Romaner til udskolingen

3 gange årligt indkøber vi nye materialer og romaner til udskolingen. På denne side præsentereres nogle af de nyeste ungdomsromaner og titler, der henvender sig til 7. -10. klasse. 

Au pair lån den på mitCFU

Au Pair

af Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen Irene drager fra hjembyen Ribe til Hellerup for at arbejde som au pair hos en rig familie. Her får hun indblik i en tilværelse, som hun altid har drømt om. Velegnet til 9.-10. klasse. 
Book 'Au Pair'
Det år sjæle slår smut lån den på mitCFU

Det år sjæle slår smut

af Jesper Wung-Sung Jonathan, drengen med den lovende fodboldkarriere, humper på krykker ind til et år på efterskole, som vil forandre ham for altid. Velegnet til 9.-10. klasse.
Book 'Det år sjæle slår smut'
Happy Happy lån den på mitCFU

Happy Happy

af Mette Vedsø 13-årige Ubbe bor i byens grimmeste hus. En dreng, der i bund og grund trives med det liv, som han er blevet givet. Velegnet til 7.-8. klasse.  
Book 'Happy Happy'

Inspiration og overblik

Nedenfor finder du en lang række af de nyere ungdomsromaner til danskundervisningen. Alle romaner og titler findes i vores udlånssamling, så du kan booke dem til dine klasser eller hold. Flere af dem finder du desuden som e-bøger. Målgruppeangivelsen er vejledende, men tager udgangspunkt i titlernes indhold, tematiseringer og kompleksitet. I den korte tekst, der medfølger, kan du se hvilke andre klassetrin, bogen vil egnet til.

Når du klikker på linket til den enkelte bog kommer du direkte ind til posten på mitCFU. 

Du kan også finde inspiration til valg af ungdomsromaner i Finns 'Brutto- og nettolister' eller i Jans 'Til gården og til gaden og til udskolingen'.

Har du spørgsmål eller kommentarer til de enkelte titler, er du meget velkommen til at kontakte Jan Frydensbjerg eller Finn Bangsgaard.

Romaner til dine elever

  • Til Ungdommen af Linn Skåber. Med udgangspunkt i interviews og opsøgende arbejde har Linn Skåber skabt en fantastisk velskrevet og vedkommende bog med 31 tekster, der tager ungdommen alvorligt. Fornemt illustreret af Lisa Aisato møder vi både digte, taler, noveller og essays, der formidler de unges tanker på fornem vis. Oplagt for 6.-9. klasse. 

    Der er engang af Kim Fupz Aakeson. I vanlig Fupzsk stil genfortælles syv velkendte eventyr fra bl.a. HC Andersen og Brødrene Grimm. Det er absurd, fantasifuldt og underholdende. Askepot bliver til en filippinsk aupair og den grimme ælling ender som e-sportshelt. Brugbart til arbejdet med intertekstualitet og eventyr. Oplagt for 6.-9. klasse. 

    Jagten på nazisternes guld af Anne Sofie Hammer og Lise Bidstrup. 15-årige Anton ved at hans oldefar var frihedskæmper. Men på et ophold i Argentina drages han pludselig i tvivl, da en ubehagelig, nazirelateret familie viser interesse for ham. Måske er det fordi Anton besidder viden om en skjult guldskat? Oplagt for 7.-9. klasse. 

    En dygtig havfrue af Sanne Munk Jensen. Ved første vandplask en forholdsvis simpel historie, der under vandoverfladen handler om rigtig mange ting. Og om rigtig mange svære ting. Oplagt for 6.-8. klasse. 

    Steder, veje, biler, både af Kim Fupz Aakeson. 12-årige Rosa og hendes familie må forlade deres hjem i Danmark og søge til et sikkert land. Det bliver en lang og farlig rejse til fods og i biler gennem et krigshærget Europa og med både over Middelhavet til Libyen. Oplagt for 7.-9. klasse. 

    Mine ar af Jesper Wung-Sung. Jesper Wung-Sung fortæller i denne autofiktive bog om sine ar, fra toårsalderen til teenageårene. Sproget flyder let, og mens man får et indblik i, hvordan en forfatterskæbne skabes, bliver man underholdt af en række situationer, man med et smil kan nikke genkendende til. Oplagt for 7.-9. klasse. 

    Happy Happy af Mette Vedsø. 13-årige Ubbe bor i byens grimmeste hus. En dreng, der i bund og grund trives med det liv, som han er blevet givet. Ved en tilfældighed havner han i byens rigmandskvarter og får en propfyldt golftaske i favnen. Oplagt til 7.-8. klasse. 

    Guldfisken Glimmer af Jesper Wung-Sung. Glimmer var engang en glad, lille, ubekymret guldfisk, der svømmede rundt og smilede til sin ejer Maja. Men så en dag fik Maja en kæreste. En kæreste der slet ikke brød sig om Glimmer. Oplagt for 6.-8. klasse.

