrig. Her ser Johannes med egne øjne, hvordan livet var for hans farfar i dagene op til bombningen af Den Franske Skole. Meget brugbar som tværfagligt input i dansk og historie. Oplagt for 7.-9. klasse. 

  Mindre end en kilometer væk af Sarah Engell. Igennem 8 velskrevne noveller får vi et fremragende indblik i Sarah Engells forfatterskab. Hun formår som få andre at italesætte ungdomsproblematikker, uden at det bliver for karikeret eller klichéfyldt. Samtidig tager hun fat i alvorstunge temaer og bringer dem i øjenhøjde hos de unge læsere. Oplagt for 7.-10. klasse. 

  Se mig af Sanne Søndergaard. Zira og Alberte går begge i 1.g. De har været bedste veninder hele deres liv, men der har været et smerteligt brud imellem dem. Zira lider af selvhad, og er sin egen værste fjende, og Alberte spinder sig selv ind i en konstrueret Youtube-identitet. Oplagt for 8.-10. klasse.

  Den dag vi døde af Anja Hitz. Med blandt andet Præstø Fjord-katastrofen i 2011 som inspiration, men med fiktive personer og sidehandlinger fortælles via tre forskellige personer en spændende historie om at søge ... og finde sig selv og hinanden. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Dig og mig og Zlatan af Jonas Kleinschmidt. En barsk, men god bog, der handler om sorgramte og søgende Lasse. Men når det ser sortest ud, så er der måske håb - og lys for enden af tunnelen? At bogen også handler om fodbold, vil ikke skræmme de unge mennesker væk. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Kommer du nogensinde tilbage til mig? af Lise Villadsen. En ligefrem og alvorlig identitetsfortælling om drengen Atlas, der i slutningen af niende klasse opdager sandheden om sin far. En meget vedkommende og poetisk fortælling om en ung mand i sine følelsers vold. Oplagt for 8.-9. klasse. 

  Når hjertet er en elpisker af Mette Vedsø. Pi går i 1.g. og føler sig angst og presset. En dag falder hun pludselig besvimet om i klassen og hendes forældre og venner viser omsorg og kærlighed for hende, men Pi har svært ved at mærke noget som helst. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Vulkan af Zakiya Ajmi. Anna er med sin mor flygtet fra en voldelig far. De vil begynde på et nyt liv. Anna kæmper med at gøre sig fri af fortiden og finde sig selv, samtidig med hun får nye venner og forelsker sig. Oplagt for 8.-10. klasse. 

 • Tarantino Roadtrip af Kathrine Assels. Bogen er, ligesom hovedpersonen Maria, ikke helt som de andre elever i klassen. Maria har kastet en snebold i hovedet på sin engelsklærer og er nu sendt hjem fra skole på ubestemt tid. Her forsøger hun at skrive et undskyldningsbrev, men det er svært, når man ikke angrer. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Himlen over i morgen af Ida-Marie Rendtorff. Vi befinder os i en nær fremtid. Gaias mor forsvinder, og Gaia sætter alt ind for at finde hende og baggrunden for hendes forsvinden. Historien er en cli-fi, climate fiction, en genre vi vil se mere til i de kommende år, hvor klimadebatten vil fylde endnu mere. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Det vi har mistet af Sarah Engell og Rasmus Bregnhøi. En meget stærk, rørende og voldsom billednovelle, hvor vi følger et brødrepar ombord på en lille usikker båd på et oprørt hav sammen med en masse andre bådflygtninge. Sarah Engells stærke stemme suppleres fornemt af Rasmus Bregnhøis fine illustrationer. Oplagt for 7.-10. klasse. 

  Interrail af Mette Klint. En ungdomsroman, der beskæftiger sig med svære, alvorlige temaer i forhold til at have ar på både krop og sind. Samtidig bliver læserne præsenteret for en troværdig og fintfølende kærlighedshistorie. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Og så drukner jeg... af Ditte Wiese. Josefine går i gymnasiet og har lagt en plan for sit liv, hvor alt skal være perfekt. Hun skal bruge høje karakter, have den rigtige kæreste og være smuk og slank. Men så ændrer alt sig, og Josefine tager nogle andre valg. Oplagt for 9.-10. klasse. 

  Drengene af Jonas Kleinschmidt. "Hvem bestemmer, hvem der lever, og hvem der dør? Hvorfor lige os? Og hvorfor lige ham?". Sådan indledes prologen til Drengene - en aktuel og gribende roman, der vil være yderst relevant i litteraturundervisningen. Oplagt for 9.-10. klasse. 

  Ulvekongen af Søren Jessen. Max holder vreden inde derhjemme. Men han kan ikke styre sit temperament, når han er sammen med sin flok. Den bedste måde at få afløb for det er ved at drage hærgende rundt i villakvarteret sammen med hans egen lille bande. Intens og voldsom graphic novel, der er en selvstændig fortsættelse af ‘Vildnis og tropehjelm’. Oplagt for 8.-10. klasse.

   

 • NEJ af Sanne Søndergaard. En novellesamling der består af 14 noveller, der alle omhandler kvinder og unge pigers liv og vilkår i nutidens samfund. Med humor og kløgt skrives der om svære temaer, der især i forlængelse af #metoo-debatten er meget relevante at beskæftige sig med i udskolingen. Oplagt for 9.-10. klasse.

  Det øjeblik du tvivler af Sarah Engell. 18-årige Vigga er en af de sejeste kvindelige skatere i København. Man må være hårdhudet for at være kvinde i en ekstrem mandesport. Men da Vigga forelsker sig i William, begynder hun også at modtage trusler og klamme beskeder. Oplagt for 9.-10. klasse.

  Kvantespring af Lise Villadsen. Astrids storesøster, Cecilie, lider af angst og har rigtigt svært ved at håndtere hverdagen. Astrid må støtte Cecilie hver gang, hun har brug for det, og pludselig er der slet ikke plads til bare at være Astrid. Oplagt for 8.-10. klasse. 

  Sukkerkold af Dorte Roholte.'Sukkerkold' er en barsk og meget realistisk ungdomsroman om et hastigt voksende samfundsproblem. Sugardating. Mille på 17 år er i malerlære og bor i en ungdomsbolig, fordi der er ikke plads til hende hos hverken mor eller far. Da hendes cykel bliver stjålet, overtales hun til at forsøge sig med sugardating. Oplagt for 9.-10. Klasse.