    Den kroniske kyssesyge af Glenn Ringtved. Ida kommer på kant med forældre og venner, mens hun prøver at finde sin plads i verden. Oplagt til 7.-8. klasse.

    En My for meget af Michala Elk. En stille fortælling om det at være midterbarn i en ganske almindelig familie, hvor man både er blevet overset - og har glemt at sige fra og finde sig selv. Oplagt for 7.-9. klasse. 

    Banan af Mette Vedsø. Billie kan hverken sige fra eller sige højt, hvad hun tænker og føler, når en klassekammerat mobbes. Teksten suppleres fantastisk med Vedsøs ordarkitektur. Oplagt for 5.-7. klasse. 

    Klammo Kong was here af Kathrine Assels. En kortroman, der sætter spot på mobning og det at føle sig handlingslammet. Oplagt for 7.-8. klasse.

    Daddys dreng af Kim Fupz Aakeson. En kortroman om Daddy, der kommer ud af fængslet. Her han brug for hurtige penge og det har sønnike jo. Oplagt for 7.-8. klasse.  

    Polyfilla-alfabetet af Kathrine Assels. En dag finder Anna en adressebog hos sin mormor. Det bliver starten på et lille eventyr, der bringer hende rundt i Aarhus. Oplagt for 7.-8. klasse. 

  • Brosten af Lona Andersen. Som en del af Gyldendals SPURT-serie, der er korte, dybe historier med noget på hjerte kommer her historien om Carl, der opdager at hans ellers så perfekte stedbror kaster en brosten ud fra en motorvejsbro og forårsager en forfærdelig ulykke. Hvad gør Carl nu? En dilemmafortælling med flere lag. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Englene over København af Jonas Kleinschmidt. Da Johannes farfar dør, sendes Johannes på forunderlig vis tilbage til 1945 og den danske hovedstad under 2. verdenskrig. Her ser Johannes med egne øjne, hvordan livet var for hans farfar i dagene op til bombningen af Den Franske Skole. Meget brugbar som tværfagligt input i dansk og historie. Oplagt for 7.-9. klasse. 

    Mindre end en kilometer væk af Sarah Engell. Igennem 8 velskrevne noveller får vi et fremragende indblik i Sarah Engells forfatterskab. Hun formår som få andre at italesætte ungdomsproblematikker, uden at det bliver for karikeret eller klichéfyldt. Samtidig tager hun fat i alvorstunge temaer og bringer dem i øjenhøjde hos de unge læsere. Oplagt for 7.-10. klasse. 

    Se mig af Sanne Søndergaard. Zira og Alberte går begge i 1.g. De har været bedste veninder hele deres liv, men der har været et smerteligt brud imellem dem. Zira lider af selvhad, og er sin egen værste fjende, og Alberte spinder sig selv ind i en konstrueret Youtube-identitet. Oplagt for 8.-10. klasse.

    Den dag vi døde af Anja Hitz. Med blandt andet Præstø Fjord-katastrofen i 2011 som inspiration, men med fiktive personer og sidehandlinger fortælles via tre forskellige personer en spændende historie om at søge ... og finde sig selv og hinanden. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Dig og mig og Zlatan af Jonas Kleinschmidt. En barsk, men god bog, der handler om sorgramte og søgende Lasse. Men når det ser sortest ud, så er der måske håb - og lys for enden af tunnelen? At bogen også handler om fodbold, vil ikke skræmme de unge mennesker væk. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Kommer du nogensinde tilbage til mig? af Lise Villadsen. En ligefrem og alvorlig identitetsfortælling om drengen Atlas, der i slutningen af niende klasse opdager sandheden om sin far. En meget vedkommende og poetisk fortælling om en ung mand i sine følelsers vold. Oplagt for 8.-9. klasse. 

    Når hjertet er en elpisker af Mette Vedsø. Pi går i 1.g. og føler sig angst og presset. En dag falder hun pludselig besvimet om i klassen og hendes forældre og venner viser omsorg og kærlighed for hende, men Pi har svært ved at mærke noget som helst. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Vulkan af Zakiya Ajmi. Anna er med sin mor flygtet fra en voldelig far. De vil begynde på et nyt liv. Anna kæmper med at gøre sig fri af fortiden og finde sig selv, samtidig med hun får nye venner og forelsker sig. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Bortebjerget af Kathrine Assels. 14-årige Sagas far er død. Men var det selvmord eller et uheld? Saga sørger og forsøger at finde svar på alle de spørgsmål og den skyldfølelse, hun tumler med. For kunne hun have reddet sin far? Oplagt for 8.- 9. klasse. 

    Udstillet af Nicole Boyle Rødtnes. Ida og Oliver har begge været med i den udfordrende reality-serie Grænseløs på True TV. Oliver nyder at være kendis, men for Ida har det været en meget grænseoverskridende oplevelse. Oplagt for 8.-10. klasse.

    Skoven af Sarah Engell. Det er sidste skoledag, og sammen med klassekammeraterne er Ask taget i Dyrehaven for at varme op til aftenens fest. Emma, som Ask er vild med, går ind i skoven for at tisse, men vender ikke tilbage. Oplagt for 8.-10. klasse.

    Jeg er her, når du vågner af Trine Juul Hansen. Almas mål er er at komme så hurtigt gennem 9. klasse som muligt. Men det er svært, når de andre i klassen har brug for en at grine af. En dag klipper Alma alt håret af, pakker en rygsæk og... ja, hvad så? Hun tager på stop og bliver samlet op af en helt fremmed. Oplagt for 8.-9. klasse.

    I min blinde vinkel af Line Wenzel. Et frisk pust med en ny fortællerstemme. Vi møder Katrine, der keder sig gudsjammerligt på gymnasiet - men pludselig opdager, at der måske er en helt anden vej for hende ind i voksenlivet. Oplagt for 8.- 10. klasse. 

    Det bedste til mig og mine venner af Jonas Kleinschmidt.En letlæst kortroman fra Mellemrum-serien om drengedynamik og livet på kanten. Bør ikke læses på samme klassetrin som sammen forfatters 'Drengene', da indhold og tema er meget ens. Oplagt for 8.-10. klasse.

    Alt hvad jeg husker af Michala Elk. Freja har mistet sin bedste veninde Malou. Hun er (tilsyneladende) sprunget ud foran et tog. Men hvorfor gik de to veninder på banelegemet - og hvorfor kan Freja ikke huske noget? Oplagt for 8.-10. klasse.  

    Ubesvaret opkald af Nora Dåsnes. Grafisk roman om Rebekka og Fariba starter på gymnasiet, men alt er ikke som det plejer at være. Blot en måned tidligere er Oslo og Utøya blevet ramt af terrorangreb. Oplagt for 8.-10. klasse. 

     

     

  • Tarantino Roadtrip af Kathrine Assels. Bogen er, ligesom hovedpersonen Maria, ikke helt som de andre elever i klassen. Maria har kastet en snebold i hovedet på sin engelsklærer og er nu sendt hjem fra skole på ubestemt tid. Her forsøger hun at skrive et undskyldningsbrev, men det er svært, når man ikke angrer. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Himlen over i morgen af Ida-Marie Rendtorff. Vi befinder os i en nær fremtid. Gaias mor forsvinder, og Gaia sætter alt ind for at finde hende og baggrunden for hendes forsvinden. Historien er en cli-fi, climate fiction, en genre vi vil se mere til i de kommende år, hvor klimadebatten vil fylde endnu mere. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Det vi har mistet af Sarah Engell og Rasmus Bregnhøi. En meget stærk, rørende og voldsom billednovelle, hvor vi følger et brødrepar ombord på en lille usikker båd på et oprørt hav sammen med en masse andre bådflygtninge. Sarah Engells stærke stemme suppleres fornemt af Rasmus Bregnhøis fine illustrationer. Oplagt for 7.-10. klasse. 

    Interrail af Mette Klint. En ungdomsroman, der beskæftiger sig med svære, alvorlige temaer i forhold til at have ar på både krop og sind. Samtidig bliver læserne præsenteret for en troværdig og fintfølende kærlighedshistorie. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Og så drukner jeg... af Ditte Wiese. Josefine går i gymnasiet og har lagt en plan for sit liv, hvor alt skal være perfekt. Hun skal bruge høje karakter, have den rigtige kæreste og være smuk og slank. Men så ændrer alt sig, og Josefine tager nogle andre valg. Oplagt for 9.-10. klasse. 

    Drengene af Jonas Kleinschmidt. "Hvem bestemmer, hvem der lever, og hvem der dør? Hvorfor lige os? Og hvorfor lige ham?". Sådan indledes prologen til Drengene - en aktuel og gribende roman, der vil være yderst relevant i litteraturundervisningen. Oplagt for 9.-10. klasse. 

    Ulvekongen af Søren Jessen. Max holder vreden inde derhjemme. Men han kan ikke styre sit temperament, når han er sammen med sin flok. Den bedste måde at få afløb for det er ved at drage hærgende rundt i villakvarteret sammen med hans egen lille bande. Intens og voldsom graphic novel, der er en selvstændig fortsættelse af ‘Vildnis og tropehjelm’. Oplagt for 8.-10. klasse.

    Byttedyr af Lise Villadsen. 16-årige Wilma er udvekslingsstudent i USA. Under hendes ophold findes en pige myrdet og Wilmas 6. sans siger hende, at hun ved, hvem morderen er. Men har hun ret? Oplagt for 9.-10. klasse.

    Det år sjæle slår smut af Jesper Wung-Sung. Jonathan, drengen med den lovende fodboldkarriere, humper på krykker ind til et år på efterskole, som vil forandre ham for altid. Jesper Wung-Sungs ungdomsroman foregår på fiktive Ruvinge Efterskole, men er ikke (kun) en efterskoleroman. Oplagt for 9.-10. klasse. 

    Au Pair af Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson. Irene drager fra hjembyen Ribe til Hellerup for at arbejde som au pair hos en rig familie. Her får hun indblik i en tilværelse, som hun altid har drømt om. Men en række oplevelser vender op og ned på drømmen, og Irene bliver nødt til at træffe et valg. Oplagt for 9.-10. klasse.  

    Som det var før af Alexander Kielland Krag. Cornelius er 17 år, da han får sit første angstanfald. Men hvordan skal han få hjælp, og tør han fortælle sine bedste venner, hvordan han virkelig har det? En ærlig, følsom og velbeskrevet roman om angst og venskab. Oplagt for 9.-10. klasse.  

    Drengene fra Sankt Petri af Erik Barfoed og Kristian Ditlev Jensen. Grafisk roman der gendigter og illustrerer Bjarne Reuters fortælling om den virkelige Churchill-gruppe. Oplagt for 8.-10. klasse.

    Første gang - jeg brænder mennesker op af Vilma Sandnes Johansson. Kortroman om fællesskaber, fordomme og identitet. Sofia tager med til sin kusine Astrids heksecirkel i en skov i Nordsjælland. Oplagt for 8.-10. klasse. 


     

  • NEJ af Sanne Søndergaard. En novellesamling der består af 14 noveller, der alle omhandler kvinder og unge pigers liv og vilkår i nutidens samfund. Med humor og kløgt skrives der om svære temaer, der især i forlængelse af #metoo-debatten er meget relevante at beskæftige sig med i udskolingen. Oplagt for 9.-10. klasse.

    Det øjeblik du tvivler af Sarah Engell. 18-årige Vigga er en af de sejeste kvindelige skatere i København. Man må være hårdhudet for at være kvinde i en ekstrem mandesport. Men da Vigga forelsker sig i William, begynder hun også at modtage trusler og klamme beskeder. Oplagt for 9.-10. klasse.

    Kvantespring af Lise Villadsen. Astrids storesøster, Cecilie, lider af angst og har rigtigt svært ved at håndtere hverdagen. Astrid må støtte Cecilie hver gang, hun har brug for det, og pludselig er der slet ikke plads til bare at være Astrid. Oplagt for 8.-10. klasse. 

    Sukkerkold af Dorte Roholte.'Sukkerkold' er en barsk og meget realistisk ungdomsroman om et hastigt voksende samfundsproblem. Sugardating. Mille på 17 år er i malerlære og bor i en ungdomsbolig, fordi der er ikke plads til hende hos hverken mor eller far. Da hendes cykel bliver stjålet, overtales hun til at forsøge sig med sugardating. Oplagt for 9.-10. klasse.

    Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson. 'Tænk ikke på mig' er en autofiktiv roman baseret på forfatterens egne oplevelser. Gennem både dagbogsoptegnelser, breve og erindringsglimt får vi Vilmas historie fra da hun som 13-årig ung pige, på vej ind i ungdomslivet, får beskeden om, at hendes mor har fået konstateret uhelbredelig kræft. Oplagt for 9.-10. klasse.

    Kære søster af Naiha Khiljee. Naiha Khiljee er en poetry slammer, hvilket med stor tydelighed forplanter sig i digtenes sprog, rytme og strukturer. Det får både teksterne til at dirre af livsnerve og sproget til at gå nye og ukendte veje. Oplagt for 9.-10. klasse.  

    Giv mig tiden igen af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen. Fortællingen om Kat er et præcist billede på, at man kan føle sig helt forkert, selvom at man er lige så forskellig som alle andre. Oplagt for 9.-10. klasse. 

    Vi dør alligevel snart af Sofie Riis Endahl. Mads vil ud af Jehovas Vidner, som han føler som en konstant spændetrøje. Vibe mangler retning, familiefølelsen og er ensom. Måske er Jehovas Vidner løsningen? Vi følger Mads og Vibe på skift, hvor deres veje krydses og skæbner afgøres. Oplagt for 9.-10. klasse.

    Første gang - jeg tager tørklædet på af Shekufe Tadayoni Heiberg. Kortroman om en dansk-iransk pige der oplever tørklædets betydning for hendes selvforståelse i ture til forældrenes hjemland og den efterfølgende hjemkomst til Danmark. Oplagt for 8.-10. klasse